"Kritična faza za budućnost Kosova, ne očekujem..."

Glavni pregovarač Prištine u tehničkom dijalogu sa Beogradom Avni Arifi tvrdi da se dijalog sa Beogradom nalazi u kritičnoj fazi za budućnost Kosova.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE Petrit Prenaj
Foto: EPA-EFE Petrit Prenaj

On je istakao i da ne očekuje nikakve rezultate od predstojeće runde u nedelju, kada će se u Briselu sastati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači.

Arifi u intervjuu za Glas Amerike na albanskom jeziku tvrdi da su "posebno tešku senku" na novu rundu dijaloga bacile izjave srpskih zvaničnika.

On ponavlja da je Prištini stalo do energetike i optužuje Beograd da ne prihvata da razgovara o toj temi što je, kako tvrdi, deo Briselskog sporazuma.

Prema njegovim tvrdnjama, visoka predstavnica Federika Mogerini prištinskoj delegaciji ranije je otvoreno rekla da Zajednica srpskih opština neće imati izvršna ovlašćenja, da će biti formirana u okviru ustavnih okvira i kosovskih zakona, a da Beograd hoće da ZSO bude formirana po principu Republike Srpske.

"Nemam nikakvih očekivanja, ne verujem da će biti nešto dobro, ali ipak dobro je što se sastaju", rekao je Arifi.

Kosovo

Sprečen prijem Kosova u SCO

Beograd -- Na sednici Saveta Svetske carinske organizacije u Briselu je sprečen prijem samoproglašenog Kosova, čiji status u toj organizaciji ostaje sporan i zamrznut.

Kosovo subota 30.06. 16:39 Komentara: 20
strana 1 od 98 idi na stranu