English
Bine aţi venit la: Proiectele USAID în Moldova
 Home 
 About Us 
 Programs 
 News & Events 
 Accomplishments 
 Publications 
 FAQ 
 Site Map 

Proiectele USAID în Moldova

Go to USAID Washington, DC USAID Moldova
Programs
   Ukraine    Moldova
   Belarus

Calendar of Events

February 2009
Sun181522
Mon291623
Tue3101724
Wed4111825
Thu5121926
Fri6132027
Sat7142128
<<January

Republica Moldova este o ţară cu tradiţii în agricultură care şi-a obţinut independenţa în 1991 şi a înregistrat un progres stabil în implementarea reformelor de tranziţie la economia de piaţă şi în procesul de democratizare, deşi dificultăţi persistă. Începând cu anul 1993 USAID a acordat peste 300 milioane dolari americani sub formă de asistenţă tehnică, axându-se preponderent asupra următoarelor direcţii: privatizarea sectorului funciar şi energetic, necesităţi din domeniul sănătăţii şi cel umanitar, proiecte ce vizează statul de drept, dezvoltarea antreprenoriatului şi reforma sectorului financiar.
Mai multe despre istoria, economia, politica şi cultura Republicii Moldova.

 AŞA SE BĂTĂTOREŞTE DRUMUL PENTRU AFACERI

Edinet Mayor hands the first trade license issued by OSS 
On-line to Alexandru Miscenko

  Primarul de Edineţ, Leonid Jidacevschii, îi înmânează lui Alexandru Mişcenco prima autorizaţie de activitate comercială, eliberată de către Ghişeul Unic on-line  

EDINET - În Moldova, reforma regulatorie devine un instrument din ce în ce mai popular în combaterea eficientă a corupţiei şi luării de mită. În combinaţie cu voinţa politică şi susţinerea din partea populaţiei ea este aproape de neînvins. Comunităţile şi regiunile locale se alătură treptat echipei reformei regulatorii şi contribuie la distrugerea barierelor din calea afacerilor.

Cea mai recentă dovadă a acestui fapt s-a produs la Edineţ, unde s-a deschis, cu asistenţa din partea USAID, un nou Ghişeu Unic on-line pentru eliberarea autorizaţiilor de activitate comercială. Ghişeul Unic este un oficiu administrat de către o organizaţie non-guvernamentală, care uneşte instituţiile de stat într-o reţea electronică specială cu scopul de a economisi timpul, nervii şi banii oamenilor de afaceri. De exemplu, dacă doriţi să obţineţi o autorizaţie pentru practicarea activităţii comerciale la Edineţ, acum este suficient să faceţi o vizită la Ghişeul Unic on-line, în loc de a "colinda" birourile funcţionarilor ca să obţineţi vreo 10 semnături necesare pentru licenţierea afacerii. Înainte era nevoie de mai mult de trei luni, acum această procedură durează doar 10 zile. S-a zis cu aşteptarea în anticamere, cu taxele şi penalizările neoficiale, cu incertitudinea, frica şi confuzia.

Schimbarea a fost resimţită de către Alexandru Mişcenco, om de afaceri din Edineţ, specializat în comerţul cu amănuntul, căruia i-a fost înmânată autorizaţia de activitate comercială în cadrul ceremoniei de deschidere. El a declarat în faţa membrilor comunităţii oamenilor de afaceri, oficialităţilor publice şi reprezentanţilor presei, care s-au adunat pentru a participa la eveniment: "Aceasta nu este prima autorizaţie, pe care o primesc, însă e de departe autorizaţia obţinută cu cea mai puţină bătaie de cap. V-aş recomanda să deschideţi câte o nouă afacere, doar pentru a vă convinge, cât este de simplu să obţii autorizaţia."

Ghişeul Unic on-line din Edineţ este al treilea de acest tip deschis în Moldova. Primul a fost inaugurat la Cahul în luna mai, al doilea – la Hînceşti în octombrie. Ghişeul din Edineţ şi-a început activitatea în noiembrie. Toate cele trei ghişee beneficiază de asistenţă tehnică din partea USAID. Celelalte regiuni se străduiesc să ţină pasul cu aceşti lideri regionali ai reformei: astfel, încă 12 Ghişee Unice urmează să fie deschise până în vara anului 2006. Guvernul Moldovei tinde spre integrarea europeană, iar Ghişeele Unice sunt văzute ca un pas important înspre alinierea la normele europene.


MESAJELE PUTERNICE ÎI ÎNDEAMNĂ PE ANTREPRENORII MOLDOVENI SĂ OPUNĂ REZISTENŢĂ

Ministerul
Economiei şi Comerţului din Moldova – în fruntea campaniei
„Implică-te”!

  Ministerul Economiei şi Comerţului din Moldova – în fruntea campaniei „Implică-te”!

"Prea multe rapoarte?" "Greu de început o afacere?" "Prea multe controale?" Acestea sunt doar câteva dintre mesajele, pe care le puteţi vedea deseori, în timp ce străbateţi Moldova. Fiecare dintre ele se sfârşeşte cu "Combate!"

