Hawaii Coral Reef Fisheries Management Workshop

November 6 & 7, 2003 Koolau Golf Club, Kaneohe

DAYI

8:30-9:00am OPENING REMARKS

- Opening Chant by William Aila
- Peter Young, Hawaii's Department of Land and Natural Resources
- Kitty Simonds, Western Pacific Regional Fisheries Management Council
- Charles Karnella, NMFS Pacific Islands Regional Office
- Tom Hourigan, NMFS, Office of Habitat Conservation (1) •

9:00-9:10am INTRODUCTION

Overview of Local Action Strategies (2)

(Athline Clark, Division of Aquatic Resources)

9:10-9:30am OPENING PERSPECTIVES ON WORKSHOP

- Kupuna Knowledge (3) (Gilbert Kahele, Milolii)
- Fishermen Expectations (William Aila, Waianae)

9:30-11:00am STATE OF THE CORAL REEF FISHERIES RESOURCES

(Moderator: Bob Schroeder, NMFS Pacific Islands Fisheries Science Center) [15 minute presentations]

- 1. WHAT DO WE KNOW?
 - a. Summary of commercial landings (4)
 - b. Aquarium fisheries data (5)

2. WHAT ARE WE LEARNING?

- a. HIMRFS (6)
- b. New catch reports and data collected
 - i. Commercial catch reports (7) (Walter Ikehara, DAR)
 - ii. Proposed aquarium catch forms (8)(Jan Dierking, U. of Hawaii)
- c. WPACFIN (9)

(Dave Hamm, NMFS PIFSC)

(Josh Demello, WPRFMC)

(Bill Walsh, DAR)

(Matthew Parry, DAR)

11:00-11:20am PANEL/AUDIENCE Q & A [20min]

How can we improve the data collection, what else do we need to consider, etc?

11:20-11:35am BREAK [15min]

11:35-12:15pm CURRENT MANAGEMENT INITIATIVES

(<u>Moderator</u>: Athline Clark, DAR) [10 minute presentations]

- 1. Minimum size (10) (Kimberly Lowe, DAR)
- 2. Lay Gill Net regulations (11) (Walter Ikehara, DAR)
- 3. Stock Enhancement Program (12)(Tom Iwai, DAR)
- 4. West Hawaii Initiatives (13) (Bill Walsh, DAR)

12:15-12:35pm PANEL/AUDIENCE Q & A [20min]

• What else should be considered (non-MPA management), etc.?

12:35-1:35pm LUNCH and SPEAKER (Jay Gutierrez, Guam-DAWR)

• Summary recommendations and findings from the Pacific Regional Fisheries Workshop held in Guam Oct. 8 & 9 2003 (15 - 20 min) (14)

1:35-2:25pm SPECIES OF SPECIAL CONCERN (Moderator: Matthew Parry, DAR) [10 minute presentations]

a.	Opihi <mark>(15)</mark>	(Skippy Hau, DAR)
b.	Lobsters (16)	(Jo-Anne Kushima, DAR; Jarad Makaiau,
		WPRFMC)
C.	Ulua/Papio Tagging (17)	(Annette Tagawa; Clay Tam, DAR)
d.	Ulua/Papio Tracking (18)	(Carl Meyer, UH; Hawaii Institute Marine
		Biology)
e.	Moi (19)	(Alan Friedlander, NOAA; Oceanic Institute)

2:25-2:45pm PANEL/AUDIENCE Q & A [20min]

- What more do we need to know?
- What are some recommendations for management?

2:45-2:55pm BREAK [10min]

2:55-4:25pm BREAKOUT SESSIONS

A. Improving data collection

ROOM 1

Resource Aide: David Hamm

ROOM 2

Resource Aide: Matthew Parry

B. Research needs and management recommendations for species of special concern

ROOM 3

Resource Aide: Alan Friedlander

ROOM 4

Resource Aide: Jo-Anne Kushima

4:25-4:45pm BREAKOUT SESSION SUMMARIES

DAY 2

8:30-9:00am HAWAII'S MARINE MANAGED AREAS

(<u>Moderator</u>: Alan Everson, NMFS PIRO) [10 minute presentations]

- 1. Summaries from recent studies (1)
- 2. Where are they, what types, etc? (2)
- 3. West Hawaii results (3)

(Alan Friedlander, NOAA; Oceanic Institute) (Alton Miyasaka, DAR) (Bill Walsh, DAR)

9:00-9:20am PANEL/AUDIENCE Q & A [20min]

9:20-10:00am LOCALLY MANAGED AREAS FROM ELSEWHERE - Success

Stories (<u>Moderator</u>: Alan Everson, NMFS PIRO) [10 minute presentations]

- 1. American Samoa
- 2. Guam
- 3. CNMI (4)
- 4. Fiji <mark>(5)</mark>

(Simona Lauti) (Manuel Duenas) (Michael Fleming; Ray Roberto) (Joeli Vitayaki; Patrick Fong)

10:00-10:20am PANEL/AUDIENCE Q & A [20min]

10:20-10:35am BREAK [15min]

10:35-11:15am ENFORCMENT, COMMUNITY OUTREACH AND STAKEHOLDER INVOLVEMENT (<u>Moderator:</u> Scott Atkinson, The Nature Conservancy) [10 minute presentations]

- 1. DOCARE Challenges and Opportunities (6)
- 2. Community Watch Program (7)

(David Gaud, DOCARE) (Alan Akau, DOCARE HI) 3. Outreach Programs (8)

4. Stakeholder Involvement – Pupukea Task Force Process

(Randy Honebrink, DAR) (Bob Leinau, Pupukea)

11:15-11:35am PANEL/AUDIENCE Q & A [20min]

11:35-12:50pm LUNCH

12:50-1:20pm IMPACTS FROM ALIEN SPECIES ON CORAL REEFS (Moderator: Kevin Foster, U.S. Fish and Wildlife Service) [15 minute presentations]

- 1. Diseases of Coral Reef Organisms Geological Survey) (9)
- 2. Alien Algae Impacts and Concerns (10)
- 3. Taape and Roi (11)

(John Stimson, UH) (Eric Conklin, HIMB)

(Thierry Work, U.S.

1:20-1:35pm BREAK [15min]

1:35-3:30pm BREAKOUT SESSIONS

A. Enforcement, community outreach, and stakeholder involvement

ROOM 1 Resource Aide: Scott Atkinson

ROOM 2 Resource Aide: Athline Clark

B. Assessing current management initiatives and developing recommendations for improvements

ROOM 3

Resource Aide: Tom Hourigan

ROOM 4 Resource Aide: Walter Ikehara

3:30-4:00pm BREAKOUT SESSION SUMMARIES

4:00-4:15pm WRAP UP