På drygt ett år har Sottungabon Peter Wahlbeck blivit ett känt namn på den åländska teaterscenen. Debuten gjorde han i Robert Liewendahls Sottungapjäs ”Storm över Södö”, och förra helgen var han med i arrangerandet av en teaterhelg på Sottunga – både som skådespelare och manusförfattare.
– Jag är allätare när det kommer till teater och vill inte stänga några dörrar.

I morgon släpper Marcus Boman sin fotobok ”Skaparkraft” med 60 personliga porträtt av åländska konstnärer som påverkat honom.
– Det är min hyllning till dem, säger han.

Tystnad är inte detsamma som tomhet.
– När jag dröjer i tystnaden börjar jag uppleva massor av saker, säger Henrika Lax som i sin utställning på Galleri Skarpans målat tystnad.

Efter drygt två års byggtid, 50 miljoner euro och mycken förväntan öppnar Helsingfors nya kulturcenter Amos Rex i övermorgon. För öppningsutställningen står det japanska teamLab som skapar spektakulära digitala rumsinstallationer.

Under augusti månad ställer Margareta Svensson ut sina abstrakta akrylmålningar i blandteknik på Finströms bibliotek. När hon skapar fokuserar hon på det som faller henne in, vilket resulterar i en hel del fantasi och lekfullhet.
– Det kan bli vad som helst.

I kväll hålls en föreläsning på Ålands konstmuseum om hur teman som berör homo- och bisexuella samt trans- och queerpersoner gestaltats i konsten under historien. Ted Chikasha, konsthistoriker och intendent vid Eckerö post- och tullhus, visar publiken hur hbtq-frågor symboliserats i både antikens måleri och nutidens fotokonst.
– Mycket hbtq-konst har tyvärr skuggats genom åren.

Spotify är Pride-aktuella, norråländska punkbandet Hemoglobins senaste steg på vägen mot målet att nå fler lyssnare med de samhällskritiska texterna.
– Och vi vill locka fler unga till låtskrivande, säger sångaren och gitarristen Lukas Lantz.

I dag inleds den 19:e upplagan av musikfestivalen Katrina Kammarmusik. 333 år har förflutit sedan kompositören Johann Sebastian Bach föddes, och tillsammans med ett stort antal kvinnliga tonsättare och musiker ur musikhistorien, bland andra den åländska pianisten Alie Lindberg, utgör han temat för årets Katrinafestival.

Första gången Alexandra Sjöblom såg någon elddansa var under en resa till Thailand. Hon började öva på egen hand med ett kvastskaft utan eld hemma på Åland, och i dag, några år senare, uppträder hon på både festivaler och möhippor med sin glödande dans.
– Eld är något som både fascinerar och trollbinder många människor.

I kväll öppnar utställningen ”Pplats” på Fotocentrum Peri i Åbo. I samband med vernissagen släpps även onlinepublikationen med samma namn. Både utställningen och magasinet har låtit vem som helst bidra med material som beskriver relationen till ön som plats.
– Lite senare i höst tar vi också publikationen och utställningen till Åland, säger Nayab Ikram, som fungerar som kurator.

Felicia Lindbäck har under två års tid hunnit hitta sitt plagg i sömnadsdjungeln – spetsklänningen. I sin lilla ateljé i huset på Bergö, Finström skapar hon med inspiration från haute couture-modet och gör aldrig något hon måste.
– Ju mindre styrd jag är, desto bättre blir mina prestationer.

Åländska Julia Carlsson, som tidigare gått under artistnamnet ”Julia Clara” och skrivit svävande solomusik med elgitarrslingor, synthar och stämmor i lager, har lagt den egna musiken på is ett tag. Nu fokuserar hon i stället på framtidens stora musiknamn genom jobbet på det Stockholmsbaserade skivbolaget Amuse.

I dag inleds den traditionella Vikingamarknaden i Kvarnbo, Saltvik. De åländska vikingarna har några svettiga förberedelsedagar i bagaget, och den senaste tidens torka medför eldningsförbud även för dem, men de ser fram emot att ta emot gäster i dag – särskilt då man erbjuder nya matmenyer i år. 

I år är det 50 år sedan fartyget ms Irma försvann spårlöst någonstans norr om Åland. Elva personer fanns ombord, men bara en har hittats. Nu skriver finlandssvenska Cecilia McMullen en dokumentation av den tragiska olyckan.
– Många ålänningar har en relation till händelsen.