jump over navigation bar
znak velvyslanectvíMinisterstvo zahraničí USA
Praha, Česká republika - Home vlajka
o velvyslanectví
 
  O velvyslanectví Velvyslanec Události Události 2009 Události 2008 Události 2007 Události 2006 Galerie Tiskové zprávy Newsletter Online diskuze Tiskové a kulturní oddělení Obchodní oddělení Zemědělské oddělení Kancelář vojenského přidělence Kancelář pro obrannou spolupráci Pracovní příležitosti

Bezvízový styk s Českou republikou

Richard C. Barth z Ministerstva pro vnitřní bezpečnost USA oznámil pokrok v udělení bezvízového styku s Českou republikou

Tisková konference s Richardem C. Barthem, tajemníkem ministerstva vnitřní bezpečnosti pro strategický rozvoj
Praha, 6. února 2008

Americký velvyslanec Richard Graber: Jak jistě mnozí víte, tajemník ministerstva pro vnitřní bezpečnost přijel do Prahy projednat velice důležitou smlouvu, Memorandum o porozumění. Tato smlouva je součástí procesu, na jehož konci budou moci občané této země cestovat do Spojených států bez víz. Vím, že byl dnes učiněn velký pokrok, ale přenechám slovo tajemníkovi Barthovi, aby podal bližší informace o dnešních jednáních.
 
Tajemník Richard Barth:  Děkuji Vám, pane velvyslanče. Rád dnes před vás předstupuji, abych vám oznámil, že česká vláda a vláda Spojených států dnes udělaly opravdu veliký pokrok v jednáních, které, jak doufám, vyústí letos, v roce 2008, k tomu, že Češi budou moci cestovat do Spojených států bez víz. Projednáváme různé aspekty smluv, které musí být uzavřeny podle našeho zákona, aby byla zajištěna bezpečnost mezi našemi zeměmi, a jsme velice blízko k uzavření závěrečných dohod, které toto zajistí. Musíme však ještě vyřešit pár technických překážek.
 
Je v zájmu obou našich zemí, abychom v projednání této důležité bilaterální smlouvy pokročili. Jak jsem již řekl, musíme ještě odstranit pár překážet, při jejichž řešení nepředpokládáme nic, co by nám zabránilo dosáhnout dohody, kterou potřebujeme, aby mohl bezvízový program pro Čechy nabýt účinnosti ještě letos.
 
A nakonec bych chtěl poznamenat, že nám Česká republika sdělila, že musí dostát svým závazkům v rámci EU, což mi samozřejmě respektujeme. Pan velvyslanec a já teď rádi odpovíme na vaše otázky.
 
TV Prima: Pane Barthe, mohl byste nám prosím sdělit přesnější datum, od kdy budou občané České republiky cestovat do Spojených států bez víz?
 
Odpověď: Jediný nejdůležitější faktor, který vyžaduje naše legislativa, je zavedení elektronického systému schvalování ETA. Ten musí být zaveden spolu se zavedením vašich elektronických pasů. Očekáváme, že ETA, který bude fungovat online, bude zaveden pro české občany někdy v druhé polovině letošního roku, v srpnu nebo v září. Krátce poté, co bude tento systém otestován, budeme moci oznámit, že čeští občané se stali součástí bezvízového programu.
 
Otázka: Mohl byste být přesnější? Myslíte, že to bude na jaře nebo v létě?
 
Odpověď: Myslím, že čeští občané budou moci vycestovat do Spojených států bez víz na podzim roku 2008. Přesné datum bude záviset na tom, kdy bude uveden tento elektronický systém online do provozu.
 
Otázka: Mohl bych se na systém elektronického schvalování ETA zeptat? Slyšeli jsme, že se při vytváření tohoto systému daleko nepokročilo? Jak to tedy vypadá se zaváděním systému ETA?
 
Odpověď: Děkuji, rád odpovím. Jak jsem již řekl, ETA je stejný nástroj fungující online jaký již několik let existuje pro cestující do Austrálie. Od Australanů jsme se poučili o některých nejlepších ale i nejhorších faktorech v jejich systému. Náš systém a jeho vývoj je pro tento i příští rok plně hrazen Kongresem, takže nevidíme žádné překážky pro zavedení letos v srpnu nebo září.
 
Otázka: Můžete nám říci, které další země se pravděpodobně do tohoto programu letos dostanou?
 
Odpověď: Další země, se kterými jednáme při příležitosti této mé cesty jsou Řecko a Estonsko. Kromě toho zatím ještě nemáme plány (nesrozumitelné), s kým budeme hovořit. Ale počet odmítnutých žádostí o vízum v Estonsku a Řecku byl takový, že je vysoce pravděpodobné, že je letos zahrneme do bezvízového programu.
 
Otázka: Jak je na tom Slovensko, pokud se týče možnosti vstoupit do bezvízového programu?
 
Odpověď: Se Slovenskem jsme předběžně jednali. Ve Washingtonu jsme tento týden vydali velice podobná memoranda o smlouvě pro všechny země, které by se mohly zapojit do bezvízového programu, i pro všechny země, které již v bezvízovém programu jsou. Naším plánem je, aby do konce roku 2009 byly všechny země, které již mají bezvízový styk s námi i ty, které na něj aspirují, plně zahrnuty do tohoto programu. Všechny budou muset splnit stejné požadavky, protože záměrem Spojených států je, aby všichni účastníci programu měli stejný bezvízový program, ať už jsou to současní uživatelé bezvízového programu nebo ti, kteří se do něj chtějí zapojit.
 
Otázka: Prague Post: Chtěl bych se zeptat, zda je bezvízový program nějakým způsobem vázán na výstavbu radaru v České republice? Hovořili jste o tom při vašich jednáních?
 
Odpověď: Jsem zde jako zástupce Ministerstva pro vnitřní bezpečnost a nevyjednávám žádné aspekty tohoto programu. Požádal bych pana velvyslance, aby na tuto otázku odpověděl on.
 
Velvyslanec Graber: Tato otázka byla položena mnohokrát a my jsme mnohokrát řekli, že tyto dvě věci spolu nemají nic společného. Jsou to dvě zcela odlišné záležitosti. Spojené státy zcela jasně říkají, že by rády pokročily v otázce bezvízového prorgamu a že chtějí, aby země jako je Česká republika do něj byly zahrnuty. A to bez ohledu na to, jak dopadnou vyjednávání o protiraketové obraně.
 
Děkuji vám.

nahoru ^

Tisk stránky:

Printer_icon.gif vytiskni



 

     Tyto stránky spravuje Ministerstvo zahraničí USA.
     Odkazy na externí zdroje nemusí představovat podporu názorům a pravidlům ochrany osobních údajů tam obsaženým.

Velvyslanectví Spojených Států Amerických