Горещината активизира стършелите. Как да се пазим

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7037330 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Гладни са, не се интересуват от нас, а от храната ни. Имитация на дъжд и бутафорни гнезда може да ги държат надалече.

Идеален комфорт за осите осигури сухото горещо време, което цяло лято мъчи Централна и Северна Европа. У нас жегата дойде през август и рязко активизира жилещите насекоми през последните седмици. Основната причина е, че при високите температури по-трудно намират храна в естествени условия, а, от друга страна, хората им я поднасяме наготово с хранене на открито, обработка на реколтата от плодове, приготвяне на улична храна буквално на всеки ъгъл в градовете.

Особено плашеща е срещата с най-едрите представители на семейството на осите - стършелите. За тях се твърди, че жилят най-люто. Видовете, които се срещат у нас обаче, не са от екстремно опасните.

Ако човек не е алергичен към отровата на пчели и оси, реакцията е само обичайният оток и болка в мястото на забиване на жилото, неприятно е, но няма основание за притеснение.

При алергичните хора отговорът на ужилването в различна степен обхваща цялото тяло, включително с анафилактичен или алергичен шок. Възможен е дори кардиотоксичен ефект, ритъмна смърт на сърцето. Рискът е по-изявен, когато ужилването е върху голям кръвоносен съд в областта на главата.Това е условие за бързо абсорбиране на отровата, която освен алергична реакция предизвиква и токсична. Това обясни за "24 часа" доц. д-р Маргарита Гешева, дм, началник на Клиниката по токсикология на университетската болница “Пирогов”, национален консултант по клинична токсиколгия и републикански консултант по спешна медицина.

По епидемиологични данни от държавите, в които честотата на алергията е изследвана, се съобщава средно за 3 на сто души.

Хората с този проблем са обучени от лекарите си какви средства за първа помощ да носят за всеки случай и как да ги прилагат.

Невинаги реакцията

към отровата на пчели

и оси се проявява

при първо ужилване

обаче. При хора с предразположение това може да стане и при следващи инциденти. В тежки случаи кризата се развива в рамките на 5-15 минути. При симптоми на токсо-алергична реакция с драстично падане на кръвното веднага трябва да се търси медицинска помощ. Универсалният подход е да се приложи адреналин.

Доц. Гешева препоръчва на открито да не се пият сладки напитки и бира от бутилка поради риска да е влязло жилещо насекомо. 

За децата, а и за възрастните най-безопасно е да използват предварително затворени с капак чаши с малък отвор за тясна сламка. И пак да гледат. Ужилването около или в устата и по езика предизвика бурна реакция дори при хора, които не са алергични. Причина е отокът, който ограничава дишането и в тежки случаи може да доведе до задушаване.

Опасни са и многобройните ужилвания едно сред друго. Пчелата не може да повтори - тя оставя жилото си и умира, но всички видове оси - да. Специалистите по насекомите убеждават, че дори най-страховитите жилещи  - стършелите, нападат човека само ако се чувстват заплашени. Като заплаха възприемат ръкомахане, резки движения, панически бяг, опити да бъдат хванати или убити. Иначе целта им е това, което ядем и пием. По време на горещини те по-трудно намират нужните им храни в природата и не могат да задоволят нуждите си от въглехидрати (захари) и белтъчини.

Затова са

привлечени от сладкиши,

плодове, сокове, но осите се

навъртат и край барбекюто

Белтъчините са им особено нужни за създаване и отглеждане на потомство. А захарите - като базова енергия. Много хора имат чувството, че това лято стършелите са по-настървени, а отровата им е по-люта. Съставът и концