"Gombák a mesékben, képeken és élőben" Sárospatakon

“Gombák a mesékben, fotókon és élőben” címmel rendeztük meg kiállításunkat A Művelődés Háza és Könyvtárában 2016.10.17-18-án.

Vasárnap borongós időben, szitáló esőben indultunk az erdőkbe, hegyekbe kiállítási anyagot gyűjteni. Ugyanis egyik célunk ezzel a két napos programmal, hogy élőben mutassuk meg Zemplén őszi gombáit. Több, mint 100 fajt sikerült “tálalnunk”, amely hétfőn még hatvannal bővült. A hétvégén Budapesten megrendezett Országos Gombakiállításról hozott érdekes fajokat egy gombászbarátunk.

Fotók

A gombás meseíró pályázatot a Zrínyi Ilona könyvtárral együtt hirdettük meg. Az ország 34 településéről, 26 iskolából 54 alsó tagozatos, 38 felsős diák szállt versenybe. Eredményhirdetése hétfőn délután volt, a "Gomboszi" című gombás mesekönyv bemutatójával együtt. Másnap az írónő (Fedor Ica) mesélt könyvéből a kicsiknek.

Külön hangsúlyt fektettünk a mérgező gombák megismertetésére, a légyölő és a gyilkos galóca bemutatására. A cédulák színével jeleztük mely gombák ehetőek, melyek mérgezőek illetve nem ehetőek. Így az óvodás korú gyermekek is meg tudták különböztetni azokat. A látogató csoportoknak életkoruknak, tudásuknak megfelelően tartottunk tárlatvezetéseket. Megmutattuk hogyan szórja spóráját a szitaszájú pöfeteg,  milyen sok színűek, formájúak a gombák, milyen érdekes szaga van némelyiknek. Azokat, amelyeknek más évszakban van a termőideje, fotókon lehetett megnézni. Több, mint 400 képen illusztráltuk Zemplén gyakori és különleges fajait. Plakát, fotók segítségével hívtuk fel a figyelmet a védett gombáinkra. Hétfőn este Dr. Jancsó Gábortól megtudhattuk, hogy “Gombát szagáról …. szagteszttel” hogyan lehet meghatározni a különböző fajokat, hogyan lehet gyakorolni a szaglást.

Köszönjük a tagtársainknak a sok munkát, A Művelődés Háza és Könyvtárának az együttműködést, a pedagógusoknak, hogy elhozták kiállításunkra diákjaikat. Közel 1500 látogató ismerete gyarapodott a két nap alatt.

 

 

Küldjön levelet nekünk

Itt küldhet üzenetet nekünk: