jump over navigation bar
Consulate SealUS Department of State
Consulate General of the United States Amsterdam, The Netherlands flag graphic
consular.gif
 
  Non-Immigrant Visas Visa Waiver Program Immigrant Visas For Immediate Relatives Fiance(e)s of U.S. Citizens Diversity Visas/Green Card Lottery Frequently Asked Questions Immigrant Visa Issuance in Amsterdam Het emigratievisum-uitgifteproces Permanent Resident Card issues

Het emigratievisumuitgifteproces in Amsterdam

Deze pagina is bedoeld voor diegenen die hun emigratievisum aanvragen bij het Amerikaans Consulaat Generaal te Amsterdam. Hier wordt in detail beschreven hoe een emigratievisumaanvraag in Nederland wordt afgehandeld.

Wat ook de basis is van uw emigratie, werk, familie of loterij, aan het einde van het aanvraagproces zult u een eindgesprek hebben met een consul op een consulaat of ambassade van de Verenigde Staten. Wanneer u aanvraagt via het Amerikaans Consulaat Generaal in Amsterdam krijgt u van ofwel het National Visa Center (NVC) van of of direct van het Consulaat een afspraak voor u en eventuele gezinsleden, om formeel uw visumaanvraag te doen ten overstaande van een Amerikaanse consul.

Het is belangrijk om goed voorbereid op deze afspraak te verschijnen. U vindt hieronder een omschrijving van wat van u wordt verwacht en wat u van ons kunt verwachten.

De medische keuring

Bij uw uitnodiging voor uw afspraak, heeft u tevens instructies gekregen voor de vereiste medische keuring door de zgn. 'panel physicians' van het Consulaat.  U dient de artsen te bellen voor een afspraak ten minste vijf werkdagen voor uw gesprek met de consul. Wanneer u naar de artsen gaat dient u het volgende mee te brengen:

  • De vereiste formulieren DS-2053, DS-3024, DS-3025 en DS-3026.  Deze formulieren worden u tzt. door het NVC ter beschikking gesteld. Op deze formulieren, moet u waar nodig, in duidelijk schrift (blokletters of typemachine) invullen uw achternaam, voornaam/voornamen zoals vermeld in uw passpoort, datum en plaats van geboorte, of u man of vrouw bent en het nummer van uw passpoort.  Ook moet uw vermelden in welk land u nu woont en het vorige land waar u hebt gewoond.
  • Iedere aanvrager, ongeacht leeftijd, moet twee pasfoto's van 5 bij 5 centimeter meebrengen naar de dokter.
  • Bewijs dat u afdoende bent ingeënt. Voor informatie omtrent welke inentingen vereist zijn kunt u de website van het State Deparment raadplegen. Indien er geen bewijs voorhanden is kan de keuringsarts de benodigde intentingen toedienen. Alleen de keuringsarts kan uiteindelijk bepalen welke inentingen voor u van toepassing zijn.
  • Iedere aanvrager, ongeacht leeftijd, moet de artsen betalen voor de medische keuring. Kinderen onder de 15 jaar behoeven geen HIV-test en geen Röntgenfoto.
  • Een geldig paspoort;
  • Een volwassen tolk indien u geen Nederlands of Engels spreekt.

Geen nieuws is goed nieuws. Als u niets hoort van de keurende arts is alles in orde. De arts zal er voor zorgen dat uw uitslag op tijd bij het Consulaat is.

Het visumaanvraaggesprek

Alle visumaanvragers in Amsterdam moeten zich om 1:30 's middags op het Consulaat melden op de dag van de afspraak. U dient dan mee te brengen:

  • Uw paspoort. Het moet nog 8 maanden geldig zijn vanaf de dag van uw afspraak
  • Nog twee pasfoto's van 5 bij 5 centimeter (laat er derhalve meteen 4 maken: twee voor de keurende arts en twee voor het Consulaat)
  • Indien uw aanvraag is opgestart door een werkgever moet u meebrengen: een originele, recent opgestelde en in de V.S. genotarieerde brief, op briefpapier van de werkgever in de V.S., waarin deze uw positie en salaris bevestigd.
  • Postzegels, voldoende om een pakket 0-5 kilo aangetekend te versturen naar een door u verstrekt adres in Nederland. Voor tarieven zie de website van de Nederlandse post.

