Miresevini
  Gjimnastika
 
 

Gjimnastika është një sport qe e drejton njeriun te dalloje forcën individuale, fizike e mendore, përmes ushtrimeve preçise, te kontrolluara me estetike prefektë ne një Sintoni lëvizjesh qe zhvillohet ne vegla.

Gjimnastika është një sport ku bashkohet lëvizja e trupit ne ritmin e një muzike koreografike. Ne realitet gjimnastika mund te barazohet me një forme te artit, ajo ka ne Vetvete forcën, ritmin, ekuilibrin, leverdishmërinë tek gjimnasti.

 

Historia e Gjimnastikes 

Ne fillimet e civilizimit greke, gjimnastika u ushtrua për zhvillimin e trupit duke bere.

Një sere ushtrimesh me pesha, jumping, wresling, note dhe hedhje peshash. Elementet e pare të gjimnastikës janë si një regjim i kondicionuar fizik e demonstrim ushtarak. Këto Programe u formuan për herë pare dhe hyri për herë të parë ne programet edukative të fëmijëve në të cilën hynen elementet koordinative trup të lire.

Më vonë natyrisht gjimnastika është e lidhur me Lojërat Olimpike të Lashta, e mbreti MINOSSE (e te tjerët pas tij në periudhën e Gretës 2700 p.e.r. - 1400 p.e.r.) i situa o i zëvendësuan ushtrimet fizike.

Gjimnastika është një nga sportet me antike Olimpike, konkurrentet e cilit bënin një sere evenimentesh të ishin përfundimisht tek “gjimnastika”.

Emri i sportit të gjimnastikës vjen nga fjala antike greke “gjimnos” që do të thote i “zhveshur”, ku ushtrusit paraqiteshin te letesuar nga rrobat per te qene me te lirshem ne ekzekutimin e tyre.

Gjimnastika pratikohej edhe me perpara ne disa forma, me emrin “gymnazein” qe do te thote “ekzekutim i lakuriq” o “gymnos” qe perkthehet ne “art lakuriq”.

Gjimnastika moderne

Pra ne nje forme o tjeter tipike e vallezimit (baletit) por ne zhvillimitte ushtrimeve te Ndyshmeper te mundur per pak momente forcen terheqese te tokes (gravitetit).

Gjimnastika ne formen e sotme i ka shejat e fillii ne Suedi. Metoda Suedeze nder te tjera kendontee zhvilluar nga PEHR HENRIK LING (tipike gjimnastikea ritmike).

Eqe konçentrohej ne ritmin e koordinimin me nje copedhe topave te vegjel.

Historia e gjimnastikes deshmon se ne Gjermanie Cekosllavaki u zhvilluan veglat e para rreth viteve 1800, dhe jane fillimet e gjimnastikes moderneme punen e JOHAN FRIEDRICH GUTSMUTHS (1778-1852) ku zhvilloj nje programkonplet me ushtrime te ekuilibrit, elasticitetit si dhe te forces muskulare Trashigimtari i tij, FRICDRICH LUDWIG JAHN (1778- 1839 nje mesues gjimnastike Eshte njohur si babai i Gjimnastikes. JAHN’s krijoj dhe tre veglat e para Gjimnastikes moderne qe jane Hekuri gjimnastikor, Paralelia e meshkujve dhe Onazat. Por Ai krijoj dhe mjete te tjera teknike didaktike. Mesimin e gjimnastikes E zhvillonte ne nje tunel te vjeter “TEUTONICO” ne Berlin fjale Qe do te thote me ba gjimnastike, ku JAHN’s e adobtoj dhe e zevendesoj me “GYMASTIK”. Zhvulluar per 8 vjete deri ne vitin 1820, ku gjimnastika ne Gjermani u ndalua dhe Jahns ju ndalua te organizoje Dhe te mesonte gjimnastike, per kete iku nga Gjermania ne Amerike 1820 ku zhvilloi mesimet e tij per gjimnastiken. Pos ketyre viteve Gjimnastika u be sport shume popullor dhe ne europe. Gjimnastika behej per znvillimin E fizikut ne formacionet ushtarake. Me vone u formuan dhe federatat (shoqatat) civile.

I pari Klub Gjimnastike krijohet ne Gjermani ne vitin 1860. ”Shoqata Gjimnastikes Praga” qe me vone u rinovu me emrin “Sokol –Praga” eshte formuar nga Miraslav Turs eJindamich Fugnerne 16 shkut 1862 si e para organizate e edukimit fizik Austriako-Hungareze (ky organizem funksionon dhe sot me te njejtin emer). Lideri i saj Miraslav Turs studio ushtrimet e gjimnastikes nga ana termologjike (Bazen e gjimnastikes).

E keshtu me rralle u krijuan shoqatat e tjera ne 1865 ne Belgjike, 1867 ne Poloni, 1868 ne Hollande 1873 ne France 1883 ne Rusi. Kjo beri te mundur qe keto federazione (shoqata) te formonin me 23 korrik 1881 me perfaqesuesit e belgjikes, Frances dhe te Vendeve te Ulta, Federaten Europiane te Gjimnastikes (U.E.G.) ku pos dyzet vitesh me vone me 7 prill 1921 F.E.G. hyri zyrtarisht ne F.I.G. (Federata Internacionale e Gjimnastikes).

Gjimnastika eshte nje nder sportet e para te Lojrave Olimpike te para moderne te Zhvilluara ne Athine 1896. Kampionati i parë Botërore i gjimnastikës është zhvilluar në Anversa në vitin 1903.
Me poshte kemi disa ushtrime te gjimnastikes 

Dua t'ju kujtojme qe perpara fillimit te ushtrimeve fizike duhet bere nje nxehje e organizmit dhe muskulatures per rreth 5 minuta. Kjo mund te behet me ecje ne vend, kercime ose vrap te lehte. Duhet pasur kujdes ne kontrollimin e ngarkeses, gje qe mund te behet fare thjesht nga ana praktike duke vendosur gishtin tregues poshte gushes dhe pikerisht anash saj. Aty ndiejme rrahjet e pulsit, te cilat duhet te variojne mesatarisht deri ne 125 rrahje/min. 

Ushtrimet e meposhtme jane te pershtatshme dhe me efekt edhe per meshkujt, por ne kete rast me dyfishin e numrit te perseritjeve te femrave, pasi muskujt e meshkujve jane me te forte. 

Ushtrime per muskujt e barkut 

Pozicioni: Shtrire ne shpine me kembet e vendosura mbi karrige ose mbi kolltuk. 

Veprimi: Ngritja e supeve nga toka dhe ulja perseri e tyre. 

Numri i perseritjeve: 3x20 per secilen kembe. 

Ushtrime per muskujt e prapme te vitheve 

Pozicioni: Qendrojme perballe karriges, me duart e vendosura mbi mbeshtetese. 

Njera kembe eshte e shtrire e ngritur nga toka prapa. 

Veprimi: Luhatja e kembes prapa. 

Numri i perseritjeve: 2 x 40 per secilen kembe. 

Ushtrime per muskujt anesore te rrethit te legenit 

Pozicioni: Qendrojme anash karriges me njeren dore te vendosur mbi te, kurse nje kembe (te jashtmen) e mbajme te shtrire te ngritur nga toka. 

Veprimi: Luhatje e kembes anash. 

Numri i perseritjeve: 2 x 40 per secilen kembe. 

Ushtrime per muskujt e brendshem te kofsheve 

Pozicioni: Anash karriges me njeren dore te vendosur mbi te. Njera kembe qendron e ngritur nga toka, shtrire perpara kembes tjeter dhe e kthyer me faqen e brendshme te saj. 

Veprimi: Luhatje e kembes para. 

Numri i perseritjeve : 2 x 30 per secilen kembe. 

Ushtrime per muskujt e shpines 

Pozicioni: Kembet e hapura sa gjeresia e supeve, duart mbahen prapa kokes dhe trupi drejt. 

Veprimi: Perkulje e trupit para deri ne 90° dhe ngritje perseri. 

Numri i perseritjeve : 2 x 20. 

Ushtrime per muskujt e kraheve dhe te rrethit te supit. 

Pozicioni: Mbeshtetur me te dyja duart e shtrira mbi mbajtesen e karriges. Kembet mbahen te larguara nga karrigia, kurse trupi rri drejt. 

Veprimi : Perkulje dhe drejtim i kraheve. 

Numri i perseritjeve : 2 x 10.


 

 
  Sot kemi 10 visitors.Ju faleminderit qe e keni vizituar kete webfaqe  
 
=> Do you also want a homepage for free? Then click here! <=