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One-Day RMP Course

Scheduled for Delivery

The one-day Risk Management Programs course
covers the following:

C Risk management programs regulations
C Hazard analysis techniques using EPA’s

RMP Offsite Consequence Analysis
Guidance

C Release prevention and emergency response
activities

C Risk management plan (RMP) data elements

This course is intended for Federal, State and local
personnel, government facilities personnel (ie. water
treatment plant employees, etc.), SERC and LEPC
members, and local emergency management and
response personnel.  

The course is provided free of charge to Federal,
State and local governmental personnel (including
SERC and LEPC members).  Private industry
personnel are allowed to attend, but, only on a space
available basis.  Private industry attendees will be
charged a fee of $125.00 for the course.  This fee is
paid directly to the EPA.   
 
If you are interested in attending a course or
scheduling one in your area, call Melanie Hoff (see
sidebar).  To date courses are scheduled in the
following locations:

February 19 Boise, ID
March 9 Seattle, WA
April 20 Tri-Cities area, WA
April 21 Spokane, WA
April 24 Juneau, AK
May 4 Anchorage, AK
May 6 Tacoma, WA
May 8 Portland, OR

Ammonia Q & A�s

Question:  Does the exemption at 40 CFR

68.125 for "ammonia used as an agricultural
nutrient, when held by farmers" apply to the
CAA Section 112(r)(1) general duty clause? 
Answer:  No.  The exemption for ammonia held by
farmers for use as fertilizer applies only to the
provisions of the risk management program
regulations at 40 CFR Part 68.  The general duty
requirement is statutory rather than regulatory and is,
therefore, not subject to the regulatory exemption at
40 CFR 68.125.
( CAA Q&A Database, July 1997) 

Question:  Are agricultural facilities potentially
subject to the risk management program
requirements of 40 CFR Part 68?
Answer:  Yes.  Although there is one specific
exemption from the provisions of 40 CFR Part 68
for ammonia held by a farmer for use as an
agricultural nutrient (40 CFR §68.125), there is no
general exemption from the risk management
program regulations for farms.  If fertilizers,
pesticides, or any other materials present at a farm
are (or contain) regulated substances in excess of
the applicable threshold quantity, the facility must
comply with the requirements of 40 CFR Part 68.
Ammonia held for distribution at a farm would not
be exempt.  In addition, even if a farmer is exempt
from the Risk Management Plan rule, he is still
subject to the General Duty Clause under CAA
§112(r)(1) (see questions under General Duty
Clause)

Question:  The list of regulated toxic
substances at 40 CFR Section 68.130 includes
both "ammonia (anhydrous)" and "ammonia
(conc 20% or greater)," but does not include a
specific listing for "ammonium hydroxide."
The Chemical Abstract Registry Service (CAS)
number for ammonium hydroxide is 1336-21-6,
and the CAS number for ammonia is 7664-41-7.
Ammonium hydroxide is, however, simply a
mixture of ammonia and 
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water.  Must a stationary
source owner or operator by the risk management program regulations (58 FR
consider the amount of
ammonia present in ammonium
hydroxide that is contained in a
process when determining
whether the threshold for
ammonia is exceeded?

Answer:  Yes.  For the purposes of the risk regulated toxic substances, you must consider only
management program regulations at 40 CFR Part 68, the weight of the regulated substance in the
ammonium hydroxide must be treated as a solution solution/mixture towards the threshold quantity.
of ammonia and water, regardless of the fact that Examples: The Threshold Quantity for ammonia
ammonium hydroxide may be identified by a unique solutions is 20,000 pounds.  If you have more than
CAS number.  The Agency has made it clear that100,000 total pounds of a 20% ammonia solution,
the listing for "ammonia (conc 20% or greater)" then you would have more than 20,000 pounds of
applies to aqueous solutions of ammonia (List Rule ammonia in the solution and would have more than
Response to Comments document, page 50).  If the a threshold quantity.  Similarly, if you have more
concentration of ammonia in the ammonium than 50,000 total pounds of a 40% solution,  you
hydroxide is 20% or greater, then the mixture is would also have more than a threshold quantity. 
subject to threshold determination for "ammonia
(conc 20% or greater)" under 40 CFR Section There are four regulated substances that have
68.115. concentration qualifiers:

Question:  The list of regulated substances at 40
CFR Section 130 includes aqueous ammonia
that is at a concentration of 20 percent (by
weight) or greater.  Why did EPA select 20
percent as the concentration cut-off value?
Answer:  Commonly used commodity solutions of
ammonia (which mean the bulk shipments, not
bottles of ammonia you can buy in the supermarket
which are considerably more dilute) usually contain
at least 20 percent ammonia by weight.  The 20
percent concentration cut-off was proposed for
regulation so that these solutions would be covered

5110; January 19, 1993).  EPA did not revise the
concentration cutoff in the final rule because such
solution exceeded the volatility criterion of the final
rule (59 FR 4488; January 31, 1994).
( CAA Q&A Database, July 1997).  

Question: Several toxic substances are listed as
a regulated substances under 40 CFR §68.130
with concentration qualifiers (e.g., "conc 30%
or greater").  What does this concentration
mean?  When determining whether a threshold
amount of these substances exists in a process,
should I consider the weight of the entire
so lution, or simply the amount of the regulated
toxic substance in the solution? 
Answer:  If a regulated substance has a specific
concentration listed, you need only consider
solutions/mixtures with concentrations of the
regulated substance that are at or above this
concentration.  You do not need to consider
solutions/mixtures with concentrations of a regulated
substance below the listed concentration when you
determine threshold quantities.  Examples: Ammonia
has a specified concentration of 20%.  Hence, you
do not need to consider a 15 percent ammonia
solution, but do need to account for a 25 percent
ammonia solution.  For any regulated substance
without a listed concentration cutoff, you must
consider the quantity of the regulated substance if
the concentration exceeds one percent.

Once you have determined that the solution/mixture
must be accounted for, you need to determine

whether you exceed the threshold quantity.  For

Ammonia (conc 20% or greater)
Hydrochloric acid (conc 37% or greater) see NOTE
Hydrogen fluoride/hydrofluoric acid (conc 50% or
greater)
Nitric acid (conc 80% or greater)
( CAA Q&A Database, July 1997)
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