Skip Navigation
Skip Left Section Navigation

BASIN AÇIKLAMASI

 State Logo

 BSEC Logo

ABD ve Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü, İstanbul’da 12–13 Eylül 2007’de Çevre Alanında En İyi Uygulamalar Ortak Sempozyumu Düzenliyor.

Istanbul, 6 Eylül 2007

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) ve ABD Dışişleri Bakanlığı, 12–13 Eylül 2007 tarihlerinde İstanbul’da çevre konulu bir sempozyuma ev sahipliği yapıyor. “Ekonomik Büyüme için Çevresel Koruma: En İyi Uygulamaların Paylaşımı” başlıklı sempozyumda, 12 KEİ üye ülkesinden (Arnavutluk, Ermenistan, Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, Yunanistan, Moldova, Romanya, Rusya, Sırbistan, Türkiye, Ukrayna) ve ABD’den gelen devlet adamları, iş çevreleri ve sivil toplum liderleri, 350 milyon insanın yaşadığı bu kritik bölgede çevresel korumanın ekonomik kalkınmayı ve işbirliğini nasıl artıracağı hususunda görüşecekler. Uluslararası kuruluşlardan gelen temsilciler de (Avrupa Birliği, BM Kalkınma Programı ve Karadeniz Komisyonu) katılımcılar arasında yer alacak.

12 Eylül Çarşamba günü sabah saat 09:00’da KEİ Daimi Uluslararası Sekretaryası'nda (PERMIS) başlayacak olan sempozyum, 13 Eylül Perşembe günü öğleden sonra sona erecek. Oturumların tümü basına açık olarak düzenlenecek sempozyumda, medyanın özellikle KEİ Genel Sekreteri Leonidas Chrysanthopoulos, ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Colleen Graffy ve KEİ Dönem Başkanlığı’nı yürüten Türkiye adına Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu’nun açılış konuşmalarının yer alacağı 12 Eylül Çarşamba günü sabah saat 09.00–10.00 arasında yapılacak oturuma katılması önerilmektedir.

ABD heyetinin başkanlığını yapan Müsteşar Yardımcısı Colleen Graffy, avukat ve uluslararası çevre hukuku uzmanıdır. ABD heyetinde ayrıca, Dışişleri Bakanlığı ve Ulusal Okyanus ve Atmosfer Yönetimi temsilcileri de bulunmaktadır.

Sempozyum, ABD’nin sağladığı cömert destek-, Güneydoğu Avrupa Demokrasi Kanunu, ABD Ankara Büyükelçiliği, ABD İstanbul Başkonsolosluğu’ndan sağlanan finansman aracığıyla- ve KEİ PERMIS’in katkısıyla gerçekleştirilmektedir. Ekim 2005 tarihinden itibaren KEİ’de gözlemci statüsüne sahip olan ABD, KEİ’nin bölgesel meseleleri tartışma, işbirlikçi uygulamaları geliştirme ve büyük potansiyele sahip bu bölge halkının ekonomik refahı ve istikrarını artırma yolları bulmak üzere yürüttüğü çalışmaları teşvik etmek amacıyla bu sempozyumu desteklemektedir. Söz konusu potansiyel-yani herkes için daha fazla refah ve istikrar- ancak gerçek bir işbirliği ve karşılıklı saygı ile gerçekleşecektir.

25 Haziran 2007 tarihinde Karadeniz Ekonomik Zirvesi'nde söz alan ABD’nin Türkiye Büyükelçisi Ross Wilson, “KEİ üyelerine ait bir örgüttür. ABD sadece bir gözlemcidir, ama ilgisiz değildir. Burası önemli bir bölgedir; halklarına daha iyi bir yaşam kurmak üzere birlikte çalışan sorumluluk sahibi uluslar için bu örgütün önemli bir araç olduğunu düşünüyoruz. Genel Sekreter Chrysanthopoulos’un somut projelere odaklanarak KEİ’yi canlandırmak ve Avrupa Birliği başta olmak üzere diğer bölgesel kuruluşlar ile ilişkileri geliştirmek için yaptığı çalışmaları takdir ediyoruz. Bu hedefleri desteklemek amacıyla çalışıyoruz ” demiştir.

KEİ merkezinin adresi: Sakıp Sabancı Caddesi, Müşir Fuad Paşa Yalısı, Eski Tersane 34460 İstanbul. İlgili medya mensupları İstanbul Başkonsolosluğu’nda Ateş Öner ile (90) 212 335 9213, 0532 325 1548 telefon numaralarından ya da onerax@state.gov e-posta adresinden temasa geçebilirler.