CLARIFICATION NUMBER CAO-00-067, REV. 0
DEFINITION OF EQUIVALENT TRAINING
(TABLE B3-10)

ISSUE
1. For the purposes of compliance with Table B3-10 of the WAP, what constitutes
equivalent experience?
2. Is the degree requirement limited to a particular field (i.e. a B.S. in Chemistry)?
CONCLUSION
1. Substitution of experience in lieu of education must be consistent with
standard regulatory practices, site-specific policy, and federal personnel
qualification guidelines.. TRU sites should follow local policy. The local
policy must be in writing and derived from a source above the Project
Management Level. The source may be the local DOE Human Resources
Office, applicable corporate Policy, or contractual language. If a
documented policy does not exist, then CAO will use the Federal Office of
Personnel Management (OPM) policy.
2. Typically, the requirement is satisfied with a technical degree in chemistry
or a related field.
DISCUSSION
1. Information from DOE policy, EPA guidance and OSHA regulations have

been consulted regarding this issue. Each is summarized below.

DOE Policy

Federal Policy

The DOE Manual for Qualification Standards for General Schedule
Professional and Scientific Positions states that substitution of
experience for education is rarely allowed for professional and
scientific positions. When such allowances are made, the
substitutable experience is couched in terms of an apprenticeship
program, a professional registration/certification/qualification (i.e.,
PE, CIH, EIT, registered surveyor), or a documented combination
of education, training, and directly applicable experience that is
substantially equivalent in type, scope, and thoroughness to a full
4-year accredited professional engineering or scientific curriculum.

Additionally, where the permit specifies both education and
experience requirements, any experience used to meet the permit
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experience requirement may not also be used as experience
substituted in lieu of education. The requirements are additive.

Examples:

1. A GC/MS Operator with a BS degree in chemistry would need
“one year of independent spectral interpretation or demonstrated
expertise” to meet the permit requirements.

2. A GC/MS Operator with a two-year associate degree in
chemistry would need two years of substitutable GC/MS Operator
experience to meet the education requirement. An additional (3")
year of “independent spectral interpretation or demonstrated
expertise” would be needed to meet the permit requirement for
experience.

3. A GC/MS Operator with a high-school diploma would need four
years of substitutable GC/MS Operator experience to meet the
education requirement. An additional (5") year of “independent
spectral interpretation or demonstrated expertise” would be needed
to meet the permit requirement for experience.

Local Policy

If the site has a local policy that addresses the substitution of
relevant experience for education, either as a local DOE policy or
as a contractual agreement, the local policy should be used. The
local policy will be the focus of the audit program in this area.

EPA Guidance

There is little specific guidance in the RCRA program with regard to
training. Section 2.7 of Chapter 1 of SW-846 states the following:

The management of the participating field or laboratory organization
should establish personnel qualifications and training requirements for the
project. Each person participating in the project should have the
education, training, technical knowledge, and experience, or a
combination thereof, to enable that individual to perform assigned
functions. Training should be provided for each staff member as
necessary to perform their functions properly. Personnel qualifications
should be documented in terms of education, experience, and training,
and periodically reviewed to ensure adequacy to current responsibilities.

OSHA Regulation

In addition, OSHA, at 29CFR1910.120(e)(9) defines equivalent
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training for workers at a hazardous waste site as follows:

Equivalent training. Employers who can show by documentation or
certification that an employee's work experience and/or training has
resulted in training equivalent to that training required in paragraphs (e)(1)
through (e)(4) of this section shall not be required to provide the initial
training requirements of those paragraphs to such employees and shall
provide a copy of the certification or documentation to the employee upon
request. However, certified employees or employees with equivalent
training new to a site shall receive appropriate, site specific training
before site entry and have appropriate supervised field experience at the
new site. Equivalent training includes any academic training or the
training that existing employees might have already received from actual
hazardous waste site experience.

2. The B.S. degree should be in chemistry or similar discipline (e.g.,
geochemistry or chemical engineering). The site project manager has the
responsibility for determining if a degree is "equivalent". Determinations
are on a case-by-case basis. That is, no blanket statements in
procedures to cover all situations. Such determinations are to be
documented.
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