La 6 februarie a intrat în vigoare noua lege cu privire la sistematizarea mediului legislativ şi regulatoriu pentru activitatea de afaceri, cunoscută sub denumirea de "legea ghilotinei". În decursul a şase luni Guvernul Moldovei a revizuit şi a sistematizat legile împovărătoare, moştenite din timpurile sovietice, cu scopul de a lichida regulamentele ambigue, repetitive şi neeficiente cu privire la activitatea de afaceri, care împiedică investiţiile şi dezvoltarea întreprinderilor.

Însă acesta a fost doar primul pas în lupta contra reglementării excesive şi corupţiei. Următorul pas important era şi încă rămâne cultivarea unei înţelegeri a reformei regulatorii în mediul birocraţilor verigii de mijloc. Pentru realizarea acestei sarcini cetăţenii şi antreprenorii moldoveni sunt chemaţi la acţiune prin intermediul campaniei de informare Implică-te, lansată de proiectul Reforma Regulatorie în Moldova (RRM) al USAID.

Prin intermediul caricaturilor de pe panourile publicitare, postere şi flash card-uri campania de informare Implică-te îi îndeamnă pe cetăţeni şi antreprenori să se implice şi să susţină implementarea reformei la nivel comunitar. Ea îi cheamă la protecţia afacerilor legitime de la amestecurile frecvente ale autorităţilor publice, la contracararea abuzului birocratic şi punerea la îndoială a regulamentelor ineficiente cu privire la activitatea de afaceri, ce reţin dezvoltarea business-ului. Ea identifică obstacolele în calea dezvoltării afacerilor şi îndeamnă la acţiuni. Purtând stema Guvernului Republicii Moldova, campania transmite un mesaj puternic: afacerile se desfăşoară într-un mediu legislativ şi de reglementare nou.

Panourile publicitare sunt în centrul campaniei de informare a RRM. Amplasate în 12 oraşe regionale, aceste panouri ajung în câmpul vizual a circa 150 000 de moldoveni în fiecare zi. Doar în Chişinău, aparte, în jur de 100 000 de oameni văd zilnic panourile publicitare cu inscripţia Implică-te.

Din momentul amplasării panourilor la Cahul, capitala de afaceri din sudul Moldovei, numărul de apeluri la liniile fierbinţi ale reformei regulatorii în vederea solicitării informaţiei referitor la drepturile antreprenorilor şi pentru raportarea cazurilor de abuz birocratic, a crescut cu 91%, la Hînceşti, centrul de business–satelit situat la 40 km de la Chişinău, acest numărit s-a mărit cu 45%, iar în Ceadîr Lunga, principalul centru comercial al UTA Gagauzia, regiune populată de vorbitori ai limbilor turcă şi rusă, el a crescut cu 53%.

În cadrul noului program de informare vizând reforma, panourile publicitare, posterele şi flash card-urile sunt complinite de resursele on-line. Situl Reformei Regulatorii, www.bizreforma.md, le asigură vizitatorilor accesul la textele legilor şi regulamentelor, care afectează dezvoltarea afacerilor. Acest sit, de asemenea, găzduieşte registrul on-line al regulamentelor actualizate, administrat de către Ministerul Economiei şi Comerţului cu asistenţa tehnică şi financiară din partea proiectului USAID.

Fluxul continuu de informaţii disponibile în diverse formate – de la flash card-uri pentru şoferii de camioane, până la baza de date a reformei regulatorii – atrage cetăţenii şi antreprenorii în procesul reformei regulatorii şi îi face să se simtă părtaşi la iniţiativa dată.

Potrivit D-lui Ion Chicu de la Ministerul Economiei şi Comerţului, creşterea nivelului de informare al publicului datorită campaniei Implică-te, a sporit presiunea asupra autorităţilor publice de a obţine rezultate palpabile la etapa, care succedă fazei de implementare a ghilotinei.

Astfel, în timp ce Guvernul revizuieşte şi sistematizează legislaţia împovărătoare, iar autorităţile publice locale îşi formează o înţelegere a beneficiilor reformei regulatorii, cetăţenii şi antreprenorii moldoveni se implică activ pentru a "Combate!" abuzul din partea demnitarilor.

PROIECTUL DE EVACUARE A DEŞEURILOR SOLIDE UNEŞTE MEMBRII UNEI COMUNITĂŢI

Noul camion de transportat gunoi al oraselului Stefan Voda

  Noul camion de transportat gunoi al oraşelului Ştefan Vodă

ŞTEFAN VODĂ - Prin muncă asiduă şi ingeniozitate cei 7 779 de cetăţeni din Ştefan Vodă, o localitate din sud-estul Moldovei, au pus bazele unui program complex de evacuare a deşeurilor solide, inofensiv pentru mediul ambiant. Programul include o campanie de salubrizare şi educare a întregii comunităţi, achiziţionarea noilor tomberoane pentru gunoi, a unui nou camion de transportat gunoiul şi lichidarea a 17 gunoişti neautorizate din jurul oraşului. "Evacuarea mai eficientă a deşeurilor solide din oraş devenise prioritatea numărul unu pentru locuitori şi autorităţile publice locale. Am mobilizat eforturile noastre comune în vederea soluţionării problemei majore cu care ne-am confruntat timp îndelungat", – spune Vitalie Rusanovschi, locuitor din Ştefan Vodă.

