jump over navigation bar
Embassy Seal
AMERİKAN BÜYÜKELÇİLİĞİ(ANKARA TÜRKİYE)- Home flag graphic
Elçilik Haberleri
 
  Büyükelçi Konsolosluklar Basın Ofisi Basın Bildirileri Konuşma metinleri Makaleler Washington File Etkinlikler İnsan Kaynakları Bize Ulaşın Tatil Günleri

RESMİ KONUŞMA METİNLERİ

Basın Sözcüsü Sean Mccormack’ın Açıklaması

A.B.D. ile Türkiye Arasındaki Barışçıl Nükleer İşbirliği Anlaşması      (Anlaşma 123)

A.B.D. Dışişleri Bakanlığı
2 Haziran, 2008

A.B.D. ve Türkiye, 2 Haziran tarihinde Nükleer Enerjinin Barışçıl Kullanımına İlişkin A.B.D.-Türkiye İşbirliği Anlaşması’nı karşılıklı olarak diplomatik notaların değişimi ile yürürlüğe koymuştur.

Anlaşma, A.B.D. ve Türkiyenin taraf olduğu nükleer silahların yayılmasını önlemede kabul edilmiş şartlar ve yükümlülükler altında barışçıl nükleer işbirliği için kapsamlı bir çerçeve oluşturmaktadır.  Önemli barışçıl nükleer enerji alanında karşılıklı yararlı işbirliği için yayılmayı önleme prensipleriyle uyumlu sağlam bir temel kurmaktadır.

Anlaşma, 15 yıl süreyle yürürlükte kalacak ve daha sonra taraflardan herhangi biri sonlandırmadığı sürece otomatik beşer yıllık dönemler halinde olmak üzere yürürlükte kalmaya devam edecektir. Anlaşma, iki ülke arasında teknoloji, malzeme, reaktörler ve nükleer araştırma ve güç üretimi unsurlarının aktarılmasına izin vererek A.B.D. ve Türkiye sanayileri için fırsatlar doğuracaktır.

Anlaşma her iki ülkenin, vatandaşlarının refahını artırmak üzere güvenli bir şekilde sivil nükleer enerjinin oluşturulması ve kullanımına olan sıkı bağlılığını vurgulamaktadır.  Anlaşma aynı zamanda iki dost ve müttefikin güçlü bir küresel nükleer yayılmayı önleme rejimi kurmaya olan bağlılığını göstermektedir.  A.B.D. ve Türkiye, bugün Barışçıl Nükleer İşbirliği Anlaşması’nı yürürlüğe koyarak nükleer silahların yayılmasını önlemeyi ve enerji güvenliğini artırmak için uzun ve verimli bir ortaklık beklentileri adına önemli bir adım atmıştır.

Anlaşma’nin ilgili daha fazla bilgi için: http://www.state.gov/p/eur/rls/fs/105492.htm

Başa dön ^

Sayfa Araçları:

Printer_icon.gif Yazıcıya Gönder



 

    Bu site Amerikan Dışişleri Bakanlığı tarafından düzenlenmiştir. Site dışına verilen bağlantıları ve bunların gizlilik haklarını kapsamaz.
    Bağlantı verilen diğer Internet sitelerinde belirtilen görüşlerin onaylandığı veya kabul edildiği şekilde yorumlanmamalıdır.


AMERİKAN BÜYÜKELÇİLİĞİ