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Comments from Reviewer FR6
Comments on full dust study Plan

A very thorough Plan!  I have just a few comments:

See my June 5 comments on the dust study site selection Plan, some of those apply here as well.  In addition, I have the following remarks:

In section 1.5.3, Study Question #3, a “by” is missing in the first paragraph.

In section 1.5.5, Study Question #5, regarding the use of plastic ground covering for exterior jobs—isn’t there a possibility that some of the dust on the plastic will migrate to the edges and leave a dust concentration at the perimeter?  Perhaps a visual inspection could be included to check for that following the work activity.

Response:

The dust collection pans will be spread out on the plastic such that they are representative of the area, including the perimeter.
In Table 2-4, isn’t the 2 phase/2 rooms (same unit) approach at the Low work level 1 job and 1 site instead of 2 and 2?

Response:

Yes, this has been corrected.
Section 2.2.4 specifies the “scoop” sampling method for bare soil, but I find the Appendix E 13.3 Soil Sampling Protocol confusing (and I’m a former soil scientist).  On page 137 the scoop and core methods are mentioned but the description only appears to be for the core method.    Also, the core sampling technique as stated is nonsensical—the text states that the samples are taken by driving the sampler ½ inch(!) into the ground; I suggest that it should be ½ foot, as subsequent text refers to shaving off the top ½ inch, and also collecting a sample from the bottom inch of the six inch core.  

Also in Appendix E, page 138 section C. Bare Soil Sampling Procedures, #5 has the following text “No special effort should be made to collect visible paint chips.  If paint chips are present, they should not be avoided and should be included in the sample.”  Obviously, the goal of the Procedure is a representative sample, but this guidance is problematic—if there is only one or a few paint chips present at the sampling location, should the inspector include it (them) because the other samples in the composite had no chips?  In such small composites, might a large chip significantly bias the results?  If so, perhaps a sampling template should be used so all samples are objectively taken in the exact same locations in reference to the center of the work.  Or perhaps the sample taker should seek an exact sampling location that is visually representative of the general location (assuming the eye is good at averaging paint chips). 

Response:

We will be using a standard protocol for soil collection, ASTM E1727-05 Standard Practice for Field Collection of Soil Samples for Subsequent Lead Determination.  The soil coring tool is first driven into the ground ½ inch before being pushed in further to 2 inches.  Only the top ½ inch of soil is retained for the sample.  
Paint chips can greatly influence a soil sample.  The soil samples are being taken before the work begins and after the containment has been removed and the work area cleaned. Therefore, paint chips should not have a large effect on the soil samples or the technician’s decision on where to take the soil samples.  Note that general locations for the soil samples are pre-specified.
Comments on dust study site selection Plan

Figure 1-1, Organizational Structure: It appears that the EPA WAM sends direction through the contractor’s principal investigator.  Is this correct?  In later sections of the Plan, the WAM’s point of contact is the contractor’s project manager.

Response:  
The WAM and DWAM typically interact with the principal investigator.  On occasion, there may be interaction with the project manager.

p. 1-4: In Table 1-2’s Low Level Work column, one bullet repeats; also in that column, should the exterior sanding and scraping be for approximately 2 square feet, or 2 to an upper-bound-value of area?  At what point does the area become significant enough to become a medium level?

Response:

The list of jobs has been revised to better span the spectrum of jobs covered by the proposed rule.  Both jobs and square footages have been updated to be more representative of the three work levels
p. 1-4 and throughout document: the listed schedule must be updated

Response:  
This has been updated.

p. 1-5: how is “reasonably cleanable condition” defined?

Response:  
The initial assessment of the unit will be made by a certified risk assessor, clearance technician, or lead abatement firm.
p. 2-5, Substrate Correction section: temperature and humidity are cited as factors for XRF reading bias, but neither here nor later are there indications of how these factors are accounted for.  In the instrument calibration?  Monitored and corrected later?

Response:  
The XRF testing will be completed by certified XRF technicians who are knowledgeable about the instrument and calibration activities.  The XRF testing will include QC checks on the operation of the instrument.  Paint lead concentrations measured by the XRF instrument will be confirmed with paint chip samples taken prior to the start of the work.  
p. 2-9, section 2.5.3 Laboratory Spikes: one NIST procedure based on 0.5% lead is cited for the preparation of one spiked sample per batch.  The spiked sample must be of similar concentration to the field samples to be valid—is there any reason to believe that any other spiking concentration may be needed?  If so, how will the spike be adjusted?

