Skip Navigation
Skip Left Section Navigation
Home

  • Brod Mornarice SAD u posjeti Crnoj Gori
  • Utorak, 18. mart 2008.
    Ambasada Sjedinjenih Američkih Država
    Podgorica


    Brod Mornarice Sjedinjenih Američkih Država USS John L. Hall posjetiće luku Bar u Crnoj Gori od 20. do 24. marta u sklopu američko-crnogorskog vojnog partnerstva.  Tokom posjete Crnoj Gori, komandant broda A. P. Bennnet i njegovih 200 članova posade susrešće se sa kolegama iz Mornarice Crne Gore i učestvovati u seriji događaja sa građanima, članovima lokalnih zajednica u Baru.

    John L. Hall  je fregata sa navođenim projektilima iz klase Oliver Hazard Perry koja obezbjeđuje zaštitu misija snabdijevanja pomorskih amfibijskih snaga, vojnih i trgovačkih konvoja.

    Brod će 21. marta ugostiti predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, premijera Mila Đukanovića, ministra spoljnih poslova Milana Roćena, ministra odbrane Bora Vučinića i američkog ambasadora u Crnoj Gori Rodericka W. Moorea.  Ambasador Moore i predsjednik Vujanović će tom prilikom dati izjave novinarima.  Mediji će potom biti u u mogućnosti da posmatraju zajednički trening crnogorskih i američkih vojnika na brodu.  Mediji zainteresovani da izvijeste o posjeti crnogorskih zvaničnika i zabilježe izjave predsjednika Vujanovića i ambasadora Moorea treba da pošalju imena ekipa Saši Brajoviću iz Ambasade faksom na 081 225 515, putem e-maila brajovics@state.gov ili telefonom na 067 283 542 do četvrtka 20. marta do 10:00 sati.  Medijske ekipe treba da budu na doku u Baru u 07:30 sati u petak 21. marta.   

    Prvog dana posjete, u četvrtak 20. marta, ambasador Moore i komandan Bennnet će se sastati sa gradonačelnikom Bara Žarkom Pavićevićem.  Kamermani i foto-reporteri zainteresovani da snime sastanak treba da budu u Opštini Bar u 13:00 tog dana.  Ambasador Moore i komandan Bennnet će takođe posjetiti bolnicu u Baru gdje će direktor bolnice i ambasador Moore dati kratke izjave.  Za detaljnije informacije o događajima 20. marta možete kontaktirati Sašu Brajoviću iz Ambasade 067 283 542.

    U sklopu programa planirane su i posjete osnovnoj i srednjoj školi i Fakultetu za turizam 21. marta kao i događaji sa građanima i studentima 22. marta.  Detaljnije informacije o tim događajima možete dobiti od Samira Hadžića iz Opštine Bar na 069 582 377.
    U nedjelju 23. marta s početkom u 15:00 sati američki mornari i zaposleni u Opštini Bar odigraće utakmicu u malom fudbalu.  Mediji zainteresovani za informacije o tom događaju mogu kontaktirati Steva Nikočevića iz Opštine Bar na 069 069 003.