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ISSUE:

If an accrual method Taxpayer provides medical and dental services to 
employees under self-insured medical and dental plans as described below, and the 
Taxpayer pays the service providers more than 2 ½ months after the end of the taxable 
year in which services are provided, in what year are the payments for those medical 
and dental services deductible by Taxpayer? 

CONCLUSION: 

Taxpayer may deduct the payments in its taxable year during which the medical 
and dental services are provided to Taxpayer’s employees.
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FACTS: 

Taxpayer is an accrual method taxpayer that maintains self-insured medical and 
dental plans (collectively, the “Plans”) for its eligible employees.  The Taxpayer operates 
on a 52/53 week taxable year ending in December.  The plan year of the Plans is the 
calendar year. Eligible employees are assumed to be calendar year taxpayers.  
Taxpayer represents that benefits under the Plans are not provided through a welfare 
benefit fund within the meaning of section 419(e) of the Internal Revenue Code (the 
“Code”).  

The Summary Plan Description (the “SPD”) states that Taxpayer “has adopted 
the Plan[s] in order to provide health care benefits for its eligible employees and 
dependents… [who] are permitted to participate in [the] plan options.”  The SPD further 
provides that Plan benefits will be provided for “Covered Expenses,” unless limited or 
excluded in the Exclusion and Limitations section.  The SPD states, “A covered 
expense is incurred on the date the medical service is received.”   The SPD further 
provides that expenses for services are reimbursable under the Plan only if they are 
provided while the individual is a participant covered under the Plan.  

Upon meeting eligibility requirements, employees may receive medical and 
dental services covered by the Plans.  When an eligible employee requires services, the 
employee arranges for the necessary appointment with the medical service provider 
selected by the employee.  The service provider procures the billing information from 
the employee and then bills a third-party administrator for any services provided.  Under 
the Plans, except in rare cases, claims are filed by the service provider rather than the 
employee.  Employees are never liable to Taxpayer for the costs of the medical services 
provided.    

Pursuant to a contract with Taxpayer, the third-party administrator reviews the 
bills to determine whether the services are covered under the Plans.  The third-party 
administrator pays the service providers to the extent the services are covered, paying 
with its funds, for which Taxpayer reimburses the administrator, or from a bank account 
funded by Taxpayer.  Taxpayer pays these expenses from its general assets.  
Taxpayer’s employees are liable to the service provider for any amounts not covered by 
the Plans such as co-payments.  

The third-party administrator generally pays claims within 30 days of receiving a 
bill from a service provider.  In certain circumstances, there is a delay by the service 
provider in billing the third-party administrator and the third-party administrator pays the 
service provider more than 2 ½ months after the end of the taxable year in which the 
services are provided.     
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Taxpayer deducted expenses for services in the taxable year in which the 
services are provided to the employees, including instances in which a claim is paid 
more than 2 ½ months after the end of the taxable year.

LAW AND ANALYSIS:

Section 105(a) of the Code provides that amounts received by an employee 
through accident or health insurance for personal injuries or sickness shall be included 
in gross income to the extent such amounts (1) are attributable to contributions by the 
employer which were not includible in the gross income of the employee; or (2) are paid 
by the employer.  

Section 105(b) of the Code provides an exception to section 105(a).  Section 
105(b) provides that except in the case of amounts attributable to (and not in excess of) 
deductions allowed under section 213 for any prior taxable year, gross income does not 
include amounts referred to in section 105(a) if such amounts are paid, directly or 
indirectly, to the taxpayer to reimburse the taxpayer for expenses incurred by him for the 
medical care (as defined in section 213(d) of the Code) of the taxpayer, his spouse, and 
his dependents (as defined in section 152 of the Code).  

Section 105(h) of the Code generally provides that amounts paid to highly 
compensated individuals under a discriminatory self-insured medical expense 
reimbursement plan are not excludable from gross income under section 105(b) to the 
extent the amounts constitute an excess reimbursement.  

Section 105(h)(10) provides that any amount paid for a plan year that is included 
in income by reason of section 105(h) shall be treated as received or accrued in the 
taxable year of the participant in which the plan year ends.  

Section 1.105-11(h) of the Income Tax Regulations provides that excess 
reimbursements (determined under § 1.105-11(e)) paid to a highly compensated 
individual for a plan year will be considered as received in the taxable year of the 
individual in which the plan year ends.  The particular plan year to which 
reimbursements relate shall be determined under the plan provisions.  In the absence of 
plan provisions, reimbursements shall be attributed to the plan year in which payment is 
made.  For example, the regulations provide that under a calendar year plan an excess 
reimbursement paid to A in 1981 on account of an expense incurred and subject to 
reimbursement for the 1980 plan year under the terms of the plan will be considered as
received in 1980 by A.  

Thus, with respect to the inclusion in income of excess reimbursements for highly 
compensated individuals under a discriminatory plan that would otherwise be excluded 
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from income, the inclusion occurs in the year the services are provided if the plan 
provides that such reimbursements relate to such year.  

Section 461(a) of the Code provides that the amount of any deduction shall be 
taken in the taxable year which is the proper taxable year under the method of 
accounting used in computing taxable income.

Section 1.446-1(c)(1)(ii) of the regulations provides that under the accrual 
method of accounting, a liability is incurred, and is generally taken into account for 
Federal income tax purposes, in the taxable year in which all the events have occurred 
that establish the fact of the liability, the amount of the liability can be determined with 
reasonable accuracy, and economic performance has occurred with respect to the 
liability.  The first two requirements are commonly referred to as the all events test and 
the third requirement is called the economic performance requirement.  

Section 1.446-1(c)(ii)(B) of the regulations defines a liability as including any item 
allowable as a deduction, cost, or expense for Federal income tax purposes.

