FETAH-BEG SERDAREVI (1715)

Go down

FETAH-BEG SERDAREVI (1715)

 by bolero on Sun Jul 28 2013, 06:48

VIJEK: XVIII
GODINA: 1715.
SIGNATURA: Historijski arhiv u Dubrovniku, Acta turcarum, B-VIII, 27.;14.,21.IX 1 715.
PREDMET: Dubrovacka vlada pise hercegovakom sandaku Sulejmanu Kazancu, o nasilju u selu Mravinjcu, koje su izvrili Fetah-begovi iz Zavale i Radia Lehi iz Lipe.

Priredio: Hamdija Hajdarhoi
Dubrovnik, 25. V. 1985. god.

Vlada u Dubrovniku pie Sulejman-pai Kazancu (iz istoimenoga mjesta kod Gacka) o tubama seljaka is sela Mravinjca u Dubrovakom primorju o prekojueranjim nasiljima, to su ih izvrili Fetah Begovi iz Zavale, pa Radia Lehi, bajraktar Mihajla Mihojevia iz Lipe.Oni su doli u gornje selo sa nekoliko nefera i sejmena, pa bez ikakva razloga porobili tamonje seljake.to nijesu mogli ponijeti, unitavali su.Vlada od gornjeg pae trai da zapovijedi Fetahu i Radii vraanje otetoga, a zatim da kazni te krivce.Fetah-beg, iji sin se evo pojavljuje u Zavali poto se zove Fetah - begovi, bio je ustvari Serdarevi i zet graditelja trebinjskih zidina, Osman-age Resulbegovia, po mojim saznanjima iz drugih dubrovakih dokumenata.On je neko vrijeme bio carinik na Carini (dananja Ivanica, gdje i danas postoje ostaci turske granine karaule).


1738. Pominju se Fetah-aga Serdarevi, zet trebinjskoga Osman -age Resulbegovia, a zatim neki dedo Serdarevi u Velianima, u Popovom Polju

bolero
Napreduje

Broj poruka : 61
Points : 21
Datum upisa : 11.05.2008

   Go down


 
Permissions in this forum: