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UNITED STATES BANKRUPTCY COURT
FOR THE EASTERN DISTRICT OF MICHIGAN

SOUTHERN DIVISION - FLINT

In re:  ROBERT LEROY EVENSON and Case No. 92-21779
        LINDA LAJEAN EVENSON, Chapter 7

Debtor. 165 B.R. 27
_______________________________________/

APPEARANCES:

FRANCIS A. KRCMARIK
Attorney for Debtors

MICHAEL A. MASON
Trustee

MEMORANDUM OPINION SUSTAINING TRUSTEE'S
OBJECTION TO DEBTOR'S 11 U.S.C. §522(d)(10)(E)

EXEMPTION OF INDIVIDUAL RETIREMENT ACCOUNT

The trustee objects to the Debtor Linda Evenson's claim of

exemption in an individual retirement account (IRA) under 11 U.S.C.

§522(d)(10)(E).  Because I agree with the trustee that the IRA plan

or contract in this case does not restrict the Debtor's right to

receive payment except "on account of illness, disability, death,

age or length of service," I will sustain the objection.

Robert and Linda Evenson filed a joint voluntary petition

for relief under chapter 7 of the Bankruptcy Code.  Mrs. Evenson

claimed her interest ($3,427) in her IRA as exempt under

§522(d)(10)(E), which states that a debtor may exempt her "right to

receive--. . . (E) a payment under a stock bonus, pension,
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profitsharing, annuity, or similar plan or contract on account of

illness, disability, death, age or length of service."  

According to the view espoused in In re Cilek, 115 B.R. 974

(Bankr. W.D. Wis. 1990), the "on account of" provision in §522(d)(10)(E) is

irrelevant to IRA's because that "phrase . . . only modifies the term

'contract'; . . . [it] does not modify the phrase 'stock, bonus, pension,

profitsharing, annuity, or similar plan.'"  Id. at 989.  See also In re Hall, 151

B.R. 412, 427 n.39, 28 C.B.C.2d 789 (Bankr. W.D. Mich. 1993) (implicitly

endorsing Cilek's interpretation); In re Hickenbottom, 143 B.R. 931, 932-33, 27

C.B.C.2d 1467 (Bankr. W.D. Wash. 1992) (same).  There are at least two flaws

in this analysis of §522(d)(10)(E).  First, it simply does not square with

a natural reading of the statute.  

Second, the conclusion in Cilek raises the obvious question as to

why Congress would place a limit on the ability of debtors to exempt

"contract" payments but not do so with respect to "plan" payments.  In this

regard, an opinion upon which the Debtor relied actually makes a good case

for viewing the plan/contract distinction as irrelevant.  In Hall, the court

noted that under the Internal Revenue Code, individual retirement annuities

can appropriately be described as either a plan or a contract, and inferred

"that individual retirement accounts and individual retirement annuities are

also considered 'plans or contracts' under the Bankruptcy Code."  151 B.R.

at 427.  See also, e.g., 26 U.S.C. §408(d)(2)(A) (For purposes of taxing

distributions, "all individual retirement plans [a term which includes IRAs,
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see 26 U.S.C. §7701(a)(37)(A)] shall be treated as 1 contract." (emphasis

added)).  The conclusion that any difference (assuming one exists) between

"plans" and "contracts" is inconsequential in this context is further

supported by the fact that subparagraphs (i) and (iii) of §522(d)(10)(E)

make repeated references to "such plan or contract" without distinguishing

the two terms.  I therefore disagree with Cilek's interpretation of the

statute.  Consequently, I must determine whether Mrs. Evenson's right to

payment from her IRA is "on account of" any of the statutory factors.

There appear to be two schools of thought regarding the meaning

of the phrase "on account of."  When confronted with an Iowa exemption

statute that is substantially the same as §522(d)(10)(E), a pair of cases

out of the Northern District of Iowa held that this language should be

construed "as meaning 'based on'" the factors listed in the statute.  In re

Gilbert, 74 B.R. 1, 2 (Bankr. N.D. Iowa 1985) (Wood, J.).  See also In re McCabe,

74 B.R. 119, 120 (Bankr. N.D. Iowa 1986 (Melloy, J.).  With respect to the

age criterion, this "based on" requirement would apparently be satisfied if

"the amount of payment is dependent upon the age" of the payee.  McCabe, 74

B.R. at 120.  The alternative view, also from the Northern District of Iowa

and involving the same Iowa statute, is that "on account of" refers to

payment rights which are "triggered by" the events listed in the statute.

See In re Huebner, 141 B.R. 405, 409 (N.D. Iowa 1992), aff'd, 986 F.2d 1222 (8th

Cir.), cert. denied, 126 L.Ed.2d 223 (1993).

The interpretation of §522(d)(10)(E) offered in Gilbert and McCabe



1A review of the IRA custodial agreement discloses no
restriction on Mrs. Evenson's right to withdraw funds right now.  Of
course, the law requires that she pay a penalty if she does.  
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is somewhat strained.  The phrase "on account of" is defined as meaning "for

the sake of:  by reason of:  because of."  Webster's Ninth New Collegiate

Dictionary (1985).  Thus §522(d)(10)(E) can fairly be restated as providing

that a right to payment may be exempted if such right is "because of" the

debtor's having attained a specified age, for example.  That is different

from stating, as Gilbert and McCabe suggest, that the right of payment may be

exempted if the amount of that payment is a function of the debtor's age.

Contrary to these cases, then, I think the better view, stated by Huebner,

is that "on account of" refers to payment rights which are triggered by the

events listed in the statute.

In any event, the IRA in question does not satisfy the "on

account of" term of the section viewed by either standard.  Mrs. Evenson is

53 years old.  She may currently withdraw funds from her IRA only on pain

of a 10% penalty.  26 U.S.C. §72(t).1  While it is true that she will have

to wait until she is at least 59½ to withdraw penalty-free, id., she cannot

contest that she presently has a right to receive payment from the IRA.  

There is a definite split of authority on the question of whether

this type of a right to payment satisfies the "on account of" requirement.

Compare In re Moss, 143 B.R. 465, 27 C.B.C.2d 918 (Bankr. W.D. Mich. 1992); In



2In addition to these cases which interpreted the "on account
of" term in §522(d)(10)(E), the following cases denied exemption for
IRAs based on state laws containing the same "on account of" term.
In re Huebner, 986 F.2d 1222, 1225 (8th Cir.), cert. denied, 126 L.Ed.2d 223 (1993)
(involving Iowa exemption statute and individual retirement annuity," which
is not materially different from "individual retirement account"--see In re
Cilek, 115 B.R. 974, 976, n.1 (Bankr. W.D. Wis. 1990); In re Kleist, 114 B.R. 366,
368, 22 C.B.C.2d 1593 (Bankr. N.D. N.Y. 1990) (involving a profitsharing
plan and a New York statute); In re Matthews, 65 B.R. 24 (Bankr. N.D. Iowa
1986) (Iowa statute); In re Innis, 62 B.R. 659 (Bankr. S.D. Cal. 1986)
(California statute); In re Fichter, 45 B.R. 534, 535 (Bankr. N.D. Ohio 1984)
(Ohio statute); In re Peeler, 37 B.R. 517 (Bankr. M.D. Tenn. 1984) (Tennessee
statute); cf. In re Iacono, 120 B.R. 691, 694 (Bankr. E.D. N.Y. 1990 (among the
reasons that an IRA is not exempt under a similar New York statute is
because the debtors "can withdraw the funds at any time, albeit with a tax
or institutional penalty . . . "); In re Kitsen, 43 B.R. 589 (Bankr. C.D. Ill.
1984) (similar regarding Illinois statute).
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re Pauquette, 38 B.R. 170 (Bankr. D. Vt. 1984) (denying exemption)2 with In re Hall,

151 B.R. 412, 28 C.B.C.2d 789 (Bankr. W.D. Mich. 1993); In re Hickenbottom, 143

B.R. 931 (Bankr. W.D. Wash. 1992); In re Chiz, 142 B.R. 592 (Bankr. D. Mass.

1992); Cilek, supra (allowing exemption).  Because the reasoning of the former

line of cases is more persuasive, and I conclude that the Debtor has a

present right to receive payment from her IRA, her right to receive payment

from this IRA is not "on account of" factors enumerated in §522(d)(10)(E).

No good purpose would be served in a lengthy reiteration of the

rationale of those cases here.  Suffice to say, I, like Judge Gregg in Hall

believe "the answer to whether an individual retirement plan is exempt lies

in the statutory language itself."  Hall, 151 B.R. at 425.  And I agree that

"[e]ffect must be given to every word, phrase or sentence of a statute."
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Id.  But I also agree with Judge Stevenson in Moss, that:  it is the words "on

account of" which precludes an IRA from a §522(d)(10)(E) exemption because,

even though the IRA is a "similar plan or contract," the Debtor's right to

payment thereunder is not "on account of" any of the enumerated factors.

Moss, 143 B.R. at 466.

The Debtor relies solely upon Hall.  As noted, Hall persuasively

argued that an IRA is a "similar plan or contract" for purposes of

§522(d)(10)(E).  See 151 B.R. at 425-27.  But the trustee properly concedes

that point.  Unfortunately, Hall did not discuss the question of whether

payments from an IRA satisfy that subsection's "on account of" requirement.