Section 1.461-4(a) of the regulations provides that for purposes of determining 
whether an accrual basis taxpayer can treat the amount of any liability (as defined in 
section 1.446-1(c)(ii) of the regulations) as incurred, the all events test is not treated as 
met any earlier than the taxable year in which economic performance occurs with 
respect to the liability.  

Section 1.461-4(d)(2)(i) of the regulations provides the general rule that 
economic performance for a liability arising from services provided to the taxpayer 
occurs as the services are provided.  

Section 1.461-4(d)(2)(iii) of the regulations provides a specific rule that economic 
performance for certain employee benefits occurs when the amount is otherwise 
deductible under sections 404, 404A, or 419 of the Code, as appropriate.

In general, liability for self-insured medical expenses is incurred in the taxable 
year in which all events have occurred that establish the fact of the liability, the amount 
of the liability can be determined with reasonable accuracy, and economic performance 
has occurred with respect to the liability in accordance with section 1.461-1(a)(2) of the 
regulations.  Generally, the fact of liability and the amount of the liability are established 
in the taxable year the services are provided, so the liability for the medical expenses is 
incurred in the taxable year in which medical services are provided to Taxpayer’s 
employees by the medical service provider because that is the time economic 
performance occurs.  

However, if payments are made more than 2 ½ months after the end of the 
taxable year in which the services are provided, the benefits may constitute deferred 
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compensation.  In that case, section 1.461-4(d)(2)(iii) of the regulations provides an 
exception to the general rule, under which the timing of economic performance of (and 
thus the employer’s deduction for) the liability for the expense of certain employee 
benefits is governed by section 404 of the Code.

Section 404(a) of the Code provides that if compensation is paid or accrued on 
account of any employee under a plan deferring the receipt of such compensation, the 
compensation is not deductible under Chapter 1 of Subtitle A of the Code when 
accrued. However, if the compensation would otherwise be deductible under Chapter 1 
of Subtitle A of the Code, it is deductible under section 404 of the Code, subject to the 
limitations imposed by section 404. 

Section 404(a)(5) of the Code generally provides that compensation paid under a 
nonqualified plan (i.e., a plan for which contributions are not deductible under section 
404(a)(1), (2), or (3) of the Code) of deferred compensation is deductible in the taxable 
year in which an amount attributable to the contribution is includible in the gross income 
of employees participating in the plan. 

Section 404(b)(1)(A) of the Code provides that, in the absence of a plan deferring 
the receipt of compensation, any method or arrangement having the effect of such a 
plan is subject to section 404(a) of the Code. 

Section 1.404(b)-1T of the regulations provides that a plan that defers the receipt 
of compensation or benefits for more than 2.5 months following the end of the 
employer’s tax year is treated as a plan deferring the receipt of compensation for 
purposes of sections 404(a) and (b) of the Code.  

Section 404(b)(2)(A) of the Code provides that any plan providing for deferred 
benefits (other than compensation) for employees, their spouses, or their dependents is 
treated as a plan deferring the receipt of compensation. Section 404(b)(2)(A) further 
provides that in the case of such a plan, the determination of when an amount is 
includible in gross income must be made without regard to any provisions (in Chapter 1 
of the Code) that exclude the benefits from gross income.  

Section 404(b)(2)(B) of the Code provides that section 404(b)(2)(A) does not 
apply to any benefit provided through a welfare benefit fund as defined in section 
419(e).  

The timing of the deduction for payments Taxpayer makes more than 2 ½ 
months following the close of its taxable year, therefore, depends on (1) whether the 
payments are made through a welfare benefit fund as defined in section 419(e) and (2) 
when the medical and dental reimbursement amounts paid under the Plans would be 
included in the income of employees participating in such Plans if such amounts were 
not excludible from income.  With respect to the first issue, Taxpayer represents that the 
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Plans do not involve a welfare benefit fund within the meaning of section 419(e) of the 
Code. Regarding the second issue, the Plan terms provide that whether benefits are 
eligible for reimbursement is determined by whether the individual is a participant on the 
date that services are provided.  Accordingly, the eligible employees are considered to 
receive the reimbursements in the calendar year during which they receive the medical 
and dental services under the self-insured Plans.  See Reg. § 1.105-11(h).

Based on the foregoing analysis, under the particular facts presented in this 
case, it is unnecessary to determine whether section 404 governs the timing of 
Taxpayer’s deduction.  If section 404 applies, section 404(b)(2) provides that the 
determination of when an amount is includible in gross income is made without regard 
to provisions that exclude the benefit from gross income.  As set out above, the 
payments Taxpayer makes for medical and dental services would be includible in the 
employees’ gross incomes in the calendar year during which the services are provided.  
Taxpayer could claim the deduction (if the payments would otherwise be deductible) for 
the same year under section 404(a)(5). 1 If section 404 does not apply, the deductibility 
of the payments made more than 2½ months after the end of the taxable year is subject 
to the general economic performance rules under section 1.461-4(d)(2)(i) of the 
regulations.  Applying the provisions of section 461, the liability for medical and dental 
expenses is incurred in the taxable year in which medical and dental services are 
provided to Taxpayer’s employees because that is the time economic performance 
occurs.  In either case, the expenses are deductible by Taxpayer in the taxable year in 
which the medical and dental services are provided.   

A copy of this technical advice memorandum is to be given to Taxpayer.  Section 
6110(k)(3) of the Code provides that it may not be used or cited as precedent.

  
1 Although Taxpayer has a 52/53 week taxable year ending in December, rather than a calendar year 
taxable year, see Treas. Reg. § 1.441-2(d).
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