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January 20, 1987 
 
Mr. B.B Meyer 
Aerojet-General 
Sacramento Environmental Operations 
Post Office Box 15699c 
Department 1520, Building 46010 
Sacramento, California 95813 
 
Dear Mr. Meyer: 
 
This is in response to your December 15, 1986 letter to 
Eileen Claussen requesting that the Agency clarify its regulatory 
interpretation of voluntary treatment prior to land disposal. 
Your example is that of having a waste which contains less than 1 
percent F001-F005 spent solvents and is eligible for the two-year 
variance, but the generator voluntarily treatments the waste prior to 
land disposal, either to reduce the solvent content or to reduce 
other hazardous properties of the waste.  Your question is then, 
would the treatment residual then be required to meet the 
treatment standards of 40 CFR 268 Subpart D prior to land 
disposal? 
 
In general, the answer to the question above is yes; by the 
ban effective dates all hazardous wastes not treated to the  
specified treatment levels are prohibited from land disposal. 
Specifically, if the generator voluntarily treats the F001-F005 
spent solvents using the best demonstrated available technology 
(BDAT), and the treatment residual contains less than 1 percent 
F001-F005 spent solvents, the treatment residual can be land 
disposed until November 8, 1988.  After November 8, 1988,  
however, if the treatment residual does not meet the treatment 
standard as specified in 40 CFR 268 D Subpart D, Aerojet-General 
can either apply for a treatability variance, submit a no- 
migration petition or continue to treat your wastes to the 
specified treatment levels prior to land disposal. 
 
Similarly, if the "other hazardous properties", i.e. 
ignitability, are treated and the treatment residual somehow is 
concentrated and thus contains more than one percent F001-F005 
spent solvents, the treatment residual must be either treated to 
the specified treatment levels prior to land disposal, or 
Aerojet-General can apply for a treatability variance, or submit 
a no-migration petition.  If the treatment residual contains less 
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than one percent F001-F005 spent solvents, land disposal can 
occur until November 8, 1988.  On the other hand, if through the 
use of BDAT the treatment residual is rendered noncharacteristic, 
i.e. nonignitable, and thus is nonhazardous the waste will no 
longer be subject to the land disposal restrictions. 
 
If you have any further questions please call either 
Jacqueline Sales or myself at (202) 382-4770. 
 
Sincerely, 
 
 
Stephen Weil, Chief 
Land Disposal Restrictions Branch 


