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ISSUE: 
 
Whether the time spent by residents conducting research in the Provider’s facility as part 
of an approved residency program should be included in the Indirect Medical Education 
FTE calculation.  
 
MEDICARE STATUTORY AND REGULATORY BACKGROUND: 
 
This is a dispute over the proper amount of Medicare reimbursement due a provider of 
medical services. 
 
The Medicare program was established to provide health insurance to the aged and 
disabled.  42 U.S.C. §§1395-1395cc.  The Centers for Medicare and Medicaid Services 
(CMS), formerly the Health Care Financing Administration (HCFA) is the operating 
component of the Department of Health and Human Services (DHHS) charged with 
administering the Medicare program.  CMS’ payment and audit functions under the 
Medicare program are contracted out to insurance companies known as fiscal 
intermediaries.  Fiscal intermediaries determine payment amounts due the providers 
under Medicare law and interpretive guidelines published by CMS.  See, 42 U.S.C. 
§1395h, 42 C.F.R. §§413.20(b) and 413.24(b). 
 
At the close of its fiscal year, a provider must submit a cost report to the fiscal 
intermediary showing the costs it incurred during the fiscal year and the portion of those 
costs to be allocated to Medicare.  42 C.F.R. §413.20.  The fiscal intermediary reviews 
the cost report, determines the total amount of Medicare reimbursement due the provider 
and issues the provider a Notice of Program Reimbursement (NPR).  42 C.F.R. 
§405.1803.  A provider dissatisfied with the intermediary’s final determination of total 
reimbursement may file an appeal with the Provider Reimbursement Review Board 
(Board) within 180 days of the issuance of the NPR.  42 U.S.C. §1395oo(a); 42 C.F.R. 
§405.1835. 
 
Since the inception of the Medicare program, Congress has allowed the cost of training 
physicians based on the premise that “ . . . these activities enhance the quality of care in 
an institution.” 1  In 1983, Congress recognized that teaching hospitals have indirect 
operating costs that would not be reimbursed under the prospective payment system or by 
the Direct Graduate Medical Education (DGME) payment methodology and authorized 
an additional payment known as the Indirect Medical Education (IME) payment to 
hospitals with GME programs.  42 U.S.C. §1395ww(d)(5)(B).  Specifically, the IME 
payment compensates teaching hospitals for the higher-than-average operating costs that 
are associated with the presence and intensity of residents’ training in an institution but 
which cannot be specifically attributed to, and does not include, the costs of residents’ 
instruction.  The IME adjustment attempts to measure teaching intensity based on “the 

                                                 
1 H.R. Rep. No. 213, 89th Cong., 1st Sess., 32 (1965); see also Report to the Congress, Rethinking 

Medicare’s Payment Policies for Graduate Medical Education and Teaching Hospitals, at 5 (Aug.1999).  
Intermediary Exhibit I-25. 
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ratio of the hospital’s full-time equivalent interns and residents to beds.”  Id.  Thus, the 
IME payment amount is based, in part, on the number of intern and resident full-time 
equivalents (FTE) participating in a provider’s GME Program. 
 
For fiscal 1996, the year at issue here, the regulations governing IME reimbursement 
were codified at 42 C.F.R. §412.105(g)(1995).2  The regulations state in pertinent part:   
 

For cost reporting periods beginning on or after July 1, 1991, the count 
of full-time equivalent residents for the purpose of determining the 
indirect medical education adjustment is determined as follows:   

 
(i) The resident must be enrolled in an approved 

teaching program…  
(ii) ... the resident must be assigned to one of the 

following areas:  
(A)         The portion of the hospital subject to the prospective   

payment system.  
(B)         The outpatient department of the hospital.   

 
In 1997, the regulation was amended to include time spent by residents providing direct 
patient care in non-hospital settings within the count.  The amendment stated: 
 

(C) Effective for discharges occurring on or after October 1, 1997, the 
time spent by a resident in a nonhospital setting in patient care 
activities under an approved medical residency program is counted 
towards the determination of full-time equivalency if the criteria set for 
at §413.86(f)(3) or §413.86(f)(i)(iii) are met.  