Cu puţin timp în urmă sistemul de colectare a gunoiului din gospodării se transformase într-unul sporadic şi nesigur. Aceasta se datora, într-o mare măsură, stării de deteriorare avansată, în care ajunseseră cele două camioane de transportat gunoi ale comunităţii. Ambele maşini depăşiseră vârsta de 20 de ani şi nu te puteai bizui pe ele. Acumularea gunoiului din gospodării de-a lungul străzilor oraşului prezenta riscuri serioase pentru starea sănătăţii publice şi cea ecologică. "Îmi amintesc de numeroasele cazuri, când camioanele învechite se defectau, iar gunoiul nu era evacuat timp de două sau trei săptămâni la rând. În regim temporar de urgenţă pentru colectarea gunoiului erau recrutaţi lucrătorii primăriei şi elevii, iar proprietarii de tractoare erau angajaţi contra unei plăţi considerabile pentru transportarea lui. Aceasta crea mari incomodităţi pentru cei implicaţi şi ducea la cheltuieli enorme ale banilor publici", relatează Gheorghe Anghel, Primarul oraşului Ştefan Vodă.

Cu asistenţa tehnică şi susţinerea financiară în sumă de 18 345 dolari SUA din partea Proiectului Reforma Autorităţilor Publice Locale al USAID, în prezent funcţionează evacuarea regulată a gunoiului din gospodării la noua gunoişte autorizată a oraşului. Cetăţenii din localitate şi autorităţile publice locale au contribuit cu o finanţare suplimentară în valoare de 5 100 dolari SUA la acest proiect. Voluntarii au ajutat, de asemenea, la repararea porţiunii de 1 km a drumului, care va asigura accesul noului camion de transportat gunoi şi altor maşini spre locul amplasării gunoiştii autorizate.

În vederea asigurării în viitor a durabilităţii proiectului de evacuare a deşeurilor solide, a fost iniţiată o campanie generală de salubrizare şi un program de educare a publicului. Pentru a aminti în continuare cetăţenilor despre importanţa unei comunităţi ecologic viabile, cu asistenţa Fondului Ecologic Naţional au fost achiziţionate 70 de containere şi tomberoane noi pentru colectarea gunoiului, care au fost amplasate în locurile critice din tot oraşul pentru a fi folosite zilnic de localnici. "Acesta a fost, într-adevăr, un efort al întregii comunităţi", – spune Primarul Anghel. Iar apoi constată: "Acest efort comun al cetăţenilor, autorităţilor publice locale şi Proiectului Reforma Autorităţilor Publice Locale al USAID de a implementa planul strategic al comunităţii noastre a demonstrat, că noi, comunitatea, putem soluţiona problemele, dacă ne unim eforturile şi aplicăm o abordare directă."


UN
CREDIT ÎN VALOARE DE 500 000 DE LEI, ACORDAT PE GARANŢIA USAID, AJUTĂ O FEMEIE DE AFACERI DIN MOLDOVA SĂ-ŞI EXTINDĂ FERMA DE PĂSĂRI

Antreprenoarea Svetlana Nani

  Antreprenoarea Svetlana Nani este mîndră de ferma sa de păsări

CHETROSU - În ianuarie 2005 Svetlana Nani, o antreprenoare de succes din Chetrosu, a reuşit să obţină un credit de 500 000 de lei (aproximativ 40 000 de dolari SUA) de la Banca Socială, datorită Programului USAID de Garantare a Portofoliului pentru Împrumuturi (LPG). Banca Socială e una din cele şapte instituţii financiare – parteneri ai USAID, care au primit garanţii pentru portofoliul de împrumuturi, ce acoperă 50 la sută din riscurile băncilor-parteneri în acordarea împrumuturilor pentru întreprinderile mici şi mijlocii (ÎMM) şi pentru fermieri. Garanţiile USAID permit băncilor să acorde credite clienţilor cu risc sporit, aşa cum sunt întreprinderile nou‑create şi fermierii.

În 2002 Svetlana Nani, un fost funcţionar al departamentului de credite bancare, îşi investeşte toţi banii într-o fermă de păsări. La început angajează 5 lucrători, dar în curând aproape tot satul munceşte la ferma ei. La începutul lui 2005 femeia de afaceri din Chetrosu are deja în proprietate 8 clădiri. Volumul producţiei la care a ajuns ferma este impresionant, dar Svetlana ştie că cererea pe piaţă rămâne înaltă. Ea intenţionează să cumpere echipament modern pentru a mări vânzările, dar capitalul de care dispune nu este suficient pentru o astfel de investiţie. Unica soluţie pentru a face investiţia convenabilă şi pentru a mări productivitatea fermei era împrumutul bancar. Cu banii obţinuţi drept împrumut Svetlana Nani a putut cumpăra echipament modern, controlat cu ajutorul unui computer, pentru una din cele cinci crescătorii de păsări. Noua tehnologie face economie de hrană, scurtează perioada de creştere a puilor şi are nevoie de mai puţini operatori. Acum afacerea Svetlanei înfloreşte – ea oferă locuri de muncă pentru 60 de persoane şi vinde peste 60 000 de pui în decursul unui ciclu de 45 de zile.

