Tag Archives: Sf.Patrick

Sf. Patrick

Saint Patrick sau Paddy, cum il numesc irlandezi a fost un misionarul catolic cu cel mai mare succes la crestinarea Irlandei, motiv pentru care a devenit si unul din cei trei sfinti principali ai tarii si majoritatea il considera ca fiind THE nenea care a crestinat Irlanda.

Daca intrebi un irlandez despre Sf. Patrick s-ar putea sa stie cam cat stim noi despre Sf. Andrei. E al nostru, il serbam, stim cand, dar nu putem sa dam detalii. Doar d-asta exista Wikipedia, nu?!
Acum, care e legatura intre memoria colectiva si nenea Patrick? Pai simplu, pana acum nu foarte multi ani aceasta era o sarbatoarea religioasa, lumea se ducea la biserica, pub-urile erau inchise si nu se purta verde. Conform internetului se pare ca prima parada s-a tinut in America (pt cine nu stie povestea cu Marea Foamete din 1845-1852, recomand o citire scurta a Wikipedia, iar pt cine nu are rabdare sa citeasca tot, macar sectiunea cu emigrarea), iar in timp a venit si in Irlanda ca o hai sa-i spunem sarbatoare comerciala.

Ce stie cam toata lumea despre aceasta zi e ca totul devine verde si ca se bea. Mult. Bere, deobicei, dar nu neaparat. Dar se bea f mult.
Bun, tinerii localului nu au neaparat nevoie de un motiv pentru a sta vineri/sambata noapte in bar si a da bere dupa bere pe gat, pana se inchide localul, dar Sf.Patrick este ocazia de legitimizare a acesturi sport. Unde sa mai punem zecile de mii de straini ce vin aici cu aceasi intentie.
Ce ii diferentiaza insa pe localnici de ceilalti, este zambetul de pe buze si civilizatia de care dau dovada chiar si cand drumul este sinuos si capul greu. Majoritatea isi cer scuze daca te-au lovit in balanganeala lor betiva, mai niciunul nu face scandal si nu are iesiri beligerante.

Cat de verde, fiecare o interpreteaza cum poate: de la chiloti la soseste, de la hanorace la peruci, bere (in State, nu si in Irlanda) si orice va mai trece prin cap.

Local, primaria Dublinului s-a conformat si a luminat in verde toate cladirile principale din oras.
In Chicago insa pana si raul se inverzeste. Aici e verde de la mama lui..

Oficial insa, scopul festivalul Sfantului Patrick este “de a arata talentele si realizarile poporului irlandez atat pe plan local cat si international, si de a fi o scena de expunere a multiplelor talente ale irlandezilor, indiferent de varsta sau starea sociala”. Sa mai zica careva ca doar noi avem limba de lemn!
Aparut in Dublin abia in 1995, in momentul de fata festivalul este un amestec de muzica, dans si performance-uri diverse incununate cu o mare parada la sfarsit si stropit cu bere din belsug.

Nu va imaginati ca in festival canta (acasa) U2, Sinéad O’Connor, Thin Lizzy, The Cranberries, Van Morrison, Enya ori The Dubliners si nici ca puteti vedea dansand echipa Riverdance – ei par mai degraba sa faca parte din grupul de oameni care fuge din Dublin cand e festivalul precum fug in concediu sighisorenii nostrii in timpul festivalului medieval.
Canta insa tot felul de trupe mai nou sau mai vechi infiintate, nu neaparat cu o imensa priza la public, exista cateva incercari de dansuri, nu se da cu artificii (caci irlandezii sunt mai mult decat stresati de riscul de incendiu) si sunt tot felul de trupe locale si internationale care danseaza, se sclambaie ori au tot felul de performanceuri pe la diverse colturi de strada. Iar romanii scot si ei un ban cu roata mare, busitoarele si vata de zahar verde 🙂


Evenimentul principal (pe langa bautul de bere, desigur) in constituie parada din chiar ziua sfantului, aka 17 martie. Parada e impartita in doua: The People’s Parade si.. parada oficiala. In prima poate participa oricine s-a inscris (din timp) si nu este rezident in Irlanda, a doua e organizata de festival cu participarea consiliilor locale. Prima e mai traznita si mai dezorganizata, a doua este foarte elaborata dar cam abstracta; totusi este impresionanta.

pozele mari le vedeti pe dordeduca.ro

Se spune ca anul acesta au fost peste 500.000 de spectatori si aproximativ 8.000 de participanti, dar ca lapovita de la prima ora a redus mult numarul irlandezilor prezenti.
Cu toate astea orasul a fost arhiplin, verde din cap pana in picioare si bine afumat la sfarsitul zilei.

Si ca sa vedeti ce inseamna campanie turistica (anul acesta in Irlande si peste tari se desfasoara o campanie numita The Gathering), baietii au aranjat inverzirea a cateva monumente internationale printre care Piramidele si Sfinxul din Egipt, Turnul din Pisa, Burj Al Arab si palatul printului de Monaco.

Asadar, anyone pt o grupa de ciobanasi si tarancute romanesti asortati cu opinci verzi care sa participe in parada de anul viitor?! Asa, de fun. Si, poate cu ceva marketing de calitate, scoatem si de o sponsorizare de la Guiness (care am inteles ca anul asta a bagat bani buni in evenimentul omonim din Bucuresti). Astept inscrieri..

extra, de final: culoarea sfantului Patrick este albastru, nu verde. Exista cateva nuante de albastru care se numesc albastru sf. Patrick. Verdele se pare ca vine de la trifoiul cu 3 foi pe care sfantul l-a folosit sa explice trinitatea (3-in-1, cum s-ar zice in ziua de azi).

Comments Off on Sf. Patrick

Filed under Irlanda, read / see / do