Advocaat Turkije: Visum probleem is voorbij!

Pagina's

maandag 15 april 2013

Visum probleem is voorbij!


Per 11 april 2013 is er een nieuw wet aangaande de visumregeling voor huiseigenaren in Turkije gepubliceeerd. 

Zoals u weet vielen alle buitenlanders sinds 1 februari 2012 ongeacht of ze een woning eigenaar waren of niet, onder de visumregeling 90-180 dagen. Mocht men langer als 90 dagen binnen 180 dagen in Turkije willen verblijven, moest men een verblijfsvergunning aanvraag indienen bij de plaatselijke Vreemdelingen politie.

Deze regeling veroorzaakte voor vele huiseigenaren in Turkije problemen nog afgezien van het feit dat ze hun spaarcentjes kwijtraakten aan visumleges. Lobbywerk van politici en belangenorganisaties (vastgoedaannemers) hebben op korte termijn ervoor gezorgd voor een niewe wetgeving.

De wet geeft echter geen details in hoeverre de wet zal worden uitgevoerd. Het is afwachten, maar binnen zeer korte tijd zal de vreemdelingen politie (yabancılar polisi) de aanvragen en de bijbehorende leges afhandelen. 

Het visum probleem is op deze wijze op korte termijn tot een oplossing gebracht, zodat buitenlandse investeerders die onroerende goederen aankopen in Turkije in het vervolg langer dan drie maanden kunnen verblijven.

Buitenlanders en International Wet voor Bescherming (Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu) is de wetgeving die na het aflopen van een 3 maandelijkse visum de mogelijkheid geeft om een zogenaamde korttijdige verblijfsvergunning (kısa vadeli ikamet) geeft. Voorheen was er enkel de mogelijkheid op een  verblijfsvergunning ( ikamet) op jaar basis te krijgen. 

U zult begrijpen dat naast de huiseigenaren ook het vastgoedsector behoorlijk tevreden is met deze oplossing binnen zeer korte tijd. De vastgoedsector in Turkije verwacht hiermee een sterke stijging van verkoop aan buitenlanders en hiermee nieuwe huisvesting van buitenlanders. De beroemde badplaatsen zoals, Alanya, Bodrum, Çeşme, Marmaris zijn heel erg in trek.


7 opmerkingen:

 1. Dag,

  Wij hebben sinds 2009 een appartement in Turkije te Side, wij verblijven daar van april tot oktober. wil deze nieuwe wet nu zeggen dat wij geen visum meer nodig hebben omdat wij in bezit zijn van een Tapu?.Graag zien wij reactie van U omdat het ons nog niet helemaal duidelijk is.

  Met vriendelijke groet,
  Brian en Jose Hertzdahl

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Begrijp het ook niet helemaal. graag meer uitleg.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. We moeten dan toch nog een visum kopen maar kunnen langer blijven dan 3 maanden? ik begrijp het ook niet goed hoor,

  MVG

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo,

  Graag hadden we een beetje meer uitleg want niemand begrijpt het nog.

  MVG

  Rudi en Anne-Marie Lefebure

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Duidelijker kan gewoon niet. Omdat ik een eigendomsbewijs heb, kan ik zonder problemen naar de vreemdelingenpolitie gaan en verzoeken naar een korttijdige verblijf? Heeft er al iemand ervaring mee? Ik kan pas gaan wanneer ik weer op vakantie ben in Turkije.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat is heel goed nieuws, maar daarmee is het probleem van de lange verblijven van de niet eigenaars nog niet opgelost.
  vraag : is het mogelijk binnen de 180 dagen een periode van 40 dagen, en een periode van 70 dagen te verblijven ( weliswaar met tweemaal een aankoop van visum )of kan men gewoon helemaal niet langer blijven da 90 dagen binnen de 180 verblijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat is inderdaad goed nieuws. Het is enkel nog de vraag hoe ze dat gaan behandelen. Moet je dan telkens je Tapu of Iskan laten zien als je aankomt en vertrekt?

  BeantwoordenVerwijderen