De la momentul lansării în 2000 a primului Program al USAID de Garantare a Portofoliului pentru Împrumuturi în Moldova au fost acordate mai mult de 1 000 de credite ÎMM-urilor şi antreprenorilor din agricultură, cu o valoare totală de peste 17 milioane de dolari SUA.

PERSEVERENŢA ŞI PARTICIPAREA SUNT RĂSPLĂTITE LA LICEUL "AL. RUSSO"

Cum isi imagineaza unul dintre elevi WC-ul nou al scolii

  Cum işi imaginează unul dintre elevi WC-ul nou al şcolii

ORHEI - În fiecare zi de şcoală, pe vreme frumoasă sau mohorâtă, în jur de 1 000 de elevi de la Liceul Teoretic "Al. Russo" din Orhei traversează cei 100 de metri, ce despart clădirea şcolii lor de closetele exterioare. În 1995 sistemul de încălzire al şcolii a ieşit din funcţiune, ceea ce a dus la îngheţarea şi spargerea conductelor de apă. De atunci nu este apă curgătoare şi toaletele nu mai funcţionează. Conform părinţilor, învăţătorilor şi Serviciului Sanitar de Stat, folosirea closetelor exterioare, care sunt, de asemenea, folosite şi de pietonii pieţei orăşăneşti, creează riscul contaminării bolilor infecţioase pentru elevii liceului.

Către anul 2003 părinţii şi învăţătorii de la liceul "Al. Russo" au obosit să aştepte ca cineva să le rezolve această problemă; ei au format Asociaţia Părinţilor şi Profesorilor şi au asigurat în mod direct acordarea finanţării de către Primăria oraşului Orhei pentru instalarea unui sistem de încălzire autonomă. Înaripată de succesul său rapid, Asociaţia s-a adresat mai apoi primăriei şi unui organism de donatori pentru susţinere în vederea reparării sistemului de aprovizionare cu apă şi renovării toaletelor din liceu. "N-a fost uşor. Proiectul nostru a fost respins de căteva ori, iar nor ne-am gândit că astfel de proiecte nu se finanţează în Moldova", – relatează Aliona Ghenu, învăţătoare la liceu.

În decembrie 2004 vicepreşedintele Asociaţiei a adunat părinţii şi profesorii pentru a face un schimb de informaţii pe marginea noului Program de Participare Civică din Moldova, finanţat de Guvernul S.U.A. prin intermediul USAID şi administrat de către IREX. "Ne-am dat seama imediat că aici exista o posibilitate pentru noi şi schiţa de bază a proiectului a fost acceptată de toţi unanim", – relatează Margareta Paiul, directoarea liceului. "Forul comunităţii PPC, moderat de Tudor Golub, Organizator Social la IREX, a arătat ce ne lipsea – cheia consta în participarea tuturor părţilor interesate din comunitate." Cetăţeni, părinţi, profesori, elevi, autorităţi publice locale şi voluntari de la Corpul Păcii s-au unit pentru a duce la bun sfârşit planul de înlocuire a sistemului de aprovizionare cu apă şi reparare a toaletelor din liceu. Cetăţenii sunt implicaţi în toate etapele proiectului, începând cu lucrările de proiectare, până la munca necalificată de voluntariat (demolare) şi planificarea exploatării durabile a noilor instalaţii. În luna mai 2005 Programului de Participare Civică al IREX a consimţit să se alăture cetăţenilor, autorităţilor locale şi raionale şi Corpului Păcii în vederea finanţării implementării acestui proiect.

"Noi suntem, de asemenea, convinşi că angajamentul şi participarea cetăţenilor, partenerilor şi beneficiarilor va fi de lungă durată. Noi am adunat scrisorile de garanţie şi acordurile semnate cu toţi partenerii noştri, asigurându-ne ca planul nostru de întreţinere a sistemului de aprovizionare cu apă să fie implementat", – spune Constantin Godonoaga, Preşedintele Asociaţiei Părinţilor şi Profesorilor.

Până la 1 septembrie, Ziua Cunoştinţelor în Moldova, care marchează începutul noului an şcolar, peste 1 000 de copii şi profesori de la Liceul "Al. Russo" vor putea împărtăşi bucuria de a vedea rezultatul muncii lor de lungă durată: toalete curate şi igienice, apă caldă curgătoare, senzaţia de împlinire şi energia reînnoită pentru găsirea următorului proiect necesar.