One could argue that by holding that the Debtor's IRA is not

exempt under §522(d)(10)(E) because it does not restrict withdrawal except

"on account of" age or other specified factor, I am: 1) writing

§522(d)(10)(E) out of the Code and 2) ignoring an express contrary

conclusion by the Supreme Court.  But these positions would not be well-

taken.  

The intent of Congress in enacting §522(d)(10)(E) was "to insure

that such benefits are available for retirement purposes or in the event of

disability or termination of employment."  In re Sheridan, 38 B.R. 52, 56

(Bankr. D. Vt. 1983).  Many stock bonus, pension, profitsharing, annuity and

similar plans or contracts provide significant restrictions upon



3Neither party provided any information about the types of plans
or contracts specifically enumerated in 11 U.S.C. §522(d)(10)(E).
And, as my knowledge of such things are no better than any
layperson's, it could very well be that most or all such plans or
contracts impose significant withdrawal restrictions on
participants.
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withdrawals.3  These types of plans or contracts "limit the beneficiary's

ability to obtain funds to certain drastic events ( e.g. disability, death,

retirement or termination of employment) . . . ."  In re Pettit, 61 B.R. 341,

347-48 (Bankr. W.D. Wash. 1986).  For example, a person covered by his

employer's pension plan might have his employment terminated (voluntarily

or otherwise) yet be denied distribution from the pension plan until he

reaches the prescribed age.  Such a person has a right to receive payment

only "on account of" age or other enumerated factor.  And since not all such

plans or contracts would be excluded from the estate under §541(c)(2) as

ERISA-qualified, Patterson v. Shumate, 119 L.Ed.2d 519 (1992), §522(d)(10)(E)

would be necessary if a debtor wished to keep one from the trustee.  

The most obvious reason that such criticism lacks merit is that

I do not hold that IRAs as a class are not exempt.  All I say here is that

this IRA is not exempt.  I believe IRAs can exist which do meet the "on

account of" test of §522(d)(10)(E).  There is nothing in the legislation

establishing IRAs or the tax regulations regarding them which prohibits a

person from including in the IRA contract a provision that the trustee may

not disburse until age 59½ except for certain of the hardships specified in



4Only some of the factors listed in §72(t) are clearly
consistent with 11 U.S.C. §522(d)(10)(E)'s "on account of" test.
Such factors are the death (§72(t)(A)(ii)), disability
(§72(t)(A)(iii)), or illness (§72(t)(C)) of the employee; and the
employee's loss of employment after attainment of age 55
(§72(t)(A)(v)).
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26 U.S.C. §72(t).4  By including such a spendthrift provision, a person

would retain the tax benefits of an IRA and the exemptibility under

§522(d)(10)(E).  Of course, such a provision would come at the expense of

control.  And, as Judge Stevenson said in Moss, that's the point.  If an IRA

is like most (and the one involved here), providing a right to payment at

will, it allows for control and is therefore not on account of one of the

enumerated factors:  "illness, disability, death, age or length of service."

So, even though an IRA like the one here, which does not limit withdrawals

to these types of events, would not be exempt under §522(d)(10)(E), that

section has utility.

A stray comment in Patterson v. Shumate, supra, could cause one to

believe incorrectly that the issue of whether IRAs are exempt under

§522(d)(10)(E) has been foreclosed.  In explaining why 11 U.S.C.

§541(c)(2)'s exclusion from the estate in the first instance of ERISA-

qualified pension plans does not make §522(d)(10)(E) surplusage, the Supreme

Court noted that "§522(d)(10)(E) exempts from the bankruptcy estate a much

broader category of interests than §541(c)(2) excludes."  119 L.Ed.2d at

530.  The Court then said, "Although a debtor's interest in [IRAs] could not

be excluded under §541(c)(2) because the plans lack transfer restrictions

enforceable under 'applicable non-bankruptcy law,' that interest
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nevertheless could be exempted under §522(d)(10)(E)."  Id.  

I consider this statement dictum.  First, the Court described

IRAs as plans which " could be exempted;" it did not say "IRAs are exempt" or

similar unconditional language.  I, too, believe that an IRA could be

exempted under §522(d)(10)(E)--but only if it denies the debtor the power

to withdraw the funds except for one of the enumerated reasons.  Second, the

Court was simply not faced with the question of whether an IRA which allows

a debtor unrestricted rights to the funds at any time (albeit upon suffering

a 10% penalty) is a plan which satisfies the "on account of" requirement of

§522(d)(10)(E).

Because Mrs. Evenson's right to receive payment from her IRA is

not "on account of illness, disability, death, age, or length of service,"

she has no right to claim it exempt under §522(d)(10)(E).  Therefore, an

order will enter sustaining the trustee's objection to that claim of

exemption.

Dated:  March 17, 1994.   _____________________________
ARTHUR J. SPECTOR
U.S. Bankruptcy Judge


