National Estuarine Research Reserve System Programmatic Session Agenda

Wednesday, February 25, 2009

Salon C/D

- 7:00 8:00 Continental Breakfast (Second Floor Lounge)
- 8:00 8:15 Welcome and Introductions (15 min)
- 8:15 9:00
 FY 09 Budget Discussion and NERRS Funding Guidance Review (45 min)

 Presenter:
 Laurie McGilvray (ERD)

 Objective:
 To review FY 09 draft funding guidance and discuss any outstanding budget issues

 Prep reading:
 Draft FY 09 Funding Guidance

9:00 – 9:30Performance Measures and PART Preparation (30 min)
Presenter:
Objective:Michael Migliori (ERD)
To review updates to Performance Measurement Guidance document to
be used for FY09 reporting and to prepare for Federal Program
Assessment Rating Tool (PART)
Prep reading:Updated (February 2009) NERRS Performance Measurement Guidance

9:30 - 9:45 Break

9:45 – 10:45 Developing Performance Goals for Increased Accountability (60 min)

- Presenters: Chris McCay (NPED) and Michael Migliori (ERD) Objective: To understand and provide feedback on an approach an
- Objective: To understand and provide feedback on an approach and strategies for developing performance goals for NERR programs, in part to address recommendations relating to 312 evaluations from the GAO audit of CZ programs. NERR manager feedback will contribute to an iterative and participatory process in the development of FY11 guidance to reserves on establishing performance goals and targets for NERR programs to be used in individual reserve Section 312 evaluations.
- Prep reading: Summary of GAO Finding on Section 312 Evaluations and Draft Strategies for Addressing GAO Finding

10:45 – 11:30 NERRS Construction and Land Acquisition Program: New Approaches (45 min) Presenter: Nina Garfield (ERD)

- Objective: To agree on new approaches to FY 10 funding as recommended by the NERRS Construction/Land Acquisition workgroup
- Prep reading: Summary of NERRS Land Acquisition Workgroup Recommendations
- 11:30 12:30 Lunch (Pick up in Second Floor Lounge, return to Salon CD)

12:45 – 1:15 NERRS Website (30 min)

- Presenters: George Cathcart and Jin Wang (ERD)
- Objective: To present layout of new nerrs.noaa.gov website and to request input on specific sections from managers

Prep reading: none

1:15 – 1:45 CTP/CSC External Review Report (30 min)

Presenter: Tina O'Connell (ERD)

	Objective:	To review the final draft findings of the CTP/CSC External Review and discuss NERRS response to findings
	Prep reading:	Summary of Draft CTP/CSC External Review Findings
1:45 – 2:15	Presenters: Objective:	Review Report and Next Steps (30 min) Alison Krepp and Marie Bundy (ERD) To present final findings from the GRF Internal Review, to review the responses and comments from RCs, and to agree on priorities and strategies for responding to the Review Final Report and Findings of the GRF Internal Review and
		Priority Action Recommendations from the GRF Internal Review Workgroup
2:15 – 2:45	MPA Nomination Process/Update (30 min)	
	Presenter: Objective:	Lauren Wenzel (MPA Center) To review those areas nominated for the MPA network and to understand status and next steps for nominations
	Prep reading:	none
2:45 – 3:00	Collaboration Presenters:	among Coastal Programs and NERRS (15 min) Rebecca Ellin (North Carolina NERR) and Sally Morehead (Mission Aransas NERR)
	Objective:	To learn of outcomes of the 2008 Southeast and Caribbean Coastal Managers Meeting session titled "Promoting Collaboration among Coastal Programs and National Estuarine Research Reserves"
	Prep reading:	Collaborative examples from the Southeast and Gulf
3:00 – 3:15	Break	
3:15 – 4:00		ge Next Steps – Reporting Out From the Climate Change Workgroup /SC Meeting (45 min) Whit Saumweber, Nina Garfield, and Marie Bundy (ERD) To review and discuss outcomes of the 2008 NERRS Annual Meeting and Joint 2009 RC/SC Sector Meeting with regard to how we as a system can move forward with a common approach to addressing climate change. Topics will include: 1) Steps towards developing a common NERRS Climate Change Communication Strategy; 2) Sentinel Site Protocol Development; 3) Restoration block grants and climate change; and 4) Habitat Mapping and Change Plans.
	Prep reading:	, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
4:00 – 4:45	June Manage Presenter: Objective:	rs' Meeting (45 min) Seth Blitch (Apalachicola NERR) To discuss format, agenda items and expected outcomes of the June Managers' Meeting
	Prep reading:	

6:00 – 7:30 Reception (Washington Marriot Ballroom)