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	Q&A’s 

Federal Lands Highway Program

Implementation Guidance for

American Recovery and Reinvestment Act (ARRA)
As of: 03/03/09

	Changes

	2/26/09
	Added a Reporting Requirements section, deleted section G-20

	GENERAL QUESTIONS on the TITLE 23 Section of the 

American Recovery and Reinvestment Act (ARRA)

	G-01


	Q – What is the name of the final legislation?

A – The legislation is referred to as the American Recovery and Reinvestment Act (ARRA) of 2009, Public Law 111-5.  It was enacted on February 17, 2009.  Text of law can be found at: 

http://frwebgate.access.gpo.gov/cgi-bin/getdoc.cgi?dbname=111_cong_bills&docid=f:h1enr.txt.pdf
Highways section is on pages 92-94.

	G-02
	Q – Is the Federal Lands Highway Program included?
A – Yes.  Funding amounts available: 

IRR  $310m 

PRP  $170m 

FH    $  60m 

RRP  $  10m 

Note 1 – There is no PLH - Discretionary component. 

Note 2 – There is no lop-off or other takedowns.

	G-03
	Q – What are the requirements for including these projects in the STIP?

A – All projects that are considered “administered according to Title 23 or Title 49” need to be included.  Our partners should include other transportation projects funded under ARRA if they are “regionally significant” as defined in 23 CFR 450.104. 

	G-04


	Q – When can we expect the funds?

A – The CFO will begin distributing Federal Aid funds on March 2.  Allotments to FLH HQ will commence within the next week.  The actual allocations to our partners and Division offices will be based on our normal processes, some of which require project-specific approvals by our partners prior to going out.  You should be working with your Regional Coordinators to ensure there are no delays in March.

	G-05
	Q – The legislation states “. . . priority shall be given to capital investments, and to projects and activities that can be completed within 2 years of enactment of this Act.”  How does this affect us?
A – Just like the State DOT’s are required to prioritize certain types of projects, Congress has established these priorities for Federal Lands projects.  Similar to the direction FHWA has provided to the State DOT’s, we will not be developing a uniform policy to be implemented across FLH.  Instead we expect the Divisions to work with our partners on these emphasis areas.

	G-06
	Q – If our Federal partners desire to transfer some of their non-Title 23 ARRA funds to us to deliver projects, can we use reimbursable authority instead of transferring the funds directly to speed up the process?

A – We have requested $342 million in reimbursable authority from OMB, anticipating that we will be asked to do ARRA projects for other Federal agencies.  If we receive the authority from OMB, we will notify the Divisions when it is available.  If we do not receive the OMB authority, we should use regular procedures and transfer the funds using the 1151 treasury transfer process.  We are unsure about our ability to use IPAC to transfer funds in advance.

	G-07
	Q – Can we combine ARRA funds with other program funds?

A – Yes, but take into account the stringent reporting requirements associated with ARRA funds before you combine funds.  See OMB’s implementing guidance 1.5, which states “. . . agencies must ensure all funds provided by the Recovery Act are clearly distinguishable from non-Recovery Act funds in all agency financial systems, business systems, and reporting systems.”

	G-08
	Q – What is the point of obligation for the ARRA funds?

A – Even though the ARRA funds are out of the General Fund (as opposed to FLHP funds, which are from the Highway Trust Fund), the funds designated to be administered according to “ . . . Chapter 2 of Title 23 (e.g., FLHP programs)” should be treated as though they are FLHP funds.  Therefore, the point of obligation for the Title 23 based ARRA funds is at PS&E approval.

	G-09
	Q – What about point of obligation for funds transferred to us from other agencies?

A – The point of obligation for these funds is at contract award.

	G-10
	Q – Are the ARRA funds subject to the same formulas as other FLHP funds?  How will the funds be distributed?

A – Yes, some of them.  The IRR and FH programs have statutory formulas.  The PRP and RR programs are “administrative” formulas, so we have more discretion with these two.  More on this can be found under the program-specific sections of these Q&A’s.

	G-11
	Q – Can we use ARRA funds for Preliminary Engineering (PE)?

A – Since the intent is to fund projects that are on the shelf or close to being ready to advertise, we should generally use these funds for construction projects.  The assumption is that program funds are available for PE and that PE accounts have previously been established.  If not, ARRA funds may be used for PE to advance construction projects that will be funded with ARRA funds.

	G-12
	Q – When do ARRA funds lapse?

A – The funds must be obligated by September 30, 2010.

	G-13
	Q – If the ARRA funds lapse on September 30, 2010, how do we pay for Construction Engineering (CE) after that date for projects that are still under construction?

A – You cannot use these funds after September 30, 2010, for CE unless it is through a task order that is executed before the funds expire.  Be sure to work with our partners to ensure that program funds are available for CE after this date.  If applicable, it should be documented in the project agreement.  

	G-14
	Q – What about late FY 2010 salary charges or task order burden that could be applied after the funds lapse on September 30, 2010.

A – We should be sure to NOT apply burden schedules to task orders or agreements funded with ARRA funds so burden is not assessed after September 30, 2010.  Salary charges for PE and CE should be discontinued on September 1, 2010, so that late FY 2010 charges do not hit in FY 2011.  These steps will ensure that no salary accruals or UDO’s for burden expenditures will hit the accounting system in FY 2011.  

