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By the Chief, Cable Services Bureau:

I.  INTRODUCTION

1. Bell Atlantic Video Services Company (“Bell Atlantic”) filed a Petition for Declaratory
Ruling (“Petition”) seeking a determination that The Meadow Community Service Association’s (“MCSA”
or “The Meadow”) covenants, conditions, and restrictions that prohibit or restrict the use of externally
mounted over-the-air video programming reception antennas are prohibited by 47 C.F.R. § 1.4000, the
Commission’s Over-the-Air Reception Devices Rule (the “Rule”).

1
  MCSA did not file a response to the

Petition.  For the reasons discussed below, we find that MCSA’s restrictions contravene the Rule and are
prohibited and unenforceable.

II.  BACKGROUND

2. On August 5, 1996, the Commission adopted the Rule, which prohibits governmental and
private restrictions that impair the ability of antenna users to install, maintain, or use over-the-air reception
devices.

2
  The Rule implemented Section 207 of the Telecommunications Act of 1996 (the “Act”), which

                                                  
1
 The Rule provides that parties may petition the Commission for a declaratory ruling under Section 1.2 of the

Commission’s rules to determine whether a particular restriction is permissible or prohibited under the Rule.  47
C.F.R. § 1.4000(d).

2
 See Preemption of Local Zoning Regulation of Satellite Earth Stations and Implementation of Section 207 of the

Telecommunications Act of 1996; Restrictions on Over-the-Air Reception Devices: Television Broadcast Service and
Multichannel Multipoint Distribution Service, IB Docket No. 95-59 and CS Docket No. 96-83, Report and Order,
Memorandum Opinion and Order, and Further Notice of Proposed Rulemaking (Report and Order”), 11 FCC Rcd
19276 (1996) (consolidated), on reconsideration, CS Docket No. 96-83, 13 FCC Rcd 18962 (1998) (“Order on
Reconsideration”), Second Report and Order, CS Docket No. 96-83, 13 FCC Rdc 23874 (1998) (“Second Report
and Order”).  The Rule became effective on October 14, 1996.  Public Notice DA 96-1755 (Oct. 23, 1996).
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requires the Commission to “promulgate regulations to prohibit restrictions that impair a viewer’s ability to
receive video programming services through devices designed for over-the-air reception of … multichannel
multipoint distribution services. …”

3
  The Congressional directive to the Commission promotes one of the

primary objectives of the Communications Act of 1934:  “to make available, so far as possible, to all the
people of the United States … a rapid, efficient, nation-wide, and world-wide wire and radio
communication service with adequate facilities at reasonable charges …”

4

3. The Rule applies to antennas designed to receive direct broadcast satellite services that are
one meter or less in diameter; antennas designed to receive video programming services via multipoint
distribution services, including multichannel multipoint distribution services, instructional television fixed
services, and local multipoint distribution services that are one meter or less in diameter or diagonal
measurement; and antennas designed to receive television broadcast signals.

5
  For the Rule to apply, the

antenna must be installed “on property within the exclusive use or control of an antenna user where the user
has a direct or indirect ownership in the property” upon which the antenna is to be located.

6
  The Rule

provides that a restriction impairs installation, maintenance, or use of a protected antenna if it:  (1)
unreasonably delays or prevents installation, maintenance, or use; (2) unreasonably increases the cost of
installation, maintenance, or use; or (3) precludes reception of an acceptable quality signal.

7
  There are

exceptions to the Rule for valid safety or historic preservation restrictions, which must be as narrowly
tailored as possible, impose as little burden as possible, and apply in a nondiscriminatory manner
throughout the regulated area.

8

4. The Rule provides that parties who are affected by antenna restrictions may petition the
Commission to determine if the restrictions are permissible or prohibited by the Rule.

9
 The Rule places the

burden of demonstrating that a challenged restriction complies with the Rule on the party seeking to impose
the restriction.

10

                                                  
3
 Telecommunications Act of 1996, Pub. L. No. 104-104, § 207, 110 Stat. 56, 114 (1996).

4
 Communications Act of 1934, § 1 as amended, 47 U.S.C. § 151.

5
 47 C.F.R. § 1.4000(a).

6
 Id.

7
 47 C.F.R. § 1.4000(a)(2)

8
 47 C.F.R. § 1.4000(b).

9
 47 C.F.R. § 1.4000(d).

10
 47 C.F.R. § 1.4000(f).



Federal Communications Commission DA 00-927

3

III.  THE PETITION      

5. Bell Atlantic, an alternative video service provider,
11

 challenges two MCSA restrictions. 
The first restriction is found in Article VII, Section 9(o) of MCSA’s Protective Covenants, which provides
in pertinent part:

No outside television aerial or radio antenna, or other aerial or antennae for either reception or
transmission which may be viewed from the front yar[d] of the Lot, or which projects above the
roof ridge line, shall be maintained upon the Property of Lot, except as addressed by a Standing
Resolution.

12

The second restriction is a Standing Resolution adopted by MCSA’s Environmental Preservation
Committee (“EPCOM”), which provides:

Whereas the size and placement of TV antennas and satellite reception dishes are subject to
regulation and approval by the Meadow Community Service Association (MCSA) Environmental
Preservation Committee (EPCOM) and

Whereas the EPCOM is authorized by the MCSA Declaration of Protective Covenants to adopt a
Standing Resolution that permits the placement of such reception devices in locations other than on
the rear roof surface of a home, if located in accordance with the guidelines of a Standing
Resolution adopted by the EPCOM.

Now Therefore Be It Resolved that TV satellite dishes/antennas may be located within the rear
yard of any home, without the necessity of securing formal EPCOM approval provided that:

i) the dish/antenna diameter does not exceed 24 inches and
ii)  the distance from the top of any pole-mounted dish/antenna to the ground beneath the dish

shall not exceed 72 inches
iii)  subject to the above limitations as to dish size and height above ground, such [TV]

reception devices also may be located on any rear corner or rear wall surface of any
home.

13

6. Bell Atlantic argues that MCSA violates Section 1.4000 of the Commission rules, and that
MCSA uses the two restrictions jointly to unreasonably delay or prevent Bell Atlantic’s prospective clients
at The Meadow from installing, maintaining, and using television antennas and satellite reception devices
on their respective properties.  Bell Atlantic contends that MCSA’s restrictions prohibit visible outdoor
antennas, require homeowners at The Meadow to obtain prior approval from the Association before

                                                  
11

 According to Bell Atlantic, it “provides consumers a new, competitive choice in multi-channel video
programming . . . that includes programming packages of DirecTV, Inc. and United States Satellite Broadcasting
Company, Inc., and the installation and maintenance of antennas and other equipment designed to receive both the
satellite-delivered programming and, off-air via antenna, locally available television broadcast channels.”
(Emphasis in original).  Petition at 2-3.

12
 Id. at 4 and Attachment C at 15.

13
 Petition at 4-5 and Attachments C and D.
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installing any satellite dish or television antenna over 24 inches in diameter, dictate specific placement
location of the antennas, and restrict the height of the dish/antenna.

14
  Bell Atlantic points out that MCSA

does not apply the restrictions to cable television equipment.
15

  Bell Atlantic contends that MCSA’s actions
contravene Congressional policy to promote competitive choice in video services, and negatively affect the
choices that Bell Atlantic’s prospective customers in The Meadows can make when offered alternative
video services.  As an example, Bell Atlantic relates the case of one of its customers, Ms. JoAnn Bradshaw,
a single-family homeowner at The Meadow who chose to replace her cable television service with Bell
Atlantic’s video service, but because of MCSA’s restrictions, faced additional costs and unreasonable
delays.

16

7. According to Bell Atlantic, it professionally installed an 18-inch satellite dish and a
broadcast antenna on Ms. Broadshaw’s property, constituting the outside equipment Ms. Bradshaw needed
to receive the type of programming she elected

 
.
17

  Bell Atlantic notes that because of the “multi-ridged”
structure of the roof in Ms. Bradshaw’s house and the need for continued reception of over-the-air
broadcast signals, Bell Atlantic installed the reception devices in a location and at a height other than the
preferences articulated in the MCSA restrictions.

