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Historic Building: --------------------------

Dear -------------

This responds to a letter dated December 28, 2007, requesting a private letter ruling 
under section 168(h)(1)(B) of the Internal Revenue Code (“Code”) regarding whether 
certain property is tax-exempt use property.

FACTS

Non-profit Corporation qualifies for federal income tax purposes as a section 501(c)(3) 
organization.  Non-profit Corporation owns a four-story building listed in the National 
Register of Historic Places (“Historic Building”) in which it operates a visual arts college. 
Non-profit Corporation plans to transfer the Historic Building to Taxpayer, a for-profit 
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limited liability company. Taxpayer will substantially rehabilitate the Historic Building and 
will claim rehabilitation tax credits under section 47 of the Code.  

As part of the rehabilitation project, Taxpayer intends to construct a new four-story 
building (“Addition”) directly adjacent and connected to the Historic Building.  Planning 
for and construction of the Addition has been an inherent component of the 
rehabilitation of the Historic Building. The configuration of the floors and doorways of the 
Addition were specifically designed to integrate the Historic Building and the Addition, 
including passageways between the two structures. The actual construction of the 
Addition will take place at substantially the same time as the historic rehabilitation of the 
Historic Building, and both are being managed by the same developer.  

After the rehabilitation and construction projects are completed, the Taxpayer will lease 
a portion of the Historic Building and the Addition back to the Non-profit Corporation.

RULING REQUESTED

Taxpayer asks for a ruling that the Addition and the Historic Building will be treated as 
part of the same project and therefore as one property for purposes of the 35-percent 
threshold test of section 168(h)(1)(B)(iii) of the Code.

LAW & ANALYSIS

Section 168(h)(1)(B)(i) of the Code defines the term “tax-exempt use property,” in the 
case of nonresidential real property, to mean that portion of the property leased to a tax-
exempt entity in a disqualified lease.

Under section 168(h)(i)(B)(ii), the term “disqualified lease” means any lease of the 
property to a tax-exempt entity, but only if: (I) part or all of the property was financed 
(directly or indirectly) by an obligation the interest on which is exempt from tax under 
section 103(a) and such entity (or a related entity) participated in such financing, (II) 
under such lease there is a fixed and determinable price purchase or sale option which 
involves such entity (or a related entity) or there is the equivalent of such an option, (III) 
such lease has a term in excess of 20 years, or (IV) such lease occurs after a sale (or 
other transfer) of the property by, or lease of the property from, such entity (or a related 
entity) and such property has been used by such entity (or a related entity) before such 
sale (or other transfer) or lease.

Under section 168(h)(1)(B)(iii), property will be considered “tax-exempt use property” 
only if the portion of the property leased to tax-exempt entities in disqualified leases is 
more than 35 percent of the property (“35-percent threshold test”).  

Section 168(h)(1)(B)(iv) provides that improvements to a property (other than land) shall 
not be treated as a separate property for purposes of section 168(h)(1)(B).  
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Section 1.168(j)-1T, Q&A-6, of the temporary Income Tax Regulations provides that the 
phrase "more than 35 percent of the property" means more than 35 percent of the net 
rentable floor space of the property.  The net rentable floor space does not include the 
common areas of the building, regardless of the terms of the lease.  For purposes of the 
35-percent threshold test, two or more buildings will be treated as separate properties 
unless they are part of the same project, in which case they will be treated as one 
property. Two or more buildings will be treated as part of the same project if the 
buildings are constructed, under a common plan, within a reasonable time of each other 
on the same site and will be used in an integrated manner.  See also the Deficit 
Reduction Act of 1984, H. Rep. No. 432, Pt. 2, 98th Cong., 2d Sess. 1147; S. Prt. No. 
169, Vol. 1, 98th Cong., 2d Sess. 132 (1984).

Taxpayer asserts in its ruling request that in determining whether the 35-percent 
threshold test has been met the Addition should be counted as part of the same 
property as the Historic Building under section 168(h)(1)(B)(iii) of the Code.  In our view, 
the Taxpayer’s facts and representations support treating the Historic Building and the 
Addition as part of the same project because the renovation of the Historic Building and 
construction of the Addition will be under a common plan, within a reasonable time of 
each other on the same site and the Addition will be used in an integrated manner with 
the Historic Building.  

First, the Addition will be directly adjacent and connected to the Historic Building.  In 
addition, the construction of the Addition is being conducted as part of the same 
common plan as the renovation of the Historic Building.  Planning for and construction 
of the Addition has been an inherent component of the rehabilitation of the Historic 
Building.  Configuration of the floors and doorways of the Addition were specifically 
designed to integrate the two buildings and passageways between the two structures 
are included in the construction plans. Consequently, we think that the Addition is 
constructed on the same site as the Historic Building.

Further, the construction of the Addition will take place at substantially the same time as 
the rehabilitation of the Historic Building.  Moreover, both are being managed by the 
same developer. Furthermore, these buildings will be used in an integrated manner. We 
therefore conclude that the Historic Building and the Addition are part of the same 
project, and that this project constitutes the "property" for purposes of applying the 35-
percent threshold test of section 168(h)(1)(B)(iii).  

CONCLUSIONS

Based on the facts and representations made by the Taxpayer, we conclude, as 
discussed more fully above, that the Addition and the Historic Building will be treated as 
part of the same project and therefore as one property for purposes of the 35-percent 
threshold test of section 168(h)(1)(B)(iii) of the Code.  
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Except as expressly provided herein, no opinion is expressed or implied concerning the 
tax consequences of any aspect of any transaction or item discussed or referenced in 
this letter.  Specifically, we make no determination as to the application of the 35-
percent threshold test of section 168(h)(1)(B)(iii) of the Code to the project.  

This ruling is directed only to the taxpayer requesting it.  Section 6110(k)(3) of the Code 
provides that it may not be used or cited as precedent.

In accordance with the Power of Attorney on file with this office, a copy of this letter is 
being sent to your authorized representative.

A copy of this letter must be attached to any income tax return to which it is relevant. 
Alternatively, taxpayers filing their returns electronically may satisfy this requirement by 
attaching a statement to their return that provides the date and control number of the 
letter ruling.

The rulings contained in this letter are based upon information and representations 
submitted by the taxpayer and accompanied by a penalty of perjury statement executed 
by an appropriate party.   While this office has not verified any of the material submitted 
in support of the request for rulings, it is subject to verification on examination.

Sincerely,

William A. Jackson
Branch Chief, Branch 5
(Income Tax & Accounting)
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