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LMSB Manager 
------------------ 
 

from: LMSB Counsel, Seattle  
  

subject:  ------------------------------------------- 
Section 1033 Replacement Property (--------------) 
 
Sub =  ------------------------- 
Date M =  ------------------ 
Location X    =  ------------------------------------------- 
Year 1          =  ------ 
Date N          =  ------------------------ 
Date P          =  ------------------------ 
Act                =  ------------------------------------- 
$A                 =  ---------------- 
$B                 =  ----------------- 
Year 2           =  ------ 
$C =  ----------------- 
$D =  ----------------- 
Year 3  =  ------ 
Year 4  =  ------ 
$E  =  ----------------- 
contract # XX  =  -------------- 
 
This responds to your request for advice on issues relating to § 1033 of the Internal 
Revenue Code.  More specific comments relating to the draft Form 886-A will be set 
forth in a separate correspondence.   
 

Issue 
 
Has the taxpayer engaged in a valid purchase of replacement property, as described in 
§ 1033(a)(2)(A), for an involuntarily converted timber cutting contract with the U.S. 
Forest Service.    
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                                                  Conclusion 
 
Timber cutting contracts acquired by the taxpayer within the applicable replacement 
period will constitute § 1033 replacement property within the meaning of § 
1033(a)(2)(A).  However, amounts expended as advance royalties, for example, which 
are normally payable to a lessor as timber is cut, are not expenditures for replacement 
property.  Further, any purchase after the close of the applicable replacement period 
cannot be taken into account in determining the amount of gain deferred under § 
1033(a)(2)(A).      
 

Factual Summary 
 
A timber cutting contract between Sub, a wholly-owned subsidiary of the taxpayer, and 
the U.S. Forest Service was entered into on Date M.  The timber was located in 
Location X. 
 
In Year 1, the Forest Service unilaterally changed certain pricing and volume provisions 
of the contract pursuant to the Act.  The changes were effective on Date N.  The 
taxpayer sued and ultimately recovered, through a settlement with the U.S. government 
on Date P, compensation of $A.  In PLR 199911048, issued to the taxpayer, the IRS 
concluded that enactment and implementation of the Act resulted in the involuntary 
conversion of the contract. 
 
The taxpayer originally reported $B as eligible for deferral on its Year 2 federal income 
tax return.  The taxpayer has agreed, however, that of this $B amount, $C is no longer 
eligible for deferral.  Thus, the amount currently eligible for deferral is $D.        
 
In Year 4, the taxpayer acquired 72 timber cutting contracts which it contends qualify as 
replacement property under § 1033.1  The taxpayer estimates that it will owe an 
additional amount of $E as timber is cut over the lives of the contracts.  Accordingly, the 
taxpayer argues that the $D received by the taxpayer due to the involuntary conversion 
has been, or will be used to purchase other property similar or related in service or use 
to the converted property.      
    

Discussion 
 
Section 1033(a)(2)(A) provides, in part, that if a taxpayer, during the period specified for 
replacing the involuntary converted property, “purchases other property similar or 

                     
1  Section 1033(a)(2)(B)(titled “Period Within Which Property Must be Replaced”) generally provides a 2-
year replacement period.  In this case, the 2-year period expired at the end of Year 3.  The applicable 2-
year replacement period may be extended if special permission is obtained from the IRS.  See 
§1033(a)(2)(B).  We understand an extension was secured in this case allowing for purchase of the 
replacement property in Year 4.   
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related in service or use to the property so converted … at the election of the taxpayer 
the gain shall be recognized only to the extent that the amount realized upon such 
conversion … exceeds the cost of such other property….” [Emphasis added.] 
 
Section 1033(a)(2)(A)(ii) provides, in part, that a taxpayer is considered to have 
purchased property only if the unadjusted basis of such property would be its cost within 
the meaning of § 1012. 
     
For property to be valid replacement property under § 1033(a)(2)(A), the property 
acquired must have a close functional similarity to the property converted.  See Rev. 
Rul. 64-237, 1964-2 C.B. 319.  Under this “functional use” test, properties are 
considered similar or related in service or use if the physical characteristics and end 
uses of the converted and replacement properties are closely similar.   
 
