Boeren: roep noodweer uit tot nationale ramp

De zuidelijke boerenorganisaties ZLTO en LLTB willen dat de overheid het noodweer dat vorige week een enorme ravage aanrichtte in grote delen van Limburg, Noord-Brabant en Gelderland, uitroept tot nationale ramp. Zo'n stap vergroot de mogelijkheden om de getroffen boeren te helpen, denken zij.

,,Wat hier vorige week gebeurd is, kan zeker tot ramp worden bestempeld'', zei LLTB-voorzitter Léon Faassen. ,,En het is nog niet voorbij want het regent nog steeds. Veel ondernemers hebben hulp nodig om hun bedrijf te redden, anders gaan ze letterlijk kopje onder.''

Extreem noodweer met hagelstenen zo groot als tennisballen zorgde eind vorige week voor een golf van vernieling in de regio, die toch al de hele maand met wateroverlast kampt. Van veel stallen en kassen is bijna geen dakdeel meer heel en veel gewassen liggen te verpieteren in de met water verzadigde akkers.

Half miljard

Het noodweer heeft veel meer schade veroorzaakt dan tot nu toe gedacht, meldden de boerenorganisaties eerder op de dag. Alleen al in Someren, vlak bij Eindhoven, worden de kosten door getroffen boeren en tuinders geraamd op een half miljard euro. Eerder schatte de ZLTO de schade in heel Brabant op minstens 100 miljoen euro.

Bij agrarische verzekeraars is volgens het Verbond van Verzekeraars inmiddels voor zo'n 130 miljoen euro aan claims binnengekomen, van boerenbedrijven uit met name Limburg en Noord-Brabant. In deze eerste schatting van de koepelorganisatie zijn geen particuliere schades meegenomen.

Failliet

Het probleem is dat veel van de getroffen ondernemers zich niet goed hebben verzekerd tegen dit enorme weersgeweld. De boeren willen daarom dat de overheid ook meebetaalt aan de herstelwerkzaamheden. Gevreesd wordt dat zonder financiële hulp uit Den Haag of Brussel mogelijk meerdere bedrijven failliet zullen gaan.

De boerenorganisaties zijn ook in gesprek met de waterschappen over hoe het water in de toekomst beter kan worden afgevoerd. En met banken wordt gesproken over mogelijke overbruggingskredieten voor getroffen boeren.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement