Skip Navigation
Skip Left Section Navigation
Home

Jadranskoj povelji pristupile Crna Gora i Bosna i Hercegovina


Evroatlantska saradnja napravila je danas korak naprijed uključenjem Bosne i Hercegovine i Crne Gore kao novih partnera u Jadransku povelju, inicijativi početoj prije pet godina radi jačanja reforme i saradnje.

Na svečanosti održanoj na marginama  šesnaestog ministarskog sastanka OEBS-a, ministrima inostranih poslova Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Litvanije pridružio se pomoćnik državnog sekretara SAD Daniel Fried da označi priključenje Bosne i Hercegovine i Crne Gore kao novih članova Jadranskoj povelji. Na ceremoniji su takođe učestvovali Srbija, kao zemlja posmatrač, Estonija i Latvija.

Pomoćnik državnog sekretara Fried nazvao je uključenje novih partnera u Jadransku povelju “dobrim danom za viziju Evrope kao cjelovite, slobodne i u miru.”

S ciljem da pomognu napore drugih zemalja regiona da se u potpunosti integrišu u evroatlantsku zajednicu, posebno NATO, sadašnji partneri su pozdravili i izrazili podršku Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori kao novim partnerima, potpuno sigurni da će njihovo učešće doprinijeti unapređenju regionalne saradnje i sigurnosti. 
 
Bosna i Hercegovina i Crna Gora, u razmjeni diplomatskih nota, potvrdile su da će slijediti principe sadržane u Jadranskoj povelji. Kao partneri, one su se obavezale da će pojačati posvećenost naporima za ubrzanje unutrašnjih reformi, kao i bilateralnu, regionalnu i multilateralnu političku, odbrambenu i ekonomsku saradnju.  

Povelja je potvrdila svoj snažan doprinos u ostvarivanju zajedničke vizije Evrope kao cjelovite, slobodne i u miru.

English