LANSAREA
STUDIULUI NAŢIONAL DE EVALUARE A SITUAŢIEI DEMOGRAFICE ŞI DE SĂNĂTATE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

O persoana implicata in colectarea datelor, efectuand testarea anemiei

 O persoană implicată în colectarea datelor, efectuând testarea anemiei  

CHISINAU La mijlocul lunii iunie a fost lansat procesul de colectare a datelor pentru primul Studiu Demografic şi de Sănătate (SDS) realizat în Moldova. Spre sfârşitul lunii august 2005 persoanele însărcinate cu intervievarea vor vizita un eşantion reprezentativ de 12 000 de gospodării preselectate din Moldova şi vor colecta informaţii de la femei şi bărbaţi cu vârsta cuprinsă între 15-49 de ani.

Datele colectate vor furniza un belşug de informaţii, ce vor fi utilizate de către managerii de programe şi persoanele, care determină politica, pentru a evalua programele curente în domeniul sănătăţii publice şi situaţia demografică din Moldova, la fel ca şi pentru a formula strategii şi programe de dezvoltare ulterioară. SDS va examina astfel de domenii, cum sunt rata de fertilitate, de mortalitate infantilă şi mortalitate a copiilor, imunizările copiilor, asistenţa antenatală, la naştere şi postnatală. Studiul va furniza, de asemenea, informaţii cu privire la cunoştinţele, atitudinile şi comportamentul respondenţilor în problemele legate de bolile sexual transmisibile şi SIDA şi prevalenţa violenţei în familie. Suplimentar, vor fi făcute măsurătorile antropometrice pentru a determina statutul nutriţional al copiilor şi femeilor; va fi testat iodul în sare, iar femeile şi copiii cu vârsta de până la cinci ani, care-şi vor da acordul, vor fi supuşi testării anemiei.

Rezultatele preliminare ale SDS din Moldova vor fi disponibile în luna octombrie 2005. În mai 2006 va fi organizat un seminar naţional, la care va fi prezentat raportului final. Fişierul cu datele studiului efectuat va fi la dispoziţia oricărei instituţii interesate sau individ, care ar dori să întreprindă nişte analize suplimentare, atât la nivel naţional, cât şi la cel internaţional.

SDS din Moldova este finanţat, în primul rând, de către Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională. În calitate de parteneri şi co-sponsori ai proiectului figurează, de asemenea, UNICEF şi Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA), iar organizaţia „Macro International” acordă asistenţă tehnică Centrului Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă, agenţia din cadrul Ministerului Sănătăţii responsabilă pentru implementarea studiului.


ANUNŢ
PRIVIND CONFERINŢA NAŢIONALĂ CU PRIVIRE LA CONSOLIDAREA TERENURILOR AGRICOLE 8 IULIE 2005
Consolidarea terenurilor agricole în baza pieţei – principalul subiect de discuţii în cadrul Conferinţei Naţionale de la Chişină

Conferinta Nationala

   

CHISINAU În decursul ultimei decade Moldova a obţinut progrese semnificative la capitolul cedarea terenurilor agricole aflate în proprietatea statului proprietarilor privaţi. Constituind piatra de la temelie în procesul de tranziţie economică, procesul privatizării trebuie să fie urmat de nişte paşi, care să asigure o formă sigură de proprietate asupra pământului şi o dezvoltare a pieţei funciare. Totuşi, în pofida succesului remarcabil înregistrat de procesul reformei funciare, fragmentarea terenurilor agricole a avut loc ca un efect secundar cu implicaţii negative pentru investiţiile private şi publice şi pentru creşterea economică durabilă. Consolidarea terenurilor agricole în baza pieţei este necesară pentru a rezolva aceste probleme şi a asigura o dezvoltare viabilă a pieţei funciare.

La 8 iulie 2005 a avut loc Conferinţa Naţională cu privire la PROGRAMUL NAŢIONAL DE CONSOLIDARE A TERENURILOR AGRICOLE, organizată de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare al Republicii Moldova în cooperare cu Proiectul de Susţinere a Privatizării Pământului al USAID.

Conferinţa a prezentat o analiză a problemelor curente şi perspectivelor de dezvoltare a agriculturii din Moldova, concentrându-se asupra constrângerilor existente pentru consolidarea terenurilor agricole în baza pieţei şi lipsa programelor de creditare ipotecară. Un set de recomandaţii cu privire la Programul Naţional de Consolidare a Terenurilor Agricole a fost pregătit pentru Guvern şi făcut public.

Această conferinţă, organizată la iniţiativa Ministerului Agriculturii, este un exemplu al schimbării pozitive în politica guvernului în sectorul agricol şi constituie o renunţare la încercările anterioare de a implementa o consolidare a terenurilor agricole condusă de stat. Această conferinţă atestă angajamentul total al Guvernului de a efectua reforma, iar rezultatele ei reprezintă încă un pas în direcţia constituirii unei economii de piaţă eficiente în Moldova.


