jump over navigation bar
Embassy SealUS Department of State
Embassy of the United States, Serbia flag graphic
 
Embassy News

ADF & USAID Logos


SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
11. decembar 2006.


Počinje sa radom Savetovalište za mlade zahvaljujući američkoj pomoći

Danas u 13 časova je u Kladovu uz prisustvo predstavnika America’s Development Foundation (ADF), lokalnih škola i zdravstvenih radnika svečano otvoreno savetovalište za mlade pri Zdravstvenom centru. Projekat je realizovan u okviru programa “Revitalizacija zajednica demokratskim delovanjem-ekonomija” (CRDA-E) kojeg finansira narod Amerike u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID).

Nedostatak informacija o reproduktivnom zdravlju, odgovarajućih zdravstvenih ustanova za mlade, potreba da se podigne nivo znanja i odgovornosti kod mladih kao i činjenica da je seksualnost adolescenata još uvek tabu tema u našoj sredini podstakli su rad na osnivanju novih i poboljšanju postojećih savetovališta za mlade u opštinama u kojima se sprovodi CRDA-E program. U okviru projekta osnivanja savetovališta za mlade je organizovana edukacija zdravstvenih i prosvetnih radnika i srednjiškolaca, budućih vršnjačkih edukatora. Celokupna edukacija je sprovedena u skladu sa programom „Sačuvajmo zdravlje“ Republičkog centra za planiranje porodice pri Institutu za majku i dete iz Beograda. Mladi u savetovalištu mogu dobiti sve informacije koje se tiču reproduktivnog zdravlja i planiranja porodice. Takođe, jedna od primarnih uloga savetovališta će biti i sprovođenje vršnjačke edukacije. Vršnjački edukatori imaju ulogu da među svojim vršnjacima šire informacije koje su stekli tokom organizovanih obuka u oblasti planiranja porodice i reproduktivnog zdravlja, a istovremeno su i najbolji promoteri savetovališta. Pored obuke adolescenata, potpuni uspeh programa edukacije je moguć samo ukoliko postoji sprega tri ključna činioca, a to su: zdravstveni radnici, prosvetni radnici i roditelji.

Za formiranje i opremanje savetovališta za mlade u Kladovu, stručno usavršavanje zdravstvenih i prosvetnih radnika, obuku vršnjačkih edukatora i pripremu edukativnih i promotivnih materijala uloženo je više od 11.000 dolara sredstava USAID-a. Zdravstveni centar Kladovo je za osnivanje savetovališta obezbedio učešće u vidu renoviranja prostora.

Program „Revitalizacija zajednica demokratskim delovanjem-ekonomija“ (CRDA-E) finansira narod Amerike u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID) a u Vojvodini i 12 opština istočne Srbije ga sprovodi America’s Development Foundation (ADF).

Za sve dodatne informacije o CRDA-E programu i aktivnostima u oblasti planiranja porodice i reproduktivnog zdravlja, možete kontaktirati Jelenu Burgić ili Branislavu Rajković na 021/ 522 277 ili e-mailom na jelena@adf.org.yu i brana@adf.org.yu.

This press release is issued by

America's Development Foundation Logo which is solely responsible for its content.

 

back to top ^