Blårbær og solbær er kraftige antioksidanter som kan beskytte mot en rekke sykdommer, ifølge stipendiat Anette Karlsen.Foto: Privat Foto: Privat
Blårbær og solbær er kraftige antioksidanter som kan beskytte mot en rekke sykdommer, ifølge stipendiat Anette Karlsen.Foto: Privat Foto: PrivatVis mer

Maten som holder deg frisk

Blåbær, olivenolje og mørk sjokolade. Nye, norske funn viser antioksidantenes kraftige helseeffekt.

- Som en helhetlig del av en sunn livsstil vil matvarer med et høyt innhold av antioksidanter gi en betydelig beskyttelse mot ulike kroniske sykdommer. Dette gjelder blant annet kreft og hjerte- og karsykdommer, sier Anette Karlsen.

Hun er doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Oslo, og hennes ferske avhandling presenterer en rekke funn som viser antioksidantenes positive effekter.

Karlsen tilhører professor Rune Blomhoffs forskningsgruppe som er blant de første som har studert hvordan og hvor kraftig antioksidantene fra mat virker i menneskekroppen.

- Allerede etter noen ukers inntak av antioksidantrike matvarer så vi effekter som vi tror kan forklare noen av de beskyttende egenskapene som frukt og grønt har, forteller Karlsen.

Les også: Supertomat kan stoppe sykdom

Demper betennelse
Antioksidanter som C- og E-vitamin, selen og betakaroten er kroppens eget forsvar mot såkalt frie radikaler som kan skade celler, proteiner og arvestoff. Kroppen produserer selv slike antioksidanter, men vi får dem også gjennom enkelte matvarer.

Blårbær og solbær er kraftige antioksidanter som kan beskytte mot en rekke sykdommer, ifølge stipendiat Anette Karlsen.Foto: Privat Foto: Privat
Blårbær og solbær er kraftige antioksidanter som kan beskytte mot en rekke sykdommer, ifølge stipendiat Anette Karlsen.Foto: Privat Foto: Privat Vis mer


Blomhoff har vært ansvarlig for å teste og rangere mer enn 5.000 matvarer for antioksidantinnhold. Blåbær, solbær, mørk sjokolade, olivenolje og krydder kom gjennom nøkkelhullet og ble testet på deltagere som gikk på spesielle dietter med en eller flere av disse matvarene i tre til åtte uker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Lev lenger med blåbær

- Funnene våre antyder at blant annet blåbær og solbær kan dempe betennelsesreaksjoner både hos friske personer og hos personer som er i risikogruppen for å utvikle hjerte- og karsykdom. Betennelse er sentralt i utviklingen av en rekke kroniske sykdommer, forklarer Karlsen.

- I en av studiene så vi også at en kombinasjon av ulike antioksidantrike matvarer øker blodcellenes evne til å reparere skadet DNA. Skadet DNA blir sett på som en viktig faktor som bidrar til utvikling av kreft, legger hun til.

Kaffe med god samvittighet
Cathrine Borchsenius, klinisk ernæringsfysiolog i Dinkost.no synes funnene er interessante.

- Det som er ekstra spennende med denne avhandlingen er at antioksidantrike matvarer ikke bare er gunstig med tanke på å forebygge sykdom, men at det også kan være positivt i behandlingen av visse sykdommer, sier hun.

- I motsetning til en del annet innen ernæring, er alle enige om at antioksidanter er gunstig for helsa vår, påpeker Borchsenius og oppfordrer oss til å spise minst fem porsjoner frukt, grønnsaker og bær om dagen.

Les også: Slik klarer du fem om dagen

Ifølge Karlsen er det svært lite som skal til før antioksidantene har en effekt.

- Når det gjelder bær, er det snakk om overraskende lave mengder som tilsvarer en porsjon om dagen, det vil si 100-200 gram. I studien hvor vi så på DNA-reparasjon, økte deltagerne imidlertid inntaket av frukt og grønt med en kilo om dagen, forklarer stipendiaten.

Nyper, valnøtter, granatepler, blåbær, solbær, solsikkefrø, nellik, kanel, basilikum og vin er blant de mest antioksidantrike matvarene. Få en fullstendig oversikt her

Karlsen har også en gladnyhet til alle som ikke klarer å motstå den daglige dosen kaffe.

- Den viktigste kilden til antioksidanter i et typisk norsk kosthold er faktisk kaffe. Tidligere studier har vist at opptil fem kopper om dagen gir en økt beskyttelse mot sykdomsforekomst knyttet til betennelse, forteller hun.

Les også: Kaffe holder kroppen frisk