DODIK : Nisam za nasilje, imat ću 120 tisuća glasova više od Ivanića

Autor: Vijesti.ba

BANJA LUKA - Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da će ova stranka, on kao kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH, kao i onaj ko bude kandidat SNSD za predsjednik Republike Srpske, uz podršku koalicionih partnera, biti nesumnjivi pobjednici izbora i da će Republika Srpska ostati najstabilniji dio u BiH.

Dodik je naveo da Srbima pripada mjesto predsjedavajućeg Predsjedništva BiH prvih osam mjeseci nakon izbora članova, kao i mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara u naredne četiri godine, te da će imati priliku da nešto uradi, ali da će to ovisiti i od drugih.

“Vidjet ću da li će to ići, sve ovisi od drugih. Srbima u naredne četiri godine pripada i mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara i na to mjesto će doći neko iz bloka koji predvodi SNSD”, rekao je Dodik za “TV1”.

On je naveo da mu je važno da izađe na izbore jer je to najrelevantniji pokazatelj za svakog političara.

“Nisam čovjek koji je spreman da poduzme bilo kakvu mjeru koja bi destabilizirala i dovela do nasilja. Nisam spreman ni da se plašim. Imat ću 120.000 glasova više od Mladena Ivanića, kojem ne mogu pomoći ni bošnjački glasovi”, istakao je Dodik.

On je naglasio da se kandidirao za člana Predsjedništva jer misli da je SNSD danas najmoćnija politička partija u Republici, ali i u BiH.

“Član Predsjedništva je po značaju manja funkcija od predsjednika Republike i predsjednika Vlade, ali ima neki simbolički značaj. Predsjedništvo uopće nije organ koji može bilo što da uradi, ali bi se možda moglo unijeti više koordinacije u rad zajedničkih institucija”, kaže Dodik.

Na pitanje novinara da li je točan plan da on postane član Predsjedništva, sačeka da se konstitura Dom naroda i nakon određenog vremena povuče se na mjesto premijera, a mjesto člana Predsjedništva preuzme potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić, Dodik je rekao da će se kandidirati, a to što će se dogoditi, i da li će se dogoditi, ne može da procijeni.

“Nisam siguran da je najbolje da najjači politički čovjek iz Republike Srpske, a to sam ja, ide u Predsjedništvo, jer mu tako daje na značaju”, istakao je Dodik.

On je dodao da zna ime kandidata SNSD-a za predsjednika Srpske na predstojećim izborima, ali da ne želi da ga otkrije dok ne budu završene konsultacije sa koalicijskim partnerima.

Dodik je rekao da je uobičajeno da se prvo razgovara u okviru SNSD-a, da se zatim zaključci usuglase sa stavom koalicijskih partnera, te da se postigne suglasnost u vezi sa pojedincem koji bi trebalo da ima najbolje rezultate.

Govoreći o Izbornom zakonu, on je istakao da je zainteresiran za njegove ozbiljne izmjene koje bi omogućile transparentniji i pošteniji sistem odlučivanja i glasanja u BiH, ali da je očigledno da to nije moguće.

Dodik je rekao da je SNSD zainteresiran i da se konačno osigura adekvatan način popune mjesta u Domu naroda koja pripadaju Srbima, kao i da bi reagiranje OHR-a značilo vraćanje BiH 20 godina unazad.

“Ranije je postignut opšti konsenzus kada je riječ o Predsjedništvu BiH, ali više nisam siguran da postoji konsenzus u Republici Srpskoj. Čujem da je OHR predložio neka dva modela, ali OHR ne treba da se bavi time, oni treba da nestanu”, istakao je Dodik.

Na pitanje da li je “kupio” doskorašnjeg člana SDS-a Borislava Bojića, kako tvrde njegovi politički protivnici, Dodik je naglasio da ako je iko bio u političkom rivalstvu, onda su to bili on i Bojić.

“To nije bio naš dogovor, ali mi je drago što je to uradio. Mogu da zamislim koliko se u sebi lomio – da čovjek koji je godinama bio u istoj političkoj partiji, koji je učestvovao u ratu i bio komandant i jedan od važnijih ljudi na srpskoj strani, da je odlučio da ne prihvata SDS koji samo djeluje na relaciji Marijin dvor – Lukavica”, kaže Dodik.

Autor: Vijesti.ba

ZADNJE VIJESTI