Response
The spike sample will include a NIST standard reference material at a concentration that is on the same order of magnitude as what we expect the results to be for the dust wipes.  This may include having spike samples with ‘low’ and ‘high’ concentrations to represent the range of dust lead we would expect from the study.  This will help evaluate the validity of the laboratory’s analytical process.   
Comments from Reviewer FR7
There is a statement in section 1.5.2 of the QAPP for the site selection plan that "The floors of all three rooms are desired to be smooth and cleanable, i.e., wood, vinyl, or other non-carpeted surface is strongly desired."  I believe I have mentioned before that the calculations for the economic analysis indicated that carpeting may be a major route of exposure in houses with RRP jobs.  Because carpeting is harder to clean than a non-carpeted surface, it take much longer for dust levels to fall to background levels.  I can imagine that introducing carpeted floors would complicate the dust study due to the difficulty in testing for dust levels on carpeting; the problem of cleaning or replacing carpeting after the job to ensure protection of the occupants; and the issue of reduced robustness of the replicates created by introducing another variable.  But screening out sites with carpeting will exclude jobs that may have a high potential to expose residents to significant dust levels.

Response:

We agree that carpets are an important route of exposure to leaded dust, however, budget and time constraints do not allow us to include these samples in the current study in a manner that will yield definitive results to address this question.  Including carpeted surfaces in the study would likely understate the levels of lead dust from an RRP job due to the pre-cleaning that is necessary to obtain comparable data across the phases of an interior job.
Comments from Reviewer FR8
It is difficult to find items in the draft study design. I came across an item called the “cleaning verification card (see photo)”. I could not find the photo, and I think there should be some text indicating how the card generated is obtained.  The pages should be numbered, the inserted chapter 9 should be an insert and not an appendix. 

Response:

The photos of the cleaning verification cards are included in the Full Study QAPP.  The cards are currently obtained from the docket of the proposed rule found at www.regulations.gov, Docket ID: EPA-HQ-OPPT-2005-0049.  The page numbering system has been modified so that all study and appendix pages are easy to identify.
Comments from Reviewer FR9
Additional Comments on documentation provided: “Study Design and QAPP for RRP Field Study”:

p. 1-1 Sec. 1.6 The contractors that will be conducting the renovation work for this study are required to be certified as Lead Safe Renovators. How will the impact of their high skill level relative to other renovation workers be evaluated?
Response:   
All contractors will undergo Lead Safe Renovation training.  In the state of Ohio, only one member of the contractor crew must be certified as a Lead-Safe Renovator.  We are not hiring lead abatement firms to do the job and do not anticipate that the contractors will have a high skill level with respect to lead based paint activities. Study contractors will follow the protocol laid out in the training materials for the study and all activities will be monitored by the site supervisor.

p. 1-7 Sec. 1.7 and Appendix C. Form 2. Will the property sketch for exterior sites show neighboring buildings? If neighboring buildings are close and contain flaking/chipping LBP they could cross-contaminate the test site.
Response: 

The property sketch will include the distances to property lines or other boundaries, including neighboring buildings.  The study protocol also includes an evaluation of background concentrations due to cross-contamination through sample collection trays set out prior to starting an exterior job.
p. 2-10 Sec. 2.1.5.2 If TSP is not used, what is the recommendation for the detergent?
Response:  
TSP will not be used for the cleaning in this study.  After consulting with firms familiar with abatement cleaning, it has been decided that Simple Green will be used as the cleaning detergent.
p. 2-15 Sec. 2.1.5.9 The description for cleaning verification of the interior sills indicate that dry cloth wiping will be repeated until it matches the cleaning verification card. No maximum number of repeats are indicated in this section. However, on p.1-10 Sec 1.5.6, a maximum of 4 cleanings with a dry cloth are described as the cleaning verification procedure.

Response:

The maximum number of attempts with the dry cloth is 4 for both windowsills and floor surfaces.  This is reflected consistently in the text.
p. 2-15 Sec. 2.1.5.9 What precautions are taken to prevent cross-contamination of the cleaning cloths by the long-handled application devices?

Response:

The cleaning cloths are used only for verification purposes.  A single cleaning cloth is used only on one zone of the floor or one windowsill, preventing any problems with cross-contamination.  Immediately after each use, they will be placed in individual plastic bags to be saved for quality assurance purposes.
p. 2-18, Sec. 2.2.3 NIOSH 7082 air sampling method is designed for 8-hour sampling period. If the job lasts longer than 8 hours, will the filter be changed?
Response:   
The air monitor filters (for both indoor and personal) will be sampled at three stages for interior jobs and only during the work stage for exterior jobs.  No single stage should take more than eight hours to complete, by study design.  If, however, eight hours pass during any single stage, the air filter will be changed to ensure data quality.
p. 2-19 Sec. 2.2.6 Last sentence on page is incomplete.