PENTRU O FEMEIE DE VÂRSTA A TREIA LAPTELE ÎNSEAMNĂ INDEPENDENŢĂ FINANCIARĂ

Un inspector verifica calitatea laptelui

Un inspector verifică calitatea laptelui    

DURUITOAREA NOUĂ Mulsul vacii este parte din viaţa de zi cu zi a Valentinei Voloşenovscaia, care a atins vârsta de 60 de ani. Pentru ea, ca şi pentru multe dintre consătencele sale din Duruitoarea Nouă, laptele este un produs de bază vital pentru fiecare gospodărie. Însă D-na Voloşenovscaia nu s-a gândit vreodată, laptele ar putea, de asemenea, să-i aducă un venit suplimentar familiei sale. "Cine s-ar fi gândit, putea devin antreprenor la vârsta mea?" zice ea zâmbind.

Cu câţiva ani în urmă Valentina s-a alăturat cooperativei de colectare a laptelui "Lactica" din satul vecin Cuconeşti. Începănd cu anul 2001, Programul PFAP al USAID s-a implicat în ajutarea antreprenorilor rurali si proprietarilor de pămănt să se unească în cooperative de intreprinzători, precum e "Lactica". Cooperativa achită cu regularitate plata pentru laptele colectat. "Aşa cum noi avem două vaci, obţinem întotdeauna un surplus de lapte. În dependenţă de necesităţile gospodăriei noastre, uneori vindem mai mult, alteori – mai puţin. În mediu noi câştigăm aproximativ câte 25-30 de lei pe zi, ceea ce este foarte bine pentru noi," – declară Valentina cu satisfacţie. 

În 2003 cooperativa de întreprinzători "Lactica" a căstigat un grant în sumă de 10 000 dolari SUA din partea Programului de Asistentă a Fermierilor Privati (PFAP) pentru achizitionarea utilajului modern de colectare si răcire a laptelui, ceea ce i-a permis cooperativei să păstreze laptele o perioadă mai îndelungată, să mentina nivelul de igiena cerut de guvern si, ce este cel mai important, sa ofere un pret mai bun membrilor cooperativei. De atunci cooperativa a realizat o crestere impresionantă, transformăndu-se în cea mai mare cooperativă de colectare a laptelui din nordul Moldovei cu 17 centre de colectare. Vănzările cooperativei "Lactica" au crescut de la 8 600 dolari SUA în 2002, la 547 000 dolari SUA în 2004.

Începănd cu anul 2001, Programul PFAP al USAID s-a implicat în ajutarea antreprenorilor rurali si proprietarilor de pămănt să se unească în cooperative de intreprinzători, precum e "Lactica". La ziua de azi sunt înregistrate 180 de cooperative de întreprinzători cu 15 541 de membri.  


CLINICILE JURIDICE DIN MOLDOVA SE UNESC PENTRU A STIMULA EDUCAŢIA CLINICĂ DE DREPT ŞI A AJUTA UN NUMĂR MAI MARE DE PERSOANE DEZAVANTAJATE

Clinicienii din Moldova

Clinicienii din Moldova discută care sunt obiectivele de bază ale Federaţiei Clinicilor Juridice din Moldova     

COMRAT - La 12 mai 2005 patru clinici juridice din Moldova s-au întrunit în orăşelul Comrat, din sudul Moldovei, unde au adoptat Declaraţia cu privire la Crearea Federaţiei Clinicilor Juridice din Moldova. Clinicile juridice din Moldova, trei dintre care sunt finanţate de Programul Statul de Drept al USAID, implementat de către Asociaţia Avocaţilor Americani (ABA)/Programul CEELI, au două scopuri importante: să instruiască studenţii de la drept la capitolul deprinderile practice de avocaţie şi valorile etice şi să asigure asistenţă juridică de calitate persoanelor sărace sau social dezavantajate, care nu-şi pot permite să achite asistenţa legală într-un alt mod.

Membrii fondatori ai Federaţiei proaspăt create reprezintă toate regiunile Moldovei: Clinica Juridică din Chişinău, centru, Clinica Juridică din Bălţi, nord, Clinica Juridică din Tiraspol, regiunea Transnistreană şi Clinica Juridică din Comrat, sud. Federaţia şi-a stabilit câteva scopuri ambiţioase: stimularea schimbului de informaţii şi experienţă între clinici; reprezentarea şi promovarea intereselor clinicilor juridice din Moldova în relaţiile cu autorităţile statului moldovenesc şi administrarea facultăţilor de drept din întreaga ţară; cooperarea strânsă cu organizaţiile de acordare a asistenţei juridice şi organizaţiile pentru drepturile omului din Moldova; referirea cazurilor clienţilor către aceste organizaţii şi centre pe măsura necesităţilor.

Crearea Federaţiei marchează maturizarea Clinicilor Juridice din Moldova, care devin furnizori importanţi ai tinerilor jurişti de o calificare înaltă şi ai viitorilor militanţi pentru drepturile omului. ABA/CEELI va continua să susţină cu finanţarea din partea USAID dezvoltările organizaţionale şi administrarea proiectului Federaţiei, deoarece aceasta contribuie la promovarea Statului de Drept in Republica Moldova.                


INFRASTRUCTURA DE DEPOZITE FRIGORIFICE VA PRIMI ASISTENŢĂ PRIORITARĂ

Fructele

Fructele proaspete care sunt păstrate în condiţii optime se vînd la un preţ de 4 ori mai mare decît cele vîndute direct din livadă

Moldova are nevoie urgentă de a reabilita depozitele frigorifice existente precum şi de a mări capacitatea de depozitare pentru a susţine creşterea sectorului agricol de produse proaspete aceasta a fost concluzia principală a unui studiu a industriei frigorifice din întreaga ţară, desfăşurat cu finanţarea USAID. Aşa cum tot mai mulţi producători investesc în plantaţii horticole noi, cererea pentru spaţiu frigorific de păstrare creşte şi ea, devenind un obstacol mare pentru dezvoltarea de mai departe a economiei. Proiectul de Dezvoltare a Businessului Agricol (PDBA) finanţat de USAID a lansat de curînd un program de asistenţă tehnică în colaborare cu Organizaţia Mondială a Logisticii Alimentare (World Food Logistics Organization – WFLO) şi Asociaţia Naţională a Depozitelor Frigorifice (ANDF) pentru a determina priorităţile pentru reabilitarea infrastructurii de depozite frigorifice din Moldova.

Studiul desfăşurat la sfîrşitul lunii noiembrie 2004 a permis elaborarea unei hărţi detaliate a depozitelor frigorifice şi a stării lor curente. ANDF a inclus într-o bază de date circa 154 de depozite cu o capacitate totală de 153.320 tone. Dintre acestea, doar 44% funcţionează, 36% utilizează amoniu, iar 64% utilizează Freon. Mai mult de jumătate din cele din urmă folosesc însă Freon 12 care va fi interzis începînd cu anul 2007.

În baza acestor concluzii, PDBA a elaborat un plan strategic de eliminare a problemelor operaţionale şi funcţionale în cadrul acestei ramuri. Printre altele, planul prevede educarea managerilor depozitelor frigorifice în ceea ce priveşte metodele corecte de păstrare a producţiei, controlul temperaturii şi umidităţii, design-ul şi operarea depozitelor, precum şi practici generale de administrare. În perioada 18-22 aprilie, 2005, CNFA desfăşoară 4 seminare regionale în colaborare cu WFLO, ANDF şi UniAgroProtect.


FRUCTELE ŞI LEGUMELE MOLDOVENEŞTI AU POTENŢIAL PE PIAŢA DIN MOSCOVA

Fructe si legume in Moscova

Consumatorii din Moscova doresc o gamă variată de legume şi fructe proaspete şi gustoase

Studii recente ale pieţelor din Moscova indică o cerere mare pentru fructe şi legume produse în Moldova. Cercetarea efect ua de compania GfK, în colaborare cu Proiectul de Dezvoltare a Businessului Agricol (PDBA) finanţat de USAID, a demonstrat că produsele din Moldova au o reputaţie pozitivă din punct de vedere a gustului şi aromei, însă lasă mult de dorit la capitolul imagine, ambalaj şi termeni de livrare. Importatorii de produse moldoveneşti şi-au exprimat în mod special dorinţa de a vedea o gamă mai variată de produse pentru a satisface cererea tot mai mare pentru legume şi fructe proaspete şi de o calitate înaltă.

Proiectul de Dezvoltare a Businessului Agricol implementat de CNFA are drept scop creşterea exporturilor de legume, fructe şi alte produse moldoveneşti agricole de valoare înaltă. PDBA va determina cererea pieţei, va îmbunătăţi calitatea producţiei şi va facilita procesul de distribuţie şi export.

PDBA a lansat deja o serie de studii de piaţă pentru a defini mai bine cerinţele şi posibilităţile pentru exportul de struguri de masă, roşii şi pomuşoare în Moscova. Aceste studii vor permite producătorilor din Moldova să-şi ajusteze activitatea conform cererii de pe piaţă şi să livreze o producţie mai adecvată deja în anul curent.


PROPRIETARII
FERMEI DE LAPTE AU OBŢINUT DOUĂ MILIOANE LEI DIN VÂNZĂRI
Producătorii de lapte şi-au mărit venitul cu 50% în urma înregistrării cooperativei

Maria Leahu

Maria Leahu furnizează zilnic lapte proaspăt la cooperativă

CAINARII VECHI - Când Ludmila Serepitco, o învăţătoare la pensie din satul Căinarii Vechi, a pus începutul unui modest punct de colectare a laptelui cu 8 ani în urmă, ea nu-şi imagina încercarea sa în calitate de antreprenor va afecta vieţile atâtor consăteni. Şi-a dat seama de potenţialul nevalorificat al creării unei cooperative a producătorilor de lapte doar atunci, când l-a găzduit pe primul său voluntar prin intermediul Programului de Voluntari în Domeniul Agriculturii finanţat de USAID. După 2 ani de colaborare cu voluntarii programului "De la fermier la fermier" (Farmer-to-Farmer) vânzările cooperativei au atins nivelul de 2 milioane lei (peste 150 mii de dolari SUA) în anul 2004, ceea ce reprezintă o creştere de 56% la venitul individual al fermierilor în comparaţie cu anul 2003. Peste 300 de producători de lapte au beneficiat de serviciile veterinare disponibile la cooperativă şi au raportat o producţie de lapte mărită, ca rezultat. Managerul Ludmila şi membra cooperativei, Maria, sunt în aşteptarea unui nou an productiv; ele sunt sigure surplusul de lapte al fermierilor îşi va găsi întotdeauna o piaţă de desfacere datorită contractului solid încheiat între cooperativă şi fabrica de prelucrare a laptelului.


COACEREA
PÂINII SUCCESULUI
Mirosul pâinii proaspăt coapte dezvăluie noi oportunităţi de afaceri

Deschiderea brutariei Vatra

Deschiderea brutăriei "Vatra"

SLOBOZIA MARE - Cu mai puţin de un an de activitate, Brutăria "Vatra" din Slobozia Mare este deja populară datorită pâinii şi plăcintelor sale de o calitate excepţională, care se realizează în 6 sate din sudul Moldovei. Graţie utilajului nou şi asistenţei de marketing acordate prin intermediul Programului de Comercializare pentru Fermierii Privaţi (PFCP) al USAID, "Vatra" şi-a mărit calitatea produselor oferite, şi-a diversificat asortimentul şi a înregistrat vânzări în sumă de peste 60.000 dolari SUA în primele 6 luni de funcţionare. Suplimentar la aducerea pâinii proaspete pe mesele a 800 de familii, şcoli şi grădiniţe de copii din regiune, "Vatra", de asemenea, asigură un loc de muncă pentru 14 femei, o piaţă de desfacere pentru făina de grâu a fermierilor locali şi o contribuţie semnificativă la bugetul local.

INAUGURAREA PRIMULUI ÎN MOLDOVA GHIŞEU UNIC ON-LINE

Ghiseul Unic Plus On-Line

Obţinerea autorizaţiilor în domeniul comerţului a devenit la fel de uşoară ca şi tastarea butonului la calculator

CAHUL - În Cahul obţinerea autorizaţiilor în domeniul comerţului a devenit la fel de uşoară ca şi tastarea butonului la calculator, datorită "Unic Plus On-line" primului Ghişeu unic on-line pentru eliberarea autorizaţiilor în domeniul comerţului din Republica Moldova. Această iniţiativă fără precedent, susţinută de proiectul BIZPRO, finanţat de USAID va transforma procesul de obţinere a autorizaţiilor în domeniul comerţului în unul rapid, necostisitor şi previzibil.

Ghişeul "Unic Plus On-line" a fost oficial inaugurat de către Primarul de Cahul, Preşedintele Camerei Naţionale de Industrie şi Comerţ şi Directorul oficiului regional USAID în Moldova Dl. John C. Starnes. Ghişeul Unic îşi va desfăşura activitatea sub auspiciul Camerei de Industrie şi Comerţ, filiala Cahul, în parteneriat cu autorităţile publice locale şi Primăria oraşului Cahul.

Acest Ghişeu on-line reprezintă o facilitate unică de eliberare a autorizaţiilor care va determina micii antreprenori să activeze în sectorul formal, contribuind la o creştere economică reală şi crearea noilor locuri de muncă pentru întreaga regiune. Ghişeul unic a transformat procedura împovărătoare şi deseori complexă de altădată în una simplă şi transparentă pentru înregistrarea afacerilor şi eliberarea autorizaţiilor în domeniul comerţului, susţinând astfel efortul oraşului Cahul de a câştiga reputaţia capitalei de afaceri din sudul Moldovei.

Ca parte componentă a unui program amplu de reformare a cadrului normativ, bazat pe parteneriatul public/privat, această iniţiativă de nivel local va îmbunătăţi simţitor mediul de reglementare a activităţii antreprenoriale, fiind în acelaşi timp o invitaţie pentru investitorii străini să vină la Cahul.


Proiectele USAID in Moldova

Strategia curentă a USAID în Moldova (2001-2006) conţine proiecte noi, ce vizează susţinerea dezvoltării antreprenoriatului privat, a instituţiilor democratice şi domeniul asistenţei sociale. Proiectele date sunt prezentate în continuare:

Dezvoltarea Antreprenoriatului Priva

Instituţii Democratice

Reţeaua de Securitate Socială

Implementatorii proiectelor USAID

Paginile web din Moldova ale implementatorilor:

Paginile web din SUA ale implementatorilor:

USAID nu poartă răspundere pentru conţinutul următoarelor pagini web:

Mijloace de comunicare în masă

Str. Banulescu-Bodoni 57/1,
Clădirea ASITO, etajul 5
Chisinau, Moldova 2005
Tel: (037322) 20-18-00
Fax: (037322) 23-72-77
http://moldova.usaid.gov
Contactaţi-ne

Home | About Us | Programs | News & Events | Accomplishments | Publications | Links | FAQ | Site Map
Employment Opportunities | Information for Implementers | Contact Us


Site-ul este creat şi susţinut de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltarea Internaţională, Kiev, Ucraina
Ultima actualizare a paginii januarie 18, 2006