jump over navigation bar
Embassy SealMinisterie van Buitenlandse Zaken van de V.S.
Ambassade Brussels, Belgie - Home flag graphic
Visum
 
  Heb ik een visum nodig? Visa Waiver Programma ESTA Een visum aanvragen Niet-immigratie visa Zaken/Toerisme Studenten Tijdelijk Werk Uitwisselingen Journalisten Treaty Trader/Investor Op doortocht Boordpersoneel V & KII Au Pairs of Nannies Diplomatiek / Officieel Statuut Veelgestelde Vragen Immigratievisa Informatie voor Reizigers Contactinformatie

Niet-immigratie visa

Uitwisselingsvisa

Personen die wensen deel te nemen aan uitwisselingsprogramma's in de VS moeten een aanvraag indienen voor een uitwisselingsvisum. Er zijn twee types van uitwisselingsvisa:

  • De "J" visa voor educatieve en culturele uitwisselingsprogramma's aangeduid door het Department of State Bureau of Educational and Cultural Affairs (voordien bekend als USIA). Het "J" uitwisselingsprogramma is ontworpen ter bevordering van het uitwisselen van mensen, kennis, en vaardigheden op het gebied van onderwijs, kunst en wetenschap. Een J-1 visum is eveneens nodig voor studenten die wensen een stage of praktische opleiding te voltrekken in de VS, of als au pair willen werken.   

    Vallen onder dit type visum: 

    • studenten van alle academische niveaus;
    • trainees die on-the-job training ontvangen bij bedrijven, instellingen, en agentschappen; 
    • leraars van basis-, secundaire en gespecializeerde scholen;
    • professoren die komen onderwijzen of onderzoeken aan instellingen voor hoger onderwijs;
    • onderzoeksstudenten;
    • trainees die een medisch of verwant beroep uitoefenen,
    • internationale bezoekers gekomen met het doel te reizen, te observeren, advies te geven, onderzoek uit te oefenen, opleiding te geven, gespecialiseerde kennis of vaardigheden te delen of te demonstreren, of deel te nemen aan georganizeerde people-to-people programma's.

  • De "Q" visa zijn bestemd voor internationale culturele uitwisselingsprogramma's aangeduid door de Attorney General. De "Q" internationale culturele uitwisselingsprogramma's worden aangewend met als doel praktische opleiding of tewerkstelling te verschaffen en geschiedenis, cultuur en tradities van het thuisland van de deelnemer te delen in de VS.

-Uitwisselingsvisa voor bezoekers (J-1, J-2) kunnen op elk moment voor de start van het programma (datum vermeld onder punt 3 van uw formulier DS-2019) uitgegeven worden, zolang uw formulier DS-2019 geldig is.

-Gelieve bovendien op te merken dat houders van uitwisselingsvisa (J-1, J-2) die hun programma beginnen, niet zullen toegelaten worden tot de VS tot een datum 30 of minder dagen voor het begin van het programma. Een immigratie-inspecteur kan u de toegang tot de VS ontzeggen als u het visum vroeger gebruikt dan in deze periode van 30 dagen. Hou hiermee dus rekening wanneer u uw reis naar de V.S. plant. Houders van uitwisselingsvisa (J-1, J-2) die hun programma voortzetten, zijn echter niet onderworpen aan deze beperking.

Teneinde geldig aanspraak te kunnen maken op een uitwisselingsvisum, moet een buitenlander aan de volgende vereisten voldoen:

SEVIS-bijdrage

Personen die een aanvraag doen voor een J1 visum moeten, behalve de kosten voor hun visumaanvraag, ook de SEVIS (Student and Exchange Visitor Information System) -bijdrage betalen. De SEVIS-bijdrage voor J1 studenten bedraagt 180 USD. Sommige personen die deelnemen aan een uitwisselingsprogramma (au pairs, vakantiejobs en kampbegeleiders) betalen 35 USD. Personen die deelnemen aan een programma dat gefinancierd wordt door de Federale Regering en van wie het programmanummer begint met de prefix "G-1," "G-2" of "G-3" betalen geen SEVIS-bijdrage.

De SEVIS-bijdrage moet ten minste 3 werkdagen voor het geplande interview voor uw visumaanvraag in het Amerikaans Consulaat betaald worden. U kan de betaling uitvoeren door formulier I-901 elektronisch in te vullen en met een creditkaart te betalen via internet op www.fmjfee.com.  U kan onmiddellijk na betaling een electronisch betalingsbewijs printen. Dit betalingsbewijs moet tijdens het interview voor uw visumaanvraag aan de Consul voorgelegd worden.

Echtgenotes en kinderen (J2) betalen de SEVIS-bijdrage niet. De SEVIS-kosten zijn geen bijdrage voor uw visumaanvraag, maar worden gebruikt voor het beheer en het onderhoud van het SEVIS-systeem. De SEVIS-bijdrage wordt niet terugbetaald, ook niet indien uw visumaanvraag niet wordt goedgekeurd.

 

  • Voor gedetailleerd informatie over de SEVIS -bijdrage (in het Engels), klik hier   
  • Voor betaling van de SEVIS-bijdrage via Internet (vanaf 1 september 2004), klik hier
  • Documentatie

    EERST moeten aanvragers van een J-1 visum op de volgende link klikken en de instructies volgen betreffende de vereiste basisdocumenten die gelden bij alle visumaanvragen : lees meer.

    BOVENDIEN moeten aanvragers van een J-1 visum OOK het volgende voorleggen :

    • een correct ingevuld en ondertekend origineel DS-2019 formulier ("Certificate of Eligibility for Exchange Visitor Status") (alle drie pagina's; geen kopie of fax) dat u kunt verkrijgen bij een uitwisselingsorganisatie. Indien het DS-2019 formulier de nood tot een persoonlijk fonds vermeldt, gelieve dan een origineel bewijs voor te leggen van uw bank, dat het gevraagde bedrag specifieert en bevestigt dat u over deze som beschikt. 
    • een bewijs van betaling van de SEVIS-bijdrage : de print-out van de elektronische betaling via www.fmjfee.com
    • een correct ingevuld en ondertekend origineel formulier DS-158 ("Inlichtingen Inzake Familiale Contacten en Werkverleden voor Aanvragers van Niet-Immigratievisa).  U kan het formulier hier downloaden in PDF-formaat (Acrobat): in het Nederlands | in het Engels | in het Frans    
    • ENKEL voor STAGIAIRES (INTERNS / TRAINEES) : Indien uw formulier DS-2017 werd uitgegeven NA 18 juli 2007, moet u bovendien OOK formulier DS-7002 (Training/Internship Placement Plan (T/IPP) voorleggen. Dit formulier wordt ook door de uitwisselingsorganisatie uitgegeven.

    Aanvragers van een visumtype "Q" moeten beschikken over een Formulier I-129 - "Petition for Nonimmigrant Worker" - goedgekeurd door de U.S. Citizenship and Immigration Services (USCIS).

    Financiële Middelen

    De aanvrager van een uitwisselingsvisum van het type J moet over voldoende fondsen beschikken om al zijn kosten te dekken, hetzij fondsen voorzien werden door de organizatie die de aanvrager sponsort en dit dan wel in de vorm van een beurs of een andere toelage.  

    Bezoekers met een visum type "Q" zullen door hun werkgevende sponsor bezoldigd worden aan hetzelfde tarief dat geldt voor lokale Amerikaanse werknemers met een gelijkaardige job.

    Onderwijstechnische  Voorbereiding

    Bezoekers met visumtype "J" moeten over voldoende educatieve basis beschikken om deel te nemen aan het geplande uitwisselingsprogramma, inclusief kennis van de Engelse taal, hetzij het uitwisselingsprogramma speciaal ontworpen is voor de opvang van niet-Engelstalige deelnemers.

    Bezoekers met visumtype "Q" moeten ouder zijn dan 18 en over de vaardigheid beschikken om efficiënt over de culturele gebruiken in hun land te communiceren.

    Verblijfsplaats in het buitenland

    Zowel aanvragers van een visum type "J" als van type "Q"  moeten de consulaire beambte stellig kunnen bewijzen over een verblijfsplaats te beschikken buiten de VS die ze niet wensen op te geven, en ze dientengevolge slechts tijdelijk naar de VS komen. 

    Sectie 212(e) van de Immigration and Nationality Act stelt dat bepaalde bezoekers aan de VS die vallen onder visumtype "J" en die deelnemen aan programma's die - volledig of gedeeltelijk, rechtsstreeks of onrechtsstreeks - gefinancierd werden door een agentschap van de regering van de Verenigde Staten of door de regering van de deelnemer aan het uitwisselingsprogramma, hetzij afkomstig of verblijvend zijn in een land dat het Department of State Bureau of Educational and Cultural Affairs indeelt in die categorie landen waar bezoekers aan de VS geselecteerd worden op basis van hun specifieke vaardigheden in het kader van een uitwisselingsprogramma, moeten terugkeren naar hun land van herkomst of laatste verblijf na het vervullen van hun programma in de VS, en aldaar fysiek twee jaar moeten verblijven vooraleer zij verkiesbaar om een aanvraag in te dienen voor een immigratievisum, of enig type van niet-immigratie visum voor tijdelijk werk.

    Uitwisselingsbezoekers met visum type "Q" mogen niet deelnemen aan een ander programma van het type "Q" vooraleer terug in het buitenland verbleven te hebben voor ten minste 1 jaar.

