FEDERAL ADVISORY COMMITTEE ACT CLEAN AIR ACT ADVISORY COMMITTEE

MOBILE SOURCES TECHNICAL REVIEW SUBCOMMITTEE

CO-CHAIRS: MICHAEL WALSH AND ROBERT SAWYER

DESIGNATED FEDERAL OFFICIAL: PHILIP LORANG

MSTRS HELPLINE: (734) 214-4518

Final AGENDA

MSTRS Quarterly Meeting

Wednesday, October 14, 1998

California Air Resources Board - Haagen-Smit Laboratory 9528 Telstar Avenue, El Monte, CA 91731 (626) 575-6800

<u>Time</u>	<u>Length</u>	<u>Topic</u>	<u>Presenter</u>
8:30am	60 min	Early Bird registration (please register as you arrive) • The meeting room is available for coordination and small talk	
9:30am	90 min	Tour of the CARB's Haagen-Smit Laboratory	Hosted by Raphael Susnowitz, CARB
11:00am	90 min	Lunch (on your own)	
noon	30 min	Registration (for those not already registered)	
12:30pm	5 min	Welcome to CARB and the Haagen-Smit Laboratory	CARB official
12:35pm	10 min	 Introductory Remarks Introductions of members, guests and other attendees Purpose of this meeting Discussion and acceptance of the minutes from July 15 (gold paper. <i>Note: colors of handouts are shown in parentheses</i>) Review of today's agenda and consideration of any additions 	Bob Sawyer, Mike Walsh, Margo Oge
12:45pm	5 min	 Administrative announcements General housekeeping items, e.g. schedule, breaks, protocols EPA news of general interest Summary of documents in the packet of handout materials MSTRS Organization Chart (green) MSTRS Roster (yellow, gold or white) Presentation to the CAAAC on 10/2 (lavender) Note: Information on FACA in general is on the web: http://policyworks.gov/FACA_Townhall 	Phil Lorang
12:50pm	30 min	Presentation on California's LEV2 program	Steve Albu, CARB
1:20pm	30 min	Presentation on CARB's EMFAC programs	Mark Carlock, CARB
	0 min*	Update on the plans for rechartering the CAAAC in advance of the sunset date which is November 15 (gray)	Paul Rasmussen, DFO of the CAAAC

1:50pm	30 min	General discussion on the MSTRS and its future . How is this system working? Are we focused in the right areas? What has gone well? How could the Subcommittee do a better job of making recommendations to the CAAAC which in turn makes recommendations to EPA? (gray)	General discussion facilitated by Bob, Mike, Margo and Phil
2:20pm	30 min	Presentation by the OBD Workgroup (white)	Drew Kodjak
2:50pm	20 min	Break	
3:10pm	30 min	Report from the Incentives Workgroup	TBD
3:40pm	30 min	Report from the Heavy-Duty Engines Workgroup	TBD
4:10pm	30 min	EPA's Proposed Strategy for Urban Toxics (salmon, lavender, pink and white)	Phil Lorang
4:40pm	10 min	Update on the MSTRS Web Site	Randy Guensler
4:50pm	10 min	Preview: Tour of the CE-CERT Lab at UC-Riverside	Tom Durbin, UC-R
5:00pm	0 min*	Update: NAS/NRC Study to evaluate the MOBILE Model (gray)	John Holmes, NRC
	0 min*	Report from the In-Use Deterioration Workgroup (green)	
	0 min*	Report from the Compliance Workgroup (green)	
	0 min*	Report from the Lab Upgrades Workgroup (synopsis on green, letter sending their report to the CAAAC on white)	
	0 min*	Report from the Phase II RFG Workgroup (pink)	
	0 min*	Report from the Modeling Workgroup (pink)	
		* These reports will be presented only in written form.	
5:00pm	no more than 30 minutes	 Wrap up Collection of questions and comments on the written reports Any new business or announcements Summary of assignments resulting from this meeting Agreement on locations for upcoming MSTRS meetings scheduled for 1/13/99 and 4/14/99 (both in Washington, DC?) Possible agenda items for the next meeting: Committee and Subcommittee rechartering status and remaining issues or actions Presentation on EPA's PNGV work Possible informal get-together at the Embassy Suites after today's meeting? 	Phil Lorang, Bob Sawyer and Mike Walsh
by 5:30		Adjournment	
Thursday morning	Oct. 15	Bonus event! Tour of UC-Riverside's Center for Environmental Research and Technology	Hosted by Tom Durbin, UC-R

For comments, questions, updates, etc., please contact:
John White, Alternate DFO
U.S. Environmental Protection Agency
Assessment and Modeling Division
2000 Traverwood Drive, Ann Arbor MI 48105

Telephone: (734) 214-4353, fax: (734) 214-4821, email: white.johnt@epa.gov

Administrative Details:

Incentives Workgroup	Full Subcommittee Meeting	Phase II RFG Workgroup
Tuesday, October 13, noon - 6:00pm	Wednesday, October 14, 12:30 - 5:30pm (CARB lab tour at 9:30am)	Thursday, October 29, 8:00am - 5:00pm
Meeting California Air Resources 9528 Tels El Monte (626) 5 H Raphael 626/5	Meeting location: Holiday Inn Hotel and Suites - Old Town 625 First St. Alexandria, VA 703/548-6300	
Technical Contact: Erik Herzog, EPA 734/214-4487	Technical Contact: John White, EPA 734/214-4353	Technical Contact: Debbie Wood, EPA 202/564-9249
Administrative Contact: Kim Derksen, EPA 734/214-4272	Administrative Contact: Jenny Criss or Judy Reid, EPA 734/214-4518	Administrative Contact: Faith Williams, EPA 202/564-9403
Sleepin Embas 1211 E. Covina, 626/9 Cut-off o Hotel block	Sleeping Rooms: Holiday Inn Hotel and Suites - Old Town 625 First St. Alexandria, VA 22314 703/548-6300 Cut-off date: Sept. 28 Hotel blocks: EPA-FACA	

Note that the Heavy-Duty Engine Workgroup, Modeling Workgroup, In-Use Deterioration Workgroup, Vehicle Compliance Workgroup, and Lab Upgrade Workgroup <u>will not</u> be meeting in conjunction with the full subcommittee meeting. The OBD Workgroup met on September 15 in conjunction with the CSU Clean Air Conference in Breckenridge, CO.

Hotel Information/Logistics For Washington, DC Meeting

Hotel rooms have been blocked at the prevailing government per diem rates for each area. El Monte, CA is located in Los Angeles county so the L.A. per diem rate is to be used. Government invitational travelers attending these meetings will be authorized to receive per diem rates and reservations should be made as soon as possible.

<u>Travel Plans - Mobile Sources Technical Review Subcommittee Mtg.</u>

If you are an eligible member of a state, academic, or public interest group, your travel will continue to be handled by Jennifer Criss or other OMS-AMD administrative staff members located at the NVFEL-Ann Arbor. If you plan to attend and are eligible for invitational travel, please return the travel request form at least three weeks prior to the meeting. Jenny can be reached at the FACA Helpline 734/214-4518, Fax 734/214-7821, or by *email to criss.jennifer@epa.gov*.

Travel Plans - WG Members Meeting in Washington, DC, or El Monte, CA

Workgroup invitational travels will continue to be prepared by EPA's workgroups co-chairs' administrative staff members in their respective divisions in either Ann Arbor, MI or Washington, DC. (See enclosed subcommittee and workgroup contact chart for further details.)

Arrangements for non-EPA funded travel are the responsibility of individual participants.

FEDERAL ADVISORY COMMITTEE ACT CLEAN AIR ACT ADVISORY COMMITTEE

MOBILE SOURCES TECHNICAL REVIEW SUBCOMMITTEE

CO-CHAIRS: MICHAEL WALSH AND ROBERT SAWYER

DESIGNATED FEDERAL OFFICIAL: PHILIP LORANG

MSTRS HELPLINE: (734) 214-4518

Final AGENDA

MSTRS Quarterly Meeting

Wednesday, October 14, 1998

California Air Resources Board - Haagen-Smit Laboratory 9528 Telstar Avenue, El Monte, CA 91731 (626) 575-6800

<u>Time</u>	<u>Length</u>	<u>Topic</u>	<u>Presenter</u>
8:30am	60 min	Early Bird registration (please register as you arrive) • The meeting room is available for coordination and small talk	
9:30am	90 min	Tour of the CARB's Haagen-Smit Laboratory	Hosted by Raphael Susnowitz, CARB
11:00am	90 min	Lunch (on your own)	
noon	30 min	Registration (for those not already registered)	
12:30pm	5 min	Welcome to CARB and the Haagen-Smit Laboratory	CARB official
12:35pm	10 min	 Introductory Remarks Introductions of members, guests and other attendees Purpose of this meeting Discussion and acceptance of the minutes from July 15 (gold paper. <i>Note: colors of handouts are shown in parentheses</i>) Review of today's agenda and consideration of any additions 	Bob Sawyer, Mike Walsh, Margo Oge
12:45pm	5 min	 Administrative announcements General housekeeping items, e.g. schedule, breaks, protocols EPA news of general interest Summary of documents in the packet of handout materials MSTRS Organization Chart (green) MSTRS Roster (yellow, gold or white) Presentation to the CAAAC on 10/2 (lavender) Note: Information on FACA in general is on the web: http://policyworks.gov/FACA_Townhall 	Phil Lorang
12:50pm	30 min	Presentation on California's LEV2 program	Steve Albu, CARB
1:20pm	30 min	Presentation on CARB's EMFAC programs	Mark Carlock, CARB
	0 min*	Update on the plans for rechartering the CAAAC in advance of the sunset date which is November 15 (gray)	Paul Rasmussen, DFO of the CAAAC

1:50pm	30 min	General discussion on the MSTRS and its future . How is this system working? Are we focused in the right areas? What has gone well? How could the Subcommittee do a better job of making recommendations to the CAAAC which in turn makes recommendations to EPA? (gray)	General discussion facilitated by Bob, Mike, Margo and Phil
2:20pm	30 min	Presentation by the OBD Workgroup (white)	Drew Kodjak
2:50pm	20 min	Break	
3:10pm	30 min	Report from the Incentives Workgroup	TBD
3:40pm	30 min	Report from the Heavy-Duty Engines Workgroup	TBD
4:10pm	30 min	EPA's Proposed Strategy for Urban Toxics (salmon, lavender, pink and white)	Phil Lorang
4:40pm	10 min	Update on the MSTRS Web Site	Randy Guensler
4:50pm	10 min	Preview: Tour of the CE-CERT Lab at UC-Riverside	Tom Durbin, UC-R
5:00pm	0 min*	Update: NAS/NRC Study to evaluate the MOBILE Model (gray)	John Holmes, NRC
	0 min*	Report from the In-Use Deterioration Workgroup (green)	
	0 min*	Report from the Compliance Workgroup (green)	
	0 min*	Report from the Lab Upgrades Workgroup (synopsis on green, letter sending their report to the CAAAC on white)	
	0 min*	Report from the Phase II RFG Workgroup (pink)	
	0 min*	Report from the Modeling Workgroup (pink)	
		* These reports will be presented only in written form.	
5:00pm	no more than 30 minutes	 Wrap up Collection of questions and comments on the written reports Any new business or announcements Summary of assignments resulting from this meeting Agreement on locations for upcoming MSTRS meetings scheduled for 1/13/99 and 4/14/99 (both in Washington, DC?) Possible agenda items for the next meeting: Committee and Subcommittee rechartering status and remaining issues or actions Presentation on EPA's PNGV work Possible informal get-together at the Embassy Suites after today's meeting? 	Phil Lorang, Bob Sawyer and Mike Walsh
by 5:30		Adjournment	
Thursday morning	Oct. 15	Bonus event! Tour of UC-Riverside's Center for Environmental Research and Technology	Hosted by Tom Durbin, UC-R

For comments, questions, updates, etc., please contact:
John White, Alternate DFO
U.S. Environmental Protection Agency
Assessment and Modeling Division
2000 Traverwood Drive, Ann Arbor MI 48105

Telephone: (734) 214-4353, fax: (734) 214-4821, email: white.johnt@epa.gov

Administrative Details:

Incentives Workgroup	Full Subcommittee Meeting	Phase II RFG Workgroup
Tuesday, October 13, noon - 6:00pm	Wednesday, October 14, 12:30 - 5:30pm (CARB lab tour at 9:30am)	Thursday, October 29, 8:00am - 5:00pm
Meeting California Air Resources 9528 Tels El Monte (626) 5 H Raphael 626/5	Meeting location: Holiday Inn Hotel and Suites - Old Town 625 First St. Alexandria, VA 703/548-6300	
Technical Contact: Erik Herzog, EPA 734/214-4487	Technical Contact: John White, EPA 734/214-4353	Technical Contact: Debbie Wood, EPA 202/564-9249
Administrative Contact: Kim Derksen, EPA 734/214-4272	Administrative Contact: Jenny Criss or Judy Reid, EPA 734/214-4518	Administrative Contact: Faith Williams, EPA 202/564-9403
Sleepin Embas 1211 E. Covina, 626/9 Cut-off o Hotel block	Sleeping Rooms: Holiday Inn Hotel and Suites - Old Town 625 First St. Alexandria, VA 22314 703/548-6300 Cut-off date: Sept. 28 Hotel blocks: EPA-FACA	

Note that the Heavy-Duty Engine Workgroup, Modeling Workgroup, In-Use Deterioration Workgroup, Vehicle Compliance Workgroup, and Lab Upgrade Workgroup <u>will not</u> be meeting in conjunction with the full subcommittee meeting. The OBD Workgroup met on September 15 in conjunction with the CSU Clean Air Conference in Breckenridge, CO.

Hotel Information/Logistics For Washington, DC Meeting

Hotel rooms have been blocked at the prevailing government per diem rates for each area. El Monte, CA is located in Los Angeles county so the L.A. per diem rate is to be used. Government invitational travelers attending these meetings will be authorized to receive per diem rates and reservations should be made as soon as possible.

<u>Travel Plans - Mobile Sources Technical Review Subcommittee Mtg.</u>

If you are an eligible member of a state, academic, or public interest group, your travel will continue to be handled by Jennifer Criss or other OMS-AMD administrative staff members located at the NVFEL-Ann Arbor. If you plan to attend and are eligible for invitational travel, please return the travel request form at least three weeks prior to the meeting. Jenny can be reached at the FACA Helpline 734/214-4518, Fax 734/214-7821, or by *email to criss.jennifer@epa.gov*.

Travel Plans - WG Members Meeting in Washington, DC, or El Monte, CA

Workgroup invitational travels will continue to be prepared by EPA's workgroups co-chairs' administrative staff members in their respective divisions in either Ann Arbor, MI or Washington, DC. (See enclosed subcommittee and workgroup contact chart for further details.)

Arrangements for non-EPA funded travel are the responsibility of individual participants.