• Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

rigsforstander

Oprindelig forfatter Gam Seneste forfatter Uffe Rasmussen

rigsforstander, den stedfortræder, der varetager regeringens førelse i tilfælde af monarkens umyndighed, sygdom eller fravær fra riget. Indsættelse af en rigsforstander kommer i Danmark først på tale, når tillige tronfølgeren af de nævnte grunde er forhindret i at overtage regeringens førelse. De i Danmark gældende regler om indsættelse af en rigsforstander og dennes bemyndigelser fremgår af Lov nr. 25 af 11. februar 1871, hvori der står, at der som rigsforstander kan kun indsættes en person, der er myndig, har dansk indfødsret og er medlem af den evangelisk-lutherske kirke.

Det er ikke et ubetinget krav, at den designerede rigsforstander, mand som kvinde, skal være af kongelig byrd, men i praksis har det indtil nu (2010) som regel været en konges yngre broder, der har fungeret som rigsforstander.

I dronning Margrethe 2.s regeringstid har det været dronningens moder, dronning Ingrid, eller dronningens søster, prinsesse Benedikte, der har haft hvervet, mens kronprins Frederik og prins Joachim var mindreårige. Dronningens ægtefælle, prins Henrik, har aldrig været rigsforstander.

Annonce

Fra andre lande kendes indsættelse af en rigsforstander i forbindelse med uafklarede forfatningsforhold; i nyere tid har fx Gustaf Mannerheim i Finland 1918-19 haft titel af rigsforstander, og det samme var tilfældet for Miklós Horthy i Ungarn 1920-44.

Referér til denne tekst ved at skrive:
Henrik Gam: rigsforstander i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 19. september 2018 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=151554