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September 26, 2008
                                           


Exemption No. 9382A
                                           


Regulatory Docket No. FAA-2006-25466
Mr. Robert W. Kneisley
Associate General Counsel
Southwest Airlines Co.
1901 L Street, NW., Suite 640
Washington, DC  20036
Dear Mr. Kneisley:

This letter is to inform you that we have granted your petition to amend Exemption No. 9382.   It explains the basis for our decision, describes its effect, and gives you the conditions and limitations, including the date it ends.
The Basis for Our Decision

By letter dated June 24, 2008, you petitioned the Federal Aviation Administration (FAA) on behalf of Southwest Airlines Company (Southwest) for an amendment to Exemption No. 9382.  That exemption from §§ 121.391(a) and 121.393(b) of Title 14, Code of Federal Regulations (14 CFR) allows Southwest to substitute a pilot for one required flight attendant crewmember during boarding at an intermediate stop and to reduce the number of required flight attendants onboard during the deplaning of passengers at an intermediate stop, subject to the following conditions and limitations.  The amendment you request would allow Southwest to apply the relief to all stops and to substitute another qualified crewmember for a required flight attendant at all stops, if the crewmember is identified to the passengers.
In your petition, you indicate that there has been no change in the conditions and reasons relative to public interest and safety that were the basis for granting the original exemption.

Although you requested that action on your petition not be delayed for publication in the Federal Register, we found that the petition, if granted, would set a precedent.  Therefore, to allow an opportunity for the public to comment on the petition, a summary of this petition was published in the Federal Register on July 9, 2008 (73 FR 39371).  The FAA received two opposing comments from the Air Line Pilots Association and the Association of Flight Attendants reiterating their opposition to the initial grant of exemption.
The FAA has considered the petitioner’s supporting information as well as the comments submitted in response to the announcement in the Federal Register.  Although the FAA does not agree that the conditions at an intermediate stop are exactly the same as at all other stops, due to the presence of already briefed passengers at an intermediate stop, the FAA finds that an amendment to the exemption would still provide a level of safety equivalent to that provided by the regulations and the proposed amendment would be in the public interest, if specific conditions and limitations are met.
The petitioner does not require an amendment to its existing exemption to substitute another qualified crewmember for one of the required flight attendants during passenger boarding.  Only two types of crewmembers are used in the petitioner’s operation:  pilots or flight attendants.  For the reasons stated in the original grant of exemption, this exemption permits a pilot to substitute for a required flight attendant during boarding.  No other relief is required to substitute a qualified flight attendant for another qualified flight attendant; however, if the petitioner chooses to substitute another qualified crewmember, the petitioner must meet certain additional conditions.

If the petitioner chooses to substitute another qualified crewmember, it must ensure the substitute crewmember is prepared to conduct his or her duties by having in his or her possession all required items, such as a flight operations or flight attendant manual.  The substitute crewmember must also be identifiable to the passengers as a working “crewmember.”
The petitioner must also ensure the use of a substitute crewmember does not impinge on the duty and rest requirements of 14 CFR.  The FAA has previously stated via legal interpretation that pre- and post-flight duties were contemplated as part of a duty period.  See August 12, 2008, FAA letter to Brent Harper, Southwest Airlines.  Therefore, a substitute crewmember is “on duty” while substituting for an assigned flight attendant.  

Finally, the FAA is not granting the petitioner relief from § 121.393(b).  Section 121.393(b) addresses a reduction in required crewmembers during a stop where passengers remain onboard.  The petitioner is requesting relief related to the flight attendants required during passenger boarding and deplaning, which is covered by § 121.391(a), as interpreted in the    May 8, 2001, memorandum by the Regulations Division, FAA Office of the Chief Counsel, AGC-200 (enclosed).  Therefore, the FAA is granting an exemption to § 121.391(a) but not   § 121.393(b).

Our Decision

In consideration of the foregoing, I find that a grant of exemption is in the public interest.

Therefore, pursuant to the authority contained in 49 U.S.C. §§ 40113 and 44701, delegated to me by the Administrator, Southwest Airlines Company is granted an exemption from 14 CFR                § 121.391(a) to allow Southwest to substitute a qualified crewmember for one required flight attendant crewmember during boarding at all stops and to reduce the number of required flight attendants onboard during the deplaning of passengers at all stops, subject to the following conditions and limitations.
Conditions and Limitations

1. Southwest, before conducting any operation under this exemption, must obtain amended operations specifications authorizing it to exercise the privileges of this exemption.

2. Southwest, before conducting any operation under this exemption, must submit to and have approved by its principal operations inspector that Southwest has:

a. Developed approved procedures;

b. Satisfactorily conducted approved crewmember training in procedures specified in this exemption; and
c. Revised all affected Southwest manuals to include those procedures.
3. In order to satisfy the requirements set forth in Condition No. 2, Southwest must include:
a. Approved procedures regarding the substitution of a qualified crewmember for one flight attendant during passenger boarding. The procedures must include at least the following:

i. An explicit requirement that the airplane engines must be shut down and at least one floor-level exit must remain open for the deplaning of passengers.

ii. Functions to be performed by the substitute crewmember and remaining flight attendants in an emergency or situation requiring emergency evacuation.

iii. Procedures to ensure the substitute crewmember is in possession of all required items before conducting his or her duties.

iv. Procedures to identify the substitute crewmember to the passengers.

v. Procedures to ensure the certificate holder considers the time spent conducting pre-flight duties as “duty time.”

vi. Procedures to ensure that the substitution of a pilot for a flight attendant during passenger boarding does not interfere with the safe operation of the flight. When both pilots are required to perform preflight duties, passenger boarding must not commence until the flight attendants required by 14 CFR § 121.391(a) are on board the airplane. When substituting for a flight attendant during passenger boarding, the pilot must be located in the passenger cabin.

vii. If the substitute is a pilot, procedures to ensure that other regulatory safety functions performed by a flight attendant, including but not limited to monitoring passengers during refueling, scanning passenger carry-on baggage during boarding, and verifying suitability of exit seat passengers, are being accomplished by the crewmembers remaining on the airplane.

b. Approved procedures regarding the reduction of required flight attendants during passenger deplaning. The procedures must include at least the following:

i. An explicit requirement that the airplane engines must be shut down and at least one floor-level exit must remain open for the deplaning of passengers.

ii. An explicit requirement as follows:  If more than one flight attendant is on board the airplane during passenger deplaning, the flight attendants shall be spaced throughout the passenger cabin to provide the most effective assistance to passengers in case of an emergency requiring an evacuation. If only one flight attendant is on board during passenger deplaning, that flight attendant shall be located in accordance with the air carrier’s FAA-approved operating procedures.

iii. Functions to be performed by the remaining flight attendants in an emergency or situation requiring emergency evacuation.
The Effect of Our Decision

Our decision extends the termination date of Exemption No. 9382 to September 30, 2010, unless sooner superseded or rescinded.  This letter must be attached to, and is a part of, Exemption No. 9382.

Sincerely,

/s/

John M. Allen





    Acting Director, Flight Standards Service
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