    Familieleden

    Familieleden van houders van een J-1 visum moeten een J-2 visum aanvragen. Indien u een aanvraag wil doen voor uw echtgeno(o)t(e) en kinderen, moet u ook een geldig bewijs van de relatie indienen (huwelijksboekje, huwelijkscontract, geboortebewijs).

    Ze moeten kunnen bewijzen dat ze over voldoende financiele middelen zullen beschikken om al hun uitgaven te dekken in de Verenigde Staten. Verwanten kunnen in bepaalde omstandigheden bij de U.S. Citizenship and Immigration Services (USCIS) de toelating aanvragen om te werken in de Verenigde Staten.

    Indien de hoofdaanvrager en het/de familiel(i)(e)d(en) afzonderlijk reizen, is een bijkomend DS-2019 formulier vereist.

    Het "Q" uitwisselinsprogramma voorziet niet in het toekennen van een afgeleid visum voor de echtgeno(o)t(e) of kinderen om de aanvrager te vergezellen.

    Tewerkstelling

    Tewerkstelling als bezoeker met visumtype "J" hangt af van de voorwaarden van het programma. Deelnemers aan programma's die on-the job training, lesgeven, onderzoek of andere normaal bezoldigde activiteiten behelzen, mogen zulke tewerkstelling aanvaarden. Deelnemers aan programma's die geen arbeidsactiviteiten behelzen mogen geen enkele vorm van werk aanvaarden.

    Bezoekers met visumtype "Q" die de VS bezoeken in het kader van een internationaal cultureel uitwisselingsprogramma mogen betaalde arbeid verrichten als deel van het programma in kwestie.

    Verwanten kunnen in bepaalde omstandigheden bij de U.S. Citizenship and Immigration Services (USCIS) de toelating aanvragen om te werken in de Verenigde Staten.

    Medische Vorming en Opleiding 

    Bezoekers met visumtype "J" die komen om deel te nemen aan een programma voor medische vorming en opleiding moeten aan een aantal speciale vereisten voldoen in Sectie 212(j)(1) van de Immigration and Nationality Act. Deze vereisten zijn ondermeer: geslaagd zijn in het Foreign Medical Graduate Examination on Medical Sciences, de Engelse taal meester zijn, automatisch onderhevig zijn aan de richtlijn in Sectie 212(e)(zie boven) aangaande verblijfplaats in het buitenland, en onderhevig zijn aan de tijdsbeperkingen van het programma.

    Natuurkundigen die naar de VS komen in het kader van uitwisselingsprogramma's met als doelstelling observeren, advies inwinnen, lesgeven, of onderzoek uitvoeren zijn niet onderhevig aan bovenstaande vereisten, indien er met hun activiteiten weinig of geen patiëntenzorg gemoeid is.

    Meer weten?

    Breng dan een bezoekje aan:

    Indien u meer informatie wenst over uitwisselingsprogramma's met de Verenigde Staten, gelieve de volgende organisatie te contacteren: 

    Commission for Educational Exchange
    between the USA, Belgium and Luxembourg 
    Keizerslaan 4, B-1000 Brussels

    Tel.: +32-2-5195772 (from 14:00 to 16:00) 
    Fax: +32-2-5195773
    E-mail: fulbright.advising@kbr.be
    Website: http://www.fulbright.be

    Terug naar top ^

    Paginahulp:

    Printer_icon.gif Print deze pagina

    - Algemene info -
    • Voor algemene informatie over hoe een visum aan te vragen, klik hier.

    • Het EVAF (Electronic Visa Application Form) formulier DS-156 moet voor ALLE niet-immigratievisa categorieën gebruikt worden. Meer info.

    - travel.state.gov -
    Het Exchange Visitor Programma wordt uitgevoerd onder de bepalingen van de Mutual Educational and Cultural Exchange Act uit 1961. Het doel van deze Act is om wederzijds begrip tussen het Amerikaanse volk en mensen uit andere landen te verhogen via educatieve en culturele uitwisselingen. Exchange Visitor (J) Visas

    - Stages en praktische opleidingen -
    Iedere student die van plan is om een stage of praktische opleiding te volgen in de Verenigde Staten moet beschikken over het gepaste visum vooraleer af te reizen naar de VS. Studenten mogen dus niet reizen onder het Visa Waiver Programma of met een B-1/B-2 toeristenvisum voor dergelijke praktische opleiding. Een visum is een absolute vereiste, zelfs als de student zijn salaris niet van een Amerikaanse bron ontvangt.

    Over het algemeen moeten studenten een aanvraag indienen voor een  H-3 traineevisum (een visum voor tijdelijk werk) of voor een J-1 uitwisselingsvisum. meer




     

        Deze site wordt beheerd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten.
        Links naar andere internet sites mogen niet worden beschouwd als onderschrijving van op deze sites aangeboden standpunten en privacyrichtlijnen.


    Ambassade Van De Verenigde Staten