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Dear Karen and Dick: 
 
This letter is in response to your request of September 25, 
1986 for a written interpretation of the interim status qualifi- 
cation requirements as they apply to hazardous waste fuel (HWF) 
storage facilities.  Specifically, you have asked whether in 
order to qualify for interim status an HWF storage facility must 
1) submit a 3010(a) notification by January 29, 1986 even where 
the facility does not begin hazardous waste activities until 
after that date or 2) begin actual storage of hazardous waste 
fuels by May 29, 1986, the effective date of the HWF regulations. 
As discussed below, we believe that the answers to both questions 
is "no". 
 
Under RCRA Section 3005(e)(1), a facility may qualify for 
interim status if it 1) is in existence on November 19, 1980 or 
on the effective date of regulatory changes which render the 
facility subject to the requirement to have a RCRA permit, 2) is 
in compliance with applicable 3010(a) notification requirements, 
and 3) submits Part A of the two-part RCRA permit application. 
Section 3010(a) of RCRA, as amended in 1984, requires the owner 
or operator of any facility which produces, burns, or markets 
hazardous waste fuel to file a notification of hazardous waste 
activity by February 8, 1986.  On November 29, 1985, EPA issued 
final rules regulating hazardous waste fuels.  The requirements 
for HWF storage facilities became effective on May 29, 1986. 
 
Your first question concerns the application of the 3010(a) 
notification requirement to facilities which begin hazardous waste 
fuel storage activity after January 29, 1986, which is 60 days 
after the promulgation of the HWF regulations.  The November 29, 
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1985 HWF rule did not distinguish between the statutory 3010(a) 
notification requirement and regulatory notice requirements. 
Nor did the rule explicitly address HWF storage facilities which 
begin operation after the promulgation of the HWF regulations. 
Both of these issues require clarification in order to answer 
your question. 
 
First, the November 29 HWF rule implies that the applicable 
date for HWF storage notification under the statute is January 29, 
1986.  This is incorrect.  The applicable date for HWF storage 
notification under 3010 is February 8, 1986, and this date is 
unaffected by the November 29 rule.  the notification requirement 
under Section 3010(a) of RCRA for HWF facilities is self-imple- 
menting.  See H.R. Rep. No. 198, 98th Cong., 1st Sess. 40 (1983). 
Under that provision, all facilities which produce, burn or 
market hazardous waste fuel must submit a notification of their 
hazardous waste activity by the date 15 months after the enactment 
of HSWA, i.e. February 8, 1986.  Although the HWF regulations 
promulgated in November, 1985 contain several notification 
requirements, those notices are in addition to, not in replacement 
of, the February 8 notification requirement under Section 3010(a). 
However, a notification under the rule, by January 29, would satisfy 
the 3010(a) requirement to notify by February 8. 
 
Second, under Section 3010(a), the February 8 notification  
requirement is not applicable to any facility for which the 
Administrator waives this requirement.  The November 29, 1985 
HWF rule does not require 3010(a) notification from any facility 
not in existence on that date and was intended to waive the 
statutory notification requirement for all such facilities. 
 
Because HWF storage facilities not in existence on November 29, 
1985 were exempted from the 3010(a) notification under the November 
29, 1985 HWF rule, no 3010(a) notification requirement is applicable 
to facilities which came into existence after November 29, 1985. 
Thus, to answer your specific question, an HWF storage facility 
which begins storage of hazardous waste fuel after January 29, 
1986 was not required to submit a notification of hazardous waste 
activity in order to qualify to interim status on May 29, 1986. 
 
Your second question concerns the interpretation of the 
requirement that a facility be "in existence" on the date of a 
regulatory change subjecting it to the RCRA permit requirement 
in order to qualify for interim status.  This question was not 
addressed in the november 29, 1985 HWF rule, and in fact, is not 
directly addressed in any of the RCRA regulations.  The federal 
RCRA regulations do define "existing facility", but only with 
respect to facilities "in existence" on November 19, 1980. 
See 40 CFR 260.10.  Moreover, the "existing facility" definition 
does not specifically address the situation of a facility which 
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intends to handle hazardous waste but for which no physical 
construction is necessary. 
 
However, as we indicated to you in our earlier conversations, 
we believe that the question of whether storage facilities intending 
to convert to hazardous waste fuel storage are "in existence" on 
May 29, 1986 should be resolved by analogy to the "existing 
facility" regulations.  In order to be an "existing facility" for 
the purposes of qualifying for interim status prior to 1984, a 
facility had to be "in operation" or under construction on 
November 19, 1980.  A facility is "in operation" if it is actually 
managing hazardous waste.  Thus by analogy, a facility is "in 
existence" on the effective date of a regulatory change which 
subjects it to the RCRA permit requirement if it is actually 
managing hazardous waste on the effective date of the regulations. 
 
A facility could also qualify for interim status as an 
"existing facility" if it "commenced construction" by November 
19, 1980.  Under 40 CFR 260.10, "commenced construction" is further 
defined to mean a facility which has obtained all necessary 
preconstruction permits and either 1) has begun continuous onsite 
construction or 2) has entered into construction contracts that 
cannot be cancelled without substantial loss.  Although not 
directly addressed by the regulation, EPA has interpreted "commenced 
construction" to also include facilities which have obtained all 
necessary preconstruction permits and completed construction 
prior to November 19, 1980.  46 FR 2344 (Jan. 9, 1981).  Thus a 
facility converting to hazardous waste storage would be "in 
existence" on November 19, 1980 if by that date the owner or 
operator has obtained any necessary preconstruction permits 
required for modification of the facility and can objectively 
demonstrate an intent to handle hazardous waste within a reasonable 
time.  Id.  We believe that this interpretation is equally appli- 
cable to facilities intending to convert to hazardous waste 
management on the effective date of regulatory changes which 
would subject it to the permit requirement.  Thus a storage 
facility may be "in existence" for the purposes of qualifying for 
interim status if by May 29, 1986 it was actually storing hazardous 
waste fuel, under physical construction as a HWF storage facility, 
or is converting to hazardous waste fuel storage. 
 
If I can be of further assistance to you on these issues, 
please do not hesitate to call. 
 
Sincerely, 
 
Original Document signed 
 
Mark A. Greenwood 
Assistant General Counsel for RCRA 
Solid Waste & Emergency Response Division 