18
  In support of its chosen location for the installation and

manner in which the devices were installed, Bell Atlantic cites the Declaratory Rulings issued in Star
Lambert and Satellite Broadcasting and Communications Association of America

19
 and Michael J.

MacDonald.
20

8. Bell Atlantic notes that on January 28, 1999, Mr. D. Stephen Seawright, Chairman of
EPCOM, wrote a letter to Ms. Bradshaw, in which he requested that the “satellite dish and antenna
installed on the roof ridge of your home be removed and relocated so as to conform to the requirements of
the Community Association’s protective covenants and the Standing Resolution of the EPCOM pertaining
to TV dishes.”

21
  Mr. Seawright then noted that if Ms. Bradshaw did not remove and relocate her antenna

                                                  
14

 Petition at 5-9.

15
 Id. at 5.

16
 Id. at 10.  Bell Atlantic points out that MCSA neither explains the approval process nor specifies the length

of time required to obtain such approval.  Id., note 23.

17
 Bell Atlantic notes that the two reception devices can be installed as a single unit to minimize its

obtrusiveness.  Petition at 3.

18
 Bell Atlantic notes that the preferred locations include the rear roof, rear wall, rear corner, or backyard.  The

last three locations are subject to a six-foot height limitation.  Id. 9-10.

19
 12 FCC Rdc 10455, 10466-67 ( Cab. Serv. Bur. 1997).  In Star Lambert, Petitioner points out, the “required

approval for the installation of antennas in excess of 14 foot was held to be arbitrary and an ‘unacceptable
impairment’ absent a clearly stated and defined safety objective.”  (Emphasis in original).  Petition at 9.

20
 13 FCC Rcd 4844 ( Cab. Serv. Bur. 1997).  In MacDonald (“MacDonald”), the Commission reiterated that

placement preferences are enforceable where they do not impair the installation, maintenance or use of antennas
covered by the Rule.

21
 Petition at 6 and Exhibit G.
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by February 28, 1999, MCSA would take “further action.”
22

  Bell Atlantic objects to MCSA’s interference
with Ms. Bradshaw’s right to install the dish where she needed to place it.

23

9. Bell Atlantic asks the Commission to issue an order preempting MCSA’s restrictions
because they are invalid, unenforceable and do not fall under either of the two exceptions to the Rule.  Bell
Atlantic argues that the restrictions are neither “necessary to accomplish a clearly defined, legitimate safety
objective” nor intended to protect a historic area.  DIRECTV, Inc. (“DIRECTV”) filed comments
supporting the Petition.  DIRECTV argues that the sole purpose of MCSA’s restrictions is to impair a
viewer’s ability to install, maintain or use a satellite dish, and to deter viewers “from choosing an
alternative to cable service that would require installation of an antenna or satellite dish.”

24
  DIRECTV

contends that MCSA’s regulations in question are invalid, unenforceable, and do not fall under either the
safety or historic exceptions.

25

IV.  DISCUSSION

A. Prior Approval of Antennas

10. MCSA’s Standing Resolution requires prospective users of  “TV antennas and satellite
reception dishes” at The Meadows to obtain prior approval from MCSA’s EPCOM.  A prior approval
process is impermissible unless it is necessary for bona fide safety or historic preservation considerations.

26

 In the instant case, the record reveals neither a safety nor historic preservation justification for MCSA’s
Section 9(o) prior approval requirement.  Although the Commission has preserved a restricting entity’s
right to consider aesthetic factors when promulgating antenna placement restrictions, aesthetic factors
standing alone may not justify a prior approval process.

27
  Accordingly, we find MCSA’s prior approval

requirement impermissible under the Rule.
28

B. Size and Height Restrictions

11. MCSA’s restrictions prohibit the installation of satellite dishes 24 – 39.37 inches in

                                                  
22

 Id.

23
 Citing MacDonald, 13 FCC Rcd at 4854 (1997).

24
 DIRECTV Comments at 4-5.

25
 Id.

26
 For a detailed analysis of prior approval, see Star Lambert, 12 FCC Rcd at 10466-10467 (1997); Order on

Reconsideration, 13 FCC Rcd at 18980-18981.

