Dags att byta jobb?

Dags att byta jobb?

Dags att byta jobb?

bild-1-redigerad

Hösten är här och du är tillbaka på jobbet. Du är nöjd med ditt arbete men känner att något ändå saknas; en roligare produkt, mer ambitiösa kollegor, större ansvar eller en ny bransch? Eller har det till och med gått så långt att du inte känner någon mening med dina arbetsuppgifter längre? Då kan det vara dags att byta jobb! Genom fem enkla tips hjälper vi dig på vägen i jobbsökandet.

1. Vet du att du vill göra något nytt men inte exakt vad? Lägg ner tid på att göra research! Kika igenom rekryteringsföretags hemsidor, exempelsvis perido.se/ledigajobb. Vilka jobb finns och vad låter kul? Ställ dig själv frågan; vad är jag duktig på? Strukturera, projektleda eller sälja? Läs igenom annonserna för att ta reda på mer om olika jobbtitlar och arbetsbeskrivningar – kanske hittar du något helt nytt som passar just dina styrkor och drömmar?

2. Vet du exakt vad du vill jobba med eller i alla fall inom vilket område? Ställ relevanta frågor till dig själv för att förstå vad det är du söker. Exempelvis: vad saknar du i ditt nuvarande arbete? Vad trivs du med? Vad trivs du inte med? Vilken typ av arbetsmiljö presterar du bäst i? Vill du ha en bred eller specialiserad roll? Vill du arbeta i en stor eller liten organisation och i så fall varför? Då begränsar du ditt sökande och gör det lättare att hitta rätt.

3. Var hittar du jobben? Du kan använda Google för att hitta jobb inom ditt område men många annonser samlas även på exemplevis arbetsförmedlingen.se, monster.se och blocket.se. Du kan även skicka in en spontanansökan till oss på Perido (du hittar CV-registreringen längst ner på vår hemsida). Då sparar vi din profil i vårt nätverk och tar kontakt med dig om det dyker upp något som kan vara intressant för dig. Glöm inte att specificera i din ansökan vad du letar efter, inte bara vad du kan. Vi vill veta var du ser dig själv härnäst!

4. Gör det enkelt för rekryterare att hitta din profil. Förutom att ansöka till specifika tjänster kan du skapa profiler på jobbsökarsidor, exempelvis monster.se, där vi som rekryterare kan söka fram dig. LinkedIn är en riktigt het jobbsökarkanal där du genom att utöka ditt nätverk blir sökbar för fler rekryterare. Du kan även följa företag som du är intresserad av för att få uppdateringar när de söker personal. Genom att ange vilka områden du söker jobb inom skickar LinkedIn dessutom förslag till dig på tjänster som kan passa. Ett annat tips är att visa rekryterare att du är öppen för nya möjligheter, något du kan ändra under inställningar på LinkedIn. LinkedIn kan inte garantera att din nuvarande arbetsgivare inte ser detta men de vidtar nödvändiga åtgärder för att försöka skydda dig mot detta.

5. Du har börjat söka jobb och rekryterare har börjat ringa. Hur hanterar du situationen bäst gentemot din nuvarande arbetsgivare? Tänk på att vara diskret med ditt jobbsökande. Använd inte jobbdatorn för att söka jobb utan förlägg det till din fritid. Det är viktigt att du fortsätter att prestera på ditt nuvarande jobb och lämnar ett gott avtryck. Du kanske vill använda din chef som referens längre fram och då är det viktigt att ni avslutar med en bra relation. Apropå referenser, se till att ha åtminstone två-tre stycken som är redo att ställa upp om du kommer långt i en rekryteringsprocess. Något som kan vara respektfullt mot nuvarande arbetsgivare och som minskar risken för misstänksamhet hos chefen, är att försöka schemalägga intervjuer under lunchtid, alternativt flexa ut tidig morgon eller sen eftermiddag. Ett ytterligare alternativ är att samla flera intervjuer under en dag och ta ledigt.

Vi hoppas att du känner dig väl rustad för höstens jobbsökande. Perido har ett hundratal lediga jobb just nu inom hela tjänstemannasektorn och vi kan hjälpa dig vidare i karriären!