 
42 C.F.R. §412.105(f)(1)(ii)(C) 
 
The issue in this case involves the interpretation of the regulation for the proper 
accounting of FTEs in the IME calculation. 
 
STATEMENT OF THE CASE AND PROCEDURAL HISTORY: 
 
The University of Chicago Hospitals and Clinics (Provider) is a teaching medical center 
located in Chicago, Illinois.   For the fiscal period ended 06/30/96, the Provider reported 
474.29 resident FTEs in its indirect medical education calculations.   National 
Government Services of Illinois (Intermediary3) excluded 50.86 FTEs from the IME 
calculation that represented the time that residents spent conducting research as a part of 
their approved medical residency programs.  The Intermediary contends that the time 
spent conducting research is not directly related to the treatment of particular patients and 
is not, therefore, an allowable Medicare cost.   The Provider counters that the 

                                                 
2 This regulation was re-designated from 42 C.F.R §412.105(g) to §412.105(f).  See 62 Fed.Reg. 45966, 

46029 (Aug. 29, 1997). 
3   Formerly AdminaStar Federal. 
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Intermediary’s standard “related to the care of particular patients” is unsupported by the 
regulations and overly restrictive.  At issue is whether the time spent by residents 
conducting research as a part of an approved residency program should be included the 
IME calculation. 
 
PROVIDER’S CONTENTIONS: 
 
The Provider contends that the time residents spend performing research activities as part 
of an approved residency program should be included in the IME FTE calculation based 
upon the pertinent statute and controlling regulation.  While 42 U.S.C. 
§1395ww(d)(5)(B) provides specific instructions for calculating the IME adjustment, it 
does not exclude time spent by residents performing research activities.  Regulations at 
42 C.F.R. §412.105(f) provide more specific rules for counting FTE residents for IME.  
These rules require only that residents who worked in non-hospital settings be engaged in 
patient care activities in order to be included in the IME FTE resident count. The 
Provider further argues that in analogous cases, both the Board4 and the courts5 have 
concluded that IME research time is properly included in the IME FTE calculation. 
 
The Provider also contends that the August 1, 2001 amendment to the IME regulation 
cannot be viewed as a clarification of existing policy since it establishes new 
recordkeeping requirements; i.e., time spent by residents performing patient and non-
patient care activities while assigned to a research rotation.  This  amendment cannot be 
applied to the subject cost reporting period because retroactive rule making is prohibited.  
 
INTERMEDIARY’S CONTENTIONS: 
 
The Intermediary contends that time spent by residents performing research activities that 
are not directly related to the care of patients is excluded from the resident count.  In the 
instant case, only resident rotations specifically titled “research” were excluded from the 
Provider’s IME FTE count, and the Provider submitted no documentation to show that 
the time was, in fact, patient-care related.  The Intermediary cites section 2405.3.F.2 of 
the Provider Reimbursement Manual, which states that a resident must not be included in 
the IME count if “[t]he individual is engaged exclusively in research,” and 66 Federal 
Register No. 148, 39896, August 1, 2001, where CMS explains that “exclusively” means 
that the research is not associated with the treatment or diagnosis of a patient.  The 
Intermediary also cites 42 C.F.R. §412.105(f)(1)(iii)(B), amended through the August 1, 
2001, Federal Register, which CMS notes as a clarification of long-standing policy.  The 
section states that, “[t]he time spent by a resident in research that is not associated with 
the treatment or diagnosis of a particular patient is not countable.”      

                                                 
4 Univ. Med. Ctr. (Tucson, Ariz.) v. BCBS/Blue Cross and Blue Shield of Ariz., PRRB Dec. No. 2005-

D36, Medicare and Medicaid Guide (CCH) ¶81,307 (Apr.11, 2005). 
5 Riverside Methodist Hospital v. Thompson, No. C2-02-94 (S.D. Ohio, July 31, 2003); University Medical 

Center Corp. v. Leavitt, 2007 WL 891195 (D.Ariz., March 21, 2007); see also H.R. Conf.Rep. No. 98-25, 
reprinted in 1983 U.S.C.C.A.N. 219. 

. 
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FINDINGS OF FACT, CONCLUSIONS OF LAW AND DISCUSSION: 
 
The Board, after consideration of Medicare law and guidelines, the parties’ contentions 
and stipulations, and the evidence contained in the record, finds and concludes that the 
Intermediary’s calculation of the Provider’s IME reimbursement was improper. 
 
The single issue in this case is whether the time spent by residents conducting research as 
a part of an approved residency program should be included the IME calculation.  The 
Board addressed this issue in its decision in Univ. Med. Ctr. (Tucson, Ariz.) v. 
BCBS/Blue Cross and Blue Shield of Ariz .6  In that case the Board found that the 
regulation7 in effect during the subject cost reporting periods did not exclude research 
time from the IME FTE resident count, nor did it require resident time to be related to 
patient care.  In pertinent part, the regulation states: 
  

(1)  .   .   . the count of full-time equivalent residents for the purpose of 
determining the indirect medical education adjustment is determined as 
follows: 
 

(i)  The resident must be enrolled in an approved teaching 
program. . . . 

  
 (ii)  In order to be counted, the resident must be assigned to          

        one of the following areas: 
   

 (A)  The portion of the hospital subject to the prospective   
                                            payment system. 
 
   (B)  The outpatient department of the hospital. 
 

 (C)  Effective for discharges occurring on or after October      
         1, 1997, the time spent by a resident in a nonhospital  
                               setting.   .   .   . 
  

It is undisputed that the residents at issue in this case were enrolled in an approved GME 
program and that they worked in either the portion of the Provider’s facility subject to 
PPS or an outpatient area.  Consequently, the Intermediary’s adjustment removing them 
from the count was improper. 
 
The Board notes that this finding is consistent with the court’s findings in Riverside 
Methodist Hospital v. Thompson.8  In part, the court concluded that “the [IME] 
regulation as it was written at the time in question, does not by its plain language contain 
any requirement that the time spent by residents had to be spent in direct patient care in 

                                                 
6 Univ. Med. Ctr. (Tucson, Ariz.) v. BCBS/Blue Cross and Blue Shield of Ariz., PRRB Dec. No. 2005-

D36, Medicare and Medicaid Guide (CCH) ¶81,307 (Apr.11, 2005). 
7 42 C.F.R. §412.105(f). 
8 Riverside Methodist Hospital v. Thompson, No. C2-02-94 (S.D. Ohio, July 31, 2003) 
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order to be counted.”9  The Board also notes that both its findings and the findings of the 
court in Riverside were affirmed by the court in University Medical Center Corp. v. 
Leavitt,. 10 There, the court concluded: 
 

The [pre-2001] regulation is not ambiguous, and when considered in 
context with the historical intent of both the regulation and its governing 
statute, it is evident that all time spent by residents in research and other 
scholarly activities while they are “assigned to” the Hospital must be 
included when determining the Hospital’s resident count for purposes of 
calculating the IME payment. 

 
Additionally, the Board finds that the 2001 amendment to the IME rule excluding non-
patient care research time from the resident count represents a change in policy that 
cannot be applied retroactively to the subject 1996 cost reporting period.  As the court in 
Riverside explained, the IME regulation is clear, in that the time spent by residents 
performing non-patient care related activities is not excluded from the resident count, and 
“if the Secretary desires to include a new requirement regarding excludable time, it must 
be done by amendment, and in compliance with the necessary administrative procedures 
for amending regulations .   .   . ”11 
 
DECISION AND ORDER: 
 
The Intermediary’s adjustments reducing the Provider’s Indirect Medical Education full-
time equivalent resident count for the time spent by residents in research that was 
required by the residents’ approved medical residency program were improper.  The issue 
is remanded to the Intermediary to recalculate the IME adjustment to incorporate the time 
spent by residents in research activities that were part of  their approved medical 
residency program. 
 
 BOARD MEMBERS PARTICIPATING: 
 
Suzanne Cochran, Esquire 
Elaine Crews Powell, C.P.A. 
Anjali Mulchandani-West 
Yvette C. Hayes 
 
DATE:  August 8, 2007 
 
FOR THE BOARD: 
 
 
 

                                                 
9  See Riverside, pg. 15. 
10 University Medical Center Corp. v. Leavitt, 2007 WL 891195 (D.Ariz., March 21, 2007), p.7. 
11 See Riverside, pg. 15. 
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