	G-15
	Q – What happens if we obligate a project late in FY 2010, but don’t make award until FY 2011?  With the point of obligation being at PS&E approval, doesn’t the Finance Office have to deobligate the funds and reobligate them once we award the contract?
A – Yes, this will be a problem.  The standard deobligation/reobligation rules will not apply after FY 2010.  Therefore, we should consider the point of obligation to be contract award for all ARRA projects at the end of FY 2010.  We will not be able to obligate, based on a PS&E approval in August, and then again based on the contract in October 2010.

	G-16
	Q – How will we pay for construction modifications, over-runs, claims, etc?  There may not be ARRA funds available when these needs arise. 
A – Use ARRA funds if they are available.  If not, work with our partner to use regular program funds.  We recommend that you include a clause in the project agreement to make sure this is clear. 

	G-17
	Q – Are ARRA funds subject to August Redistribution?

A – No.  The only redistribution of funds will occur in February 2010 as described elsewhere in these Q&A’s.

	G-18
	Q – Can a tribe, state, or county use the FLHP-based ARRA funds as a match for other Fed Aid program funds?

A – No, ARRA funds administered according to Chapter 2 will NOT be eligible as a local match.  There is no specific authority that allows this, and we can not rely on 23 USC, chapter 2, linkage to permit ARRA funds to serve as the non federal matching share for other federal funds. Furthermore, such a use of funds would run counter to the Act's purpose of increasing investment in infrastructure.

	G-19
	Q – To what extent (if any) do the requirements for States to self-certify “maintenance of effort” also apply to FLH? 

 A – Legal Counsel is checking with OMB.

	G-20
	Q – What are the reporting requirements for ARRA funds?  Do the various ARRA reporting requirements for States also apply to FLH?

A – 03/03/09 - See revised answer in Reporting Requirements


	G-21
	Q – Some State DOT’s will be signing their construction projects as ARRA projects.  We think this is a good idea.  Where do I find the MUTCD details if we want to include in a set plans?
A –Additional information may be found at:
http://www.fhwa.dot.gov/economicrecovery/arrasignguidance.htm

	Indian Reservation Roads Program 

	IRR-01
	Q – How will these funds be distributed?
A – The Indian Reservation Roads funds are administered by a statutory formula (25 CFR 170).  The ARRA funds for this program will be allocated according to that formula. 

	IRR-02
	Q – How will redistribution of funds occur after the first year?

A – After February 17, 2010, “. . . the Secretary shall have the authority to redistribute unobligated funds within the respective program for which the funds were appropriated.”  The details need to be worked out.

	IRR-03
	Q – How much does the BIA and Tribes expect Federal Lands to deliver?

A – We aren’t sure.  We will continue to work with the BIA at the HQ level and expect that the Divisions may be contacted by BIA regions and Tribes.

	Park Roads and Parkways Program

	PRP-01
	Q – How will these funds be distributed?

A – The NPS has indicated that they intend to use their regional allocation formula for Category I funding to initially distribute the ARRA funds.

	PRP-02
	Q – Will PTATS be used to program these funds and handle requests and approvals?

A – Yes, that’s the plan. PTATS is being readied for the task.  Guidance on how this will work will be provided soon.

	PRP-03
	Q – How much of the NPS work is FLH expected to deliver?

A – The current plan is for Federal Lands to deliver the $170 million of the FLHP-based ARRA funds.  The NPS estimates that $180 million of their DOI-authorized ARRA funds will be dedicated to roads and bridges.  We expect to deliver a substantial portion for them.

	Forest Highway Program

	FH-01
	Q – How will these funds be distributed?
Forest Highway funds are allocated by State areas using a hybrid legislative/administrative formula.  More detail on this formula can be found at http://flh.fhwa.dot.gov/programs/plh/fh/.  The ARRA funds for this program will be allocated according to that formula.    

	FH-02
	Q – Can loan/borrows of ARRA funds be executed prior to the redistribution in February 2010?

A – No, there is no loan borrow authority for ARRA funds.

	FH-03
	Q – How will redistribution of funds occur after the first year?

A – After February 17, 2010, “. . . the Secretary shall have the authority to redistribute unobligated funds within the respective program for which the funds were appropriated.”  The details need to be worked out.

	FH-04
	Q – What about funds that have been transferred to states or counties for their projects?  How can we ensure that they are obligated?

A – We should NOT transfer these funds to states or counties until we are certain they are ready to obligate them.  We should request a copy of the PS&E prior to authorizing the funds.  Our intent is to be able to redistribute any funds in February 2010 that states and counties are not able to get obligated.

	FH-05
	Q – How much of the FH and FS work is FLH expected to deliver?

A – We assume the FH work will be delivered similar to the FY09 FH program.  We expect that the FS will request our assistance with some of their other work funded by ARRA, such as fish passage or wildlife enhancement projects.

	Refuge Roads Program

	RR-01
	Q – How will these funds be distributed?
A – The FWS will make the determination, as their authority allows them to do under the normal FLHP program.

	RR-02
	Q – How much of the FWS work is FLH expected to deliver?

A – That is unknown at this time.  We anticipate that most of the FLHP-based ARRA funds will be delivered by Federal Lands and that there may be some DOI-based ARRA work coming our way as well.