Voor door het NVC gemaakte afspraken:

  • Alle originele van kopiedocumenten die u eerder naar het NVC hebt gestuurd;
  • Alle kopieën van originele documenten die u eerder naar het NVC hebt gestuurd.

Voor afspraken gemaakt door het Consulaat in Amsterdam:

  • Originele en fotokopieën van alle vereiste documenten
  • Is uw aanvraag opgestart middels een in Amsterdam ingediende petitie brengt u mee een I-864 Affidavit of Support, ingevuld, getekend en van ondersteundende documentatie voorzien door de indiener van deze petitie.
  • De vereiste leges. Deze kunnen contant betaald worden in dollars, euros of per credit card.  (voor door NVC gemaakte afspraken geldt dat al in Amerika is betaald.)

Inname en eerste controle van documenten op het Consulaat

Zodra u door de bewaking binnengelaten wordt krijgt u het verzoek u te melden bij loket 5. Hier zal uw paspoort en meegebrachte documentatie door een employee van het Consulaat worden ingenomen en nagekeken. Originele documenten krijgt u waar mogelijk terug. Dit is ook het moment eventuele vragen te stellen.

Dan zal de Consul het eindgesprek met u voeren en u het resultaat van uw aanvraag meedelen.

U krijgt uw visum. Weet dat u een paar dagen uw paspoort zult moeten missen.

De meeste aanvragers, vooropgesteld dat zij zich zorgvuldig hebben voorbereid, zullen in aanmerking komen voor hun visum. Visa worden in de regel de dag na het eindgesprek geprint. Dat betekent dat het Consulaat uw paspoort een dag zal innemen om het visum er in aan te brengen.* Het Consulaat maakt ook uw verzegelde emigratievisumpakket in orde. Pakket en paspoort worden dan aangetekend naar het door u verstrekte adres in Nederland gestuurd. Het is niet mogelijk een emigratievisum te komen afhalen. Normaliter wordt het aangetekende pakket binnen vijf werkdagen van het eindgesprek bezorgd. U krijgt er ook een informatievel bij met nuttige informatie die ook later nog van pas zal komen.

Gefeliciteerd! U kunt nu uw reis naar de Verenigde Staten van Amerika gaan boeken en in uw nieuw thuisland gaan wonen. Daar het visum in uw paspoort is aangebracht wordt u aangeraden zo direct mogelijk naar de V.S. te reizen om de kans dat er iets gebeurt met het paspoort zo klein mogelijk te houden. Bij verlies, beschadiging zult u namelijk een nieuw visum moeten aanvragen en opnieuw de aanvraagleges betalen.

*Breng naast uw paspoort een ander legitimatiebewijs, bijvoorbeeld een rijbewijs. Personen ouder dan 14 jaar moeten zich in Nederland namelijk kunnen legitimeren als hen daartoe verzocht wordt door in deze bevoegde personen of instanties.

Uw visumaanvraag wordt afgewezen. Vervelend maar vaak niet onoverkomelijk.

Als de Consul moet besluiten dat u niet in aanmerking komt voor het visum krijgt u een mondelinge en schriftelijke uitleg over de weigering en hoe verder te handelen. Vaak kan de reden voor de weigering eenvoudig weggenomen worden. U wordt dan gevraagd het Consulaat te bellen zodra u meent klaar te zijn voor een vervolgafspraak. Het Consulaat zal deze afspraak zo snel mogelijk maken maar het kan zijn dat de eerstvolgend beschikbare datum voor een afspraak enige maanden na de eerst is.

back to top ^

Page Tools:

Printer_icon.gif Print this article

- Paspoorten met visa worden aangetekend toegestuurd -

Wanneer een consul uitgifte van uw visum goedkeurt, duurt het een dag om het visum te printen en uw emigratievisumpakket in orde te maken. Uw paspoort met visum en dit emigratievisumpakket wordt dan aangetekend verstuurd naar uw adres in Nederland. U dient hiervoor porto mee te brengen naar uw interview, voldoende om post van 0-5 kilo, aangetekend te versturen binnen Nederland. U kunt postzegels meebrengen of een speciale sticker kopen op het postkantoor, waarmee u direct een tracking nummer heeft. Zo een sticker verdient de voorkeur.




 

    This site is managed by the U.S. Department of State.
    External links to other Internet sites should not be construed as an endorsement of the views or privacy policies contained therein.


Consulate of the United States