Response:

Sentence has been revised.
p. 2-20 Sec. 2.4 Method D3335 is an atomic absorption spectroscopy method not an ICP-MS method. D3335 is not included in Appendix F. EPA Method 3050B, which is included in Appendix F, is an ICP-MS method.

Response:

The analytical methods have been revised and reflect the methods used by Schneider Laboratories, Inc., the NLLAP-recognized laboratory selected to analyze all environmental samples for this study.  
p. 2-23 Sec. 2.7 Soil should be added to the sample types to be analyzed.
Response:  
 Soil samples are included in the study and all relevant information has been updated in the QAPP.
Additional Comments on documentation provided: “QAPP for RRP Field Study Site Selection”:

p. 2.7 Sec. 2.2.3 and p. 2-12 Sec. 2.10 Is the area of the paint chip collected measured and recorded so that the lead levels can be reported as mg/cm2 as well as  SEQ CHAPTER \h \r 1g/g? This information would be useful in estimating the total lead disturbed by a given RRP job.

Response:

The detailed sampling protocol calls for 2 inch by 2 inch paint chip samples.  The exact dimensions of the sampled chip will be recorded by the field technician on the paint chip sample collection form.
p. 2-8, Sec 2.4 Method D3335 is an extraction procedure with atomic absorption spectroscopy analysis not ICP-MS. D3335 is not included in Appendix B but the extraction method E1645 is in Appendix B. No ICP-MS procedure is included in the Appendices. 

Response:

The analytical methods have been revised and reflect the methods used by Schneider Laboratories, Inc., the NLLAP-recognized laboratory selected to analyze all environmental samples for this study.  
Appendix A. The E1729 – 99 method is no longer an active standard and has been superseded by E1729-05. 
Response: 
 The appendix has been updated to reflect that paint chip samples will be collected according to ASTM E1729-05 Standard Practice for Field Collection of Dried Paint Samples for Subsequent Lead Determination.
Appendix B.  Analytical Methods.  E1645 is included in Appendix but is not referenced in the text. E1645 is an extraction method not an analytical method.
Response:  
The analytical methods have been revised and reflect the methods used by Schneider Laboratories, Inc., the NLLAP-recognized laboratory selected to analyze all environmental samples for this study.  
Appendix B.  Analytical Methods. There are no analytical methods included in this Appendix.
Response:  
The analytical methods have been revised and reflect the methods used by Schneider Laboratories, Inc., the NLLAP-recognized laboratory selected to analyze all environmental samples for this study.  
Samples:

Samples that might provide additional information within the context of the questions being asked: 

The design for the child-occupied facilities (COFs) would be improved by conducting two jobs, rather than one, from each job category. 

Response:

While increasing the number of jobs performed would increase the amount of data for analysis, time and budget constraints prohibit doubling the number of jobs for COFs.
An estimate of potential lead cross-contamination from adjacent buildings, roadways, air-entrained soil, etc. needs to be added to the exterior sample collection design.  Prior to beginning work and setting up containment, dust collection trays should be placed in the same locations that will be used during the renovations. The length of exposure should equal the time that the dust collection trays will be exposed during the renovation. If no additional exterior samples can be added to this study, I would recommend the substitution of these cross-contamination check samples for the soil samples currently included in the design.

Response:

 We agree that sampling background concentrations for cross-contamination estimates is a valuable addition to the study. The study protocol has now been modified to sample dust collection trays before exterior experiments begin. 
There are no samples being collected during the renovation that will provide lead concentrations of soil/dust tracked into the house from the outside or from other parts of the building that might contribute to the hallway lead concentrations

Response:

Soil samples from three exterior locations will be collected prior to the start of interior jobs to evaluate potential track-in from the outside. The three samples will be taken from bare soil nearest to (1) the entryway to the building used by the workers, (2) the walkway from the entryway to the street, and (3) a window closest to the work area.  Track-in from other parts of the building should not be an issue due to the thorough cleaning of the property prior to the start of the work.
Samples providing limited value in addressing the study questions:

Soil samples 

Response:

The soil samples collected for interior jobs will help evaluate the potential track-in of leaded dust from the exterior during the job.  Post-experiment soil samples for interior jobs will also help determine if there was any contamination of soil due to study activities.  For exterior jobs, soil samples are valuable in addressing the effectiveness of the plastic containment, as well as assessing potential track-in. 