Contract rights have been held to constitute “property.”  See Schneider v. 
Commissioner, 65 T.C. 18 (1975); Mitchcom v. United States, 573 F.2d 58 (Ct. Cl. 
1978).  Thus, in the present case, the timber cutting contract pertaining to Location X is 
the converted property for purposes of § 1033.  Only other timber cutting contracts 
constitute qualifying replacement property under these facts.2  Thus, only those costs 
incurred to acquire such contracts should be taken into account in determining whether 
an eligible purchase or replacement property has occurred.  In addition, costs incurred 
to acquire such contracts as replacement property may also include any premium paid 
to secure a contract with favorable terms.  For example, section 8.1 of the sample 
contract you provided (contract #XX) allows for the sale of the contract rights by the 
taxpayer, subject to the owner’s approval.  A premium paid for the inclusion of such 
provision would be taken into account in determining the cost of replacement property.  
However, an incurred cost does not qualify to the extent it constitutes an advance 
payment of a royalty for timber to be later harvested.  
 
In addition, even if the cost of the timber and costs associated with cutting the timber 
could qualify as expenditures for property similar or related in service or use, some of 
these expenditures will be incurred after the close of the applicable replacement period.  
Section 1033 requires that replacement property be “purchased” within the applicable 
replacement period.  See Rev. Rul. 55-517, 1955-2 C.B. 297; see also Dettmers v. 
Commissioner, 430 F.2d 1019, 1023 (6th Cir. 1970), aff’g, Estate of Johnston v. 
Commissioner, 51 T.C. 290 (1968).  In general, a sale/purchase of property occurs for 
federal income tax purposes when the benefits and burdens of owning the property shift 

                     
2 Regarding potential replacement property, PLR 199911048 issued to the taxpayer provides as follows: 
 

[T]he timber cutting contracts to be acquired by Taxpayer from Parent and/or third parties will 
constitute eligible replacement property under § 1033(a)(2)(A) provided such contracts are similar 
or related in use or service to the converted contract….   
 
[T]he replacement property [will consist] of the replacement contract(s) and not the timber which 
the replacement contracts entitle Taxpayer to cut.  Acquisition by Taxpayer of timber or real 
estate containing timber would not satisfy the functional use test of § 1033.   

 
[Emphasis added.] 
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from the seller to the buyer.  See Merrill v. Commissioner, 40 T.C. 66 (1963), aff’d, 336 
F.2d 771 (9th Cir. 1964).  Consequently, a “purchase” under § 1033 contemplates, at a 
minimum, transfer of ownership of the pertinent property.          
 
The contract you provided, #XX, generally obligates the taxpayer to cut and pay for a 
specified quantity of timber over a 10-year period.  An “Advance Deposit” is required at 
the outset of each year to cover the price of a “Base Volume” to be harvested each 
year.  Section 2.7 provides that “Owner shall retain ownership of the Timber until such 
time as Purchaser harvests the Timber pursuant to the Annual Harvest Plan.”  Further, 
section 2.3 provides that “Owner will bear the risk of loss regarding the Timber until 
such time as the Timber is harvested.”  Section 2.4 provides that “Owner will retain 
possession and control of the Timber” until harvested by the taxpayer.  Thus, even if 
payments under the contracts for timber could qualify as eligible replacement “costs,” 
the replacement property (timber) is not “purchased” as contemplated by § 1033 until 
the timber is harvested.  In this regard, we assume that all of the contracts are pay-as-
cut contracts and that the bulk of the $E in anticipated cutting costs relative to the 72 
contracts will be made after the close of Year 4, which is after the applicable 
replacement period.   
   

Litigation Hazards 
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------.   
 
Please do not hesitate to call if you have any questions regarding the foregoing 
comments and recommendations.     
 
                                   Sincerely, 
 
                                   
 
  ___________________  
                                   William A. McCarthy 
                                   Senior Counsel 


