Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Változó terek a Líceumban

Utolsó módosítás: 2018. április 06.

Változó terek – A Duna menti térség történeti térképeken 1650-1800: ezt a címet viseli az a kiállítás, melynek nemzetközi vándorútja a Líceum épületében kezdődik.

A tárlat megnyitója péntek délelőtt volt a Líceum második emeletén, ahol a kiállítás is található. A hetven értékes térképet két nyelven: angolul és németül mutatja be a tárlat, melynek középpontjában a Duna menti térség térképészetének fejlődése áll 1650-1800-ig.

A tárlat üzenetei közül Dr. Liptai Kálmán, egyetemünk rektora a megnyitón az összefogást emelte ki. Dr. Reinhard Johler, az Institut für donauschwäbische Geschichte und Landeskunde igazgatója úgy fogalmazott: ma már csekély a tudásunk a török háborúkról, s nagyszerű térképészeti alkotások tudásunk bővítésére is lehetőséget adnak számunkra, s komoly kulturális jelentőséggel bírnak. Beszédéből kiderült, hogy egri állomását követően a tárlat Budapestre, Pécsre, majd Győrbe utazik, s innen tovább további európai országokba. Megemlítette: a térképek nem csak a Habsburgoknak az Európa délkeleti felén vívott harcait mutatják be, hanem azt is, hogyan keletkezett és szilárdult meg a Hasburgoknak erre a térségre vetett „pillantása". A térképeket a Baden-Württembergi Országos Levéltárban, annak Karlsruhei Tartományi Levéltárában gyűjtötték össze és őrizték meg. Ezek mellett többek között a tübingeni Dunai Sváb Történelem és Országismeret Intézet térképei adják a tárlat alapját.

Dr. Wolfgang Zimmermann, a Generallandesarchiv Karlsruhe igazgatója elmondta: a kiállítás öt részre tagolható, s egyik legfontosabb küldetése, hogy a Duna menti térség közös európai kulturális összetartozását erősítse. Kiderült: a térképek nagy része a bádeni őrgrófok dokumentumállományából származik. A kiállításon ugyan csak egy válogatást tudnak megmutatni ebből a gazdag gyűjteményből, de folyamatosan dolgoznak azon, hogy digitalizált formában a teljes térképállomány bárki számára elérhető legyen.
Dr. Monok István, a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ főigazgatója, a kiállítás magyarországi kurátora is arra hívta fel a figyelmet, hogy a kiállítás rólunk szól, s nem csak a múltra, a jelenre is értelmezhető üzenettel bír.
A résztvevők számára a tárlatot Josef Wolf M. A., a tübingeni Institut für donauschwäbische Geschichte und Landeskunde munkatársa, a kiállítás kurátora mutatta be.
A kiállítás június 25-ig látogatható a Líceumban, s számos kísérőrendezvényt is szerveztek mellé ez időre. Április 13-án 14 órától például Dr. Monok István tart majd előadást Európai öntudat – Duna menti öntudat – magyar öntudat. Öntudati formák a kulturális örökség tanulmányi programokban címmel.

Szerző: Juhász Henrietta

Fotók: Szántó György


< Vissza