Skip Navigation
Skip Left Section Navigation

SECŢIA PENTRU CULTURĂ ŞI PRESĂ

Programul de Granturi Mici pentru Susţinerea Iniţiativelor Democratice

Granturile sunt acordate în special organizaţiilor neguvernamentale şi non-profit.  Pentru a fi eligibil, fiecare solicitant trebuie să fie implicat în realizarea sau să intenţioneze să realizeze un proiect care are ca scop consolidarea democraţiei şi promovarea unei societăţi deschise în Moldova.

Comisia pentru susţinerea iniţiativelor democratice, prezidată de Ambasador, activează în calitate de organ executiv, iar majoritatea membrilor comisiei reprezintă agenţiile guvernului american care activează în Moldova.  Acest program este administrat de Secţia Cultură şi Presă.

Granturile sunt acordate în baza unui concurs. Deciziile depind de eligibilitatea solicitantului şi de calitatea cererii de finanţare.  După aprobarea de către comisia din cadrul ambasadei, cererile sunt supuse examinării tehnice şi aprobării finale în cadrul Departamentului de Stat din Washington D.C., SUA. Examinarea finală determină concordanţa cu cerinţele programului şi acurateţea bugetului.

CERINŢELE PRINCIPALE

Eligibilitatea Solicitantului. Cine Poate Participa

Cererile trebuie să fie prezentate din partea organizaţiilor necomerciale şi neguvernamentale sau din partea mijloacelor de informare în masă independente înregistrate în Moldova.  Proiectele înaintate de organizaţiile americane, ţările terţe sau din partea indivizilor nu vor fi acceptate. Organizaţiile guvernamentale, instituţiile comerciale nu sunt eligibile în cadrul acestui program.

 

Beneficiarilor nu li se va acorda grant dacă:

  • Fac denaturări serioase în cererea de finanţare sau în relaţiile ulterioare cu Ambasada SUA;

  • Anterior nu au prezentat, sau au prezentat un raport financiar sau narativ inadecvat atât Guvernului SUA, cât şi altor finanţatori;

  • Contactul inadecvat cu membrii comisiei pe parcursul evaluării cererii de finanţare;

  • Manifestă violenţa sub orice formă.

Eligibilitatea proiectelor. Care  proiecte  sunt  finanţate   de program

Comisia preferă să finanţeze proiecte complete şi nu activităţi separate, cum ar fi conferinţe, publicaţii sau mese rotunde.  Un proiect complet include o serie de evenimente ce îşi propune să atingă anumite scopuri într-o anumită perioadă de timp, concentrându-se asupra unui anumit public şi ducând spre rezultate concrete şi măsurabile de pe urma cărora ar beneficia o comunitate locală.

 

Teme:

De regulă Programul de granturi mici pentru susţinerea iniţiativelor democratice susţine iniţiativele de consolidare a democraţiei care promovează societatea civilă în Moldova şi proiectele care au ca obiectiv:

  • Instituţionalizarea unor procese deschise, pluraliste şi democratice la nivel local;

  • Participarea publicului la luarea deciziilor;

  • Promovarea mass-mediei independente, accesul liber la informaţie, transparenţa în conducere;

  • Educaţia civică, promovarea societăţii civile şi a instituţiilor democratice;

  • Campanii de luptă contra corupţiei;

  • Rezolvarea conflictelor;

  • Dezvoltarea economiei de piaţă, promovarea reformelor economice.

Programul nu poate finanţa:  

  • Ajutor umanitar sau activităţi de caritate;

  • Activităţi politice şi de partid;

  • Cercetări ştiinţifice: conferinţe şi/sau călătorii individuale în străinătate;

  • Activităţi comerciale;

  • Programe de sănătate;

  • Proiecte ce presupun dezvoltarea instituţională primară a organizaţiilor;

  • Indivizi şi organizaţii americane;

  • Activităţi care nu au tangenţe cu priorităţile sus menţionate.

După implementarea primului grant, organizaţiile pot să participe la următoarele concursuri pentru obţinerea unui nou grant.

Regiunile Geografice:

Comisia de Susţinere a Iniţiativelor Democratice acceptă proiecte din toate regiunile Moldovei şi încurajează proiectele ce includ activităţi în afara oraşelor mari.  Nu există priorităţi geografice specifice sau careva limite, cu excepţia faptului că proiectul va fi implementat pe teritoriul Moldovei.

Perioada Proiectului:

Perioada proiectului nu trebuie să depăşească 12 luni.

Suma Grantului:

Suma maximă a grantului este de 24 mii dolari americani. Majoritatea granturilor sunt mult mai mici.

Cheltuielile Eligibile:

Sunt acoperite doar cheltuielile necesare realizării proiectului.  Necesităţile de lungă durată ce ţin de infrastructura organizaţiei nu vor fi finanţate. Salariile, cheltuielile administrative, procurarea echipamentului trebuie să fie conectate de activităţile concrete ale proiectului şi să fie justificate iar necesitatea acestor cheltuieli să fie explicată.  Pauzele de cafea, cheltuielile de alimentaţie, recepţiile, salariile sau alte tipuri de cheltuieli pot fi acoperite doar în funcţie de specificul proiectului.

 

Toate cheltuielile trebuie să fie justificate şi prezentate în mod detaliat.  Informaţie suplimentară poate fi găsită în instrucţiunile privind completarea formularului.

PREZENTAREA PROIECTELOR

Solicitanţii trebuie să completeze formularul tip în limba engleză care poate fi găsit pe site-ul programului. Pentru consultaţii contactaţi-l pe Stelian Rusu la (22) 229-950 sau rusus@state.gov.

Înainte de completarea formularului şi expedierea proiectului, citiţi cu atenţie informaţia oferită pe site, inclusiv instrucţiunile pentru completarea formularului.

Solicitantul trebuie să prezinte următoarele componente obligatorii:

  • Versiunea electronică a formularului de participare standard (email, discheta sau CD)

Solicitanţii trebuie să fie pregătiţi să prezinte următoarele documentele la solicitarea noastră:

  • Certificatul de înregistrare

  • Statutul organizaţiei

  • Lista fondatorilor şi membrilor bordului

  • CV-urile membrilor echipei de implementare

  • Dovezi ale activităţilor anterioare ale organizaţiei

  • CV-ul organizaţiei

  • Scrisori de recomandare

  • Informaţie suplimentară despre proiect

  • Acorduri de parteneriat, etc.

  • Plan de lucru detaliat

Versiunea electronică a formularului trebuie expediată la următoarele adrese electronice:

 To: RusuS@state.gov

CC: stelianrusu@gmail.com 

Subject: DEMCOM APPLICATION

Proiectele depuse după data limită nu vor fi acceptate. 
Nu va exista absolut nici o excepţie.

Termenul limită:

Comisia pentru Susţinerea Iniţiativelor Democratice examinează cererile de finanţare o dată la trei luni. De regulă, concursurile sunt organizate în septembrie, decembrie, martie şi iunie.

Consultaţi comunicatele de presă şi pagina din internet pentru a confirma data limită pentru prezentarea proiectelor.

Procesul complet de acordare a granturilor (din momentul expedierii cererii până la acordarea grantului) durează aproximativ trei luni.

PROCESUL DE SELECŢIE

Proiectele prezentate sunt examinate şi recomandate spre finanţare de către o comisie formată din oficialităţi din cadrul Ambasadei SUA în Moldova.  Deciziile comisiei sunt confirmate de către Departamentul de Stat din Washington. Cererile de finanţare sunt selectate în baza unui concurs deschis organizat de patru ori pe an. 

 

Procesul de selectare a proiectelor este competitiv. Proiectele sunt selectate în baza următoarelor criterii:

  • Importanţa socială a proiectului

  • Durabilitatea şi posibilităţile de dezvoltare a proiectului

  • Scopuri şi grupul ţintă clar formulate

  • Rezultate concrete

  • Posibilitatea de implementare

Proiectul trebuie să fie scris cu mare atenţie.  Un proiect prost structurat va fi respins, chiar dacă idea prezentată este bună.

Comisia de Selectare finanţează proiectele care reflectă cel mai bine tematica stabilită de Programul de Granturi, valorile americane şi priorităţile Ambasadei. Sunt selectate proiectele care au planuri de implementare bine dezvoltate şi explicaţii clare privind metodele de realizare a scopurilor proiectului.

Decizia Comisiei este finală.

INFORMAREA PARTICIPANŢILOR

Pe parcursul procesului de examinare a proiectelor, participanţii vor primi mai multe tipuri de informaţii.

Primirea cererii de finanţare: Participantul va primi un mesaj prin intermediul poştei electronice prin care va fi informat că proiectul a fost primit si înregistrat in sistem. Participanţii sunt încurajaţi să se abţină de la apelarea telefonică pentru a verifica dacă proiectul a ajuns. De asemenea, participanţii pot vedea lista proiectelor primite pe site-ul ambasadei la compartimentul “rezultate”.

Rezultate: Rezultatele vor fi comunicate prin metoda electronică după examinarea proiectului. Aveţi de asemenea posibilitatea de a verifica rezultatele pe site-ul ambasadei. Semifinaliştii vor fi contactaţi si informaţi despre acţiunile ulterioare.

Comisia pentru susţinerea iniţiativelor democratice nu va oferi motivele respingerii proiectului.

Informaţii suplimentare: Coordonatorul programului va contacta participanţii dacă apar întrebări, de aceea este foarte important să prezentaţi informaţii de contact precise. Proiectele participanţii care nu vor fi capabili să ofere informaţia suplimentară la timp vor fi respinse.

 

Termen limită

La moment nu acceptăm proiecte