DÅRLIG BETALT: Arbeidsfolk på et Amazon-lager i Baltimore, USA, finner varer som skal ut til kunder. Foto: AP /Patrick Semansky
DÅRLIG BETALT: Arbeidsfolk på et Amazon-lager i Baltimore, USA, finner varer som skal ut til kunder. Foto: AP /Patrick SemanskyVis mer

Verdens nye velgjørere

Deres egne fattige ansatte sitter igjen i skyggen mens verdens rikeste vil frelse verden med formuene sine.

Meninger

Vi ser de ofte sole seg i glansen av seg selv. Den nye eliten av superrike bedriftseiere med formuer større enn de fleste nasjoner. Mange markedsfører seg selv som velgjørere og filantroper mens de kaster penger på veldedige prosjekter de synes passer med selvbildet sitt.

Spaltist

Andreas Halse

er daglig leder i Svenssonstiftelsen.

Siste publiserte innlegg

Men skinnet kan bedra. Det er ikke gull alt som glitrer og det er ikke veldedighet alt som koster penger. Bak fasaden av velvillighet og selvdigging finnes det ofte et hav av knuste drømmer og brutte løfter.

Den amerikanske senatoren Bernie Sanders er en av de som har gått ut mot praksisen til flere av eierne av USAs største formuer. I en viral video tar han et knallhardt oppgjør med blant annet Jeff Bezos, verdens rikeste mann og grunder av Amazon.

Kritikken til Sanders går kort sagt ut på at disse selskapene, til tross for sin gigaprofitt, ikke bryr seg med å betale sine ansatte nok til at de slipper å leve i fattigdom. Faktisk betaler selskaper som Amazon og Walmart såpass dårlig at de ansatte er avhengig av ulike offentlige støtteordninger, i tillegg til full jobb. Amerikanske skattebetalere subsidierer med andre ord landets aller rikeste mennesker ved å gjøre det mulig for de som jobber i selskapene deres å overleve, selv om lønnen ikke er til å leve av.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Senator Sanders har, i likhet med millioner av arbeidende fattige, god grunn til å la seg provosere av situasjonen. Når folk som Amazons Jeff Bezos inviterer til idedugnad om hvordan han kan bruke formuen sin til gode formål er det nesten så man kan mistenke han for å peke nese med vilje. En ide kunne for eksempel vært å betale ansatte skikkelige lønninger eller begynne å betale skatt.

Vakkert er det uansett ikke å se på når den nye supereliten av rikinger skal flotte seg med veldedighet. Pengene til all verdens poserende og godhjertede prosjekter er for det første bare en brøkdel av hva folk snytes for i lønn. For det andre er overskuddene Bezos blant annet bruker til å restaurere romfartmotorer fra 60-tallet, et direkte resultat av at de som jobber for han må gå på sosialkontoret når de er ferdig på jobb.

Fra Norge kan vi neppe forandre alt, men vi har et veldig sterkt våpen som kan brukes i kampen mot slavelønningene hvis vi vil. Vårt enorme pensjonsfond har for eksempel tidligere svartelistet nettopp Walmart grunnet deres ekstreme rovdrift på egne ansatte. I 2017 var vårt eget kjære pensjonsfond investert i Amazon med over 34 milliarder norske kroner. Det er det ikke sikkert vi burde fortsette med.

De fleste begynner heldigvis å bli enige om at økende ulikhet er et enormt problem. Om vi ikke klarer å fordele verdier på en bedre måte i fremtiden vil vi oppleve mer ustabile samfunn med mindre tillit, mer konflikt og sannsynligvis også svakere økonomier. Derfor bør det ikke bare være høyt, men høyest oppe på den politiske dagsorden å gjøre noe med de ekstreme forskjellene vi står ovenfor.

En ting som gjør sosial utjevning helt umulig er praksisen med å betale arbeidstakere så elendig at de ikke kan leve av lønnen. Tvert imot fanger det mennesker i unødvendig fattigdom og tapper velferdsstaten for ressurser man burde brukt på folk som er for syke eller for gamle til å jobbe.

Et grep vi med fordel kunne tatt er derfor å gi pensjonsfondet mandat til å gjøre det lettere å utelukke selskaper på grunn av lav lønn og elendige arbeidsvilkår. Å betale sine ansatte så dårlig at de ikke kan leve av lønna vil åpenbart kunne rammes av slike kriterier. I hvertfall så lenge eierne er blant verdens aller rikeste.

Selskaper som holder arbeidsfolk i fattigdom støttes allerede med andre arbeidsfolks skattepenger. De fortjener ikke å belønnes med norske pensjonspenger i tillegg. Sosialisme for de rike er fortsatt en dårlig ide.