Agorateka u Hrvatskoj

Jednostavniji pristup do sadržaja na Internetu

Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) u okviru aktivnosti Europske promatračnice za povrede prava intelektualnog vlasništva (dalje: EU Promatračnica) proveo je od 2012. godine do danas više od četrdeset istraživanja o važnosti zaštite prava intelektualnog vlasništva u EU.

Rezultati tih studija omogućili su ocjenu stanja u različitim područjima zaštite, a od 2013. studije uključuju podatke za Hrvatsku.

Istraživanje EU Promatračnice pokazalo je da su europski građani općenito naklonjeni pravu intelektualnog vlasništva te se tako 97% ispitanih slaže da je važno da izumitelji, stvaratelji i umjetnici izvođači te novinari mogu zaštititi svoja prava i biti odgovarajuće plaćeni za svoj rad.

U pogledu pristupa sadržajima zaštićenim autorskim i srodnim pravima, 83% ispitanika dalo bi prednost zakonitoj ponudi kada god ona postoji i cjenovno je prihvatljiva, a 71 % onih koji priznaju da su nezakonito pristupali sadržajima zaštićenim autorskim pravima izjavljuje da bi s tom praksom prestali ako bi im uz prihvatljivu naknadu mogli pristupiti na zakonit način.

Pritom treba istaknuti da ispitanici iz Hrvatske još uvijek znatno manje pristupaju sadržajima zaštićenim autorskim pravima na zakonit način u odnosu na prosjek u Europskoj uniji (njih 14% u odnosu na prosječno 27% svih europskih građana koji sadržajima pristupaju kroz zakonite izvore).

Takoder se ističe da su potrošači, posebno mlade dobne skupine, često nesigurni kod pristupanja autorskim sadržajima na Internetu jer ne znaju je li izvor kojeg su pronašli zakonit iii se radi o tzv. piratskim stranicama.

Slijedom toga, a u okviru aktivnosti EU Promatračnice pokrenut je projekt pod nazivom Agorateka, s ciljem objedinjavanja nacionalnih internetskih portala država članica Europske unije koji obuhvaćaju zakonitu ponudu kako glazbenih djela, tako i e-knjiga, TV programa, filmova, sportskih događaja i video igara, te njihovog jasnog identificiranja i odgovarajućeg publiciranja među zainteresiranim skupinama korisnika.

Internetska ponuda u do sada uključenih trinaest država članica EU-a u okviru Agorateke upućuje na pristup na više od 900 internetskih stranica sa zakonitom ponudom autorskih djela i predmeta zaštite srodnih prava.

U okviru nastojanja za jačanjem javne svijesti o važnosti zaštite i poštovanja prava intelektualnog vlasništva te usvajanja zakonitih obrazaca ponašanja korisnika u ovom području, u zajedničkoj organizaciji Državnog zavoda za intelektualno vlasnistvo i EU Promatračnice održan je ovoga tjedna stručni skup na kojem je predstavljen projekt Agorateke te su se razmatrale mogućnosti uspostavljanja hrvatskog nacionalnog portala (tzv. agregatora) sa zakonitom ponudom sadržaja i njegovog uključivanja u Agorateku.

Inicijativa je usmjerena smanjivanju stope piratstva, te zaštiti kulturnog i umjetničkog stvaralaštva i kulturne baštine Republike Hrvatske.

Više pojedinosti o tome možete saznati u ovom dokumentu te dodatnim upitom na adresu e-pošte: agorateka@euipo.europa.eu

___

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*