27
 Report and Order at 19288.

28
 In the Report and Order, the Commission stated that procedural requirements might act as a barrier between

new technology and the potential consumer because of the administrative delay and the myriad regulatory obstacles
that the potential consumer must hurdle before being able to utilize the new technology.  The Commission
specifically concluded that requirements for approval by community associations might prove to be a disincentive
for potential antenna users, effectively “preventing” access to the video programming signals that Congress sought
to protect under Section 207 of the 1996 Act.  Id. at 19286-19287.
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diameter as well as outside television aerial antennas (“TVBS antennas”) projecting over the “roof ridge
line.”  The satellite dish restriction violates the Rule because the Rule specifically allows the installation of
satellite dishes of up to one meter (39.37 inches) in diameter or diagonal measurement.  Concerning the size
of TVBS antennas, the Rule does not limit the size of a TVBS antenna that a user may install.

 29
 

Therefore, MCSA’s restrictions effectively prohibit the installation of antennas that are protected by
Section 1.4000.

30

12. The MCSA/EPCOM size and height restrictions include certain placement preferences that
allow the installation of antennas that: 1) are not visible from the homeowner’s front yard; 2) do not project
“above the roof ridge line;” and 3) are pole-mounted in a homeowner’s rear yard, “rear corner or rear wall
surface of any home,” and do not exceed 72 inches from the ground up.

31
  Those preferences would be in

compliance with the Rule if they did not “unreasonably delay installation, add unreasonably to the cost of
installation, maintenance or use [of an antenna], or impair the reception of an acceptable quality signal.”

32
 

In the instant case, however, the MCSA/EPCOM placement preferences delay the installation, maintenance
and use of the satellite dish-TVBS antenna combination that Ms. Bradshaw needs to receive the alternative
video programming Bell Atlantic provides, add to Mrs. Bradshaw’s installation expenses, and impair signal
reception.  These restrictions violate the Rule because if a user deviates from the placement preferences, the
user must comply with a prior approval process, which, as discussed above, is impermissible under the
Rule.  Furthermore, the requirement that antennas and dishes not be visible from the front yard and the
height restrictions contravene the Rule by establishing a per se bar to antennas that extend over the roof
line and those installed in the rear yards that exceed the 72-inch height limitation.

33
  Finally, the burden of

demonstrating that its placement restrictions do not impair the installation, maintenance or use of the
antennas lies with MCSA.

34
  MCSA has not responded to the instant Petition and has provided no evidence

to meet this burden.  For all the foregoing reasons, we find that the MCSA restrictions are preempted by
the Rule.

                                                  
29

 In the Report and Order, the Commission declined to limit the size or shape of TVBS antennas that a user
may install.  Report and Order at 19301.

30
 47 C.F.R. § 1.4000(a).

31
 See Standing Resolution quoted above.

32
 Star Lambert at 10466; See Report and Order at 19286-19287.

33
 Order on Reconsideration, 13 FCC Rcd at 18980 (“[i]f a local authority created a per se bar to antennas over

a certain height, the restriction would be prohibited.”)’ Report and Order, 11 FCC Rcd at 19299 (we would find
uneforceable any restriction that establishes specific height limits.”).

34
 47 C.F.R. § 1.4000(f).
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V. ORDERING CLAUSES

13. Accordingly, IT IS ORDERED , pursuant to Section 1.4000(d) of the Over-the-Air
Reception Devices Rule, 47 C.F.R. § 1.4000(d), and Section 1.2 of the Commission’s rules, 47 C.F.R. §
1.2, that Article VII, Section 9(o) of MCSA’s protective covenants and MCSA/EPCOM’s Standing
Resolution and restrictions are hereby prohibited and unenforceable, as discussed herein.

14. This action is taken by the Chief, Cable Services Bureau, pursuant to authority delegated
by Section 0.321 of the Commission’s rules.

35

FEDERAL COMMUNICATIONS COMMISSION

Deborah Lathen
Chief, Cable Services Bureau

                                                  
35

 47 C.F.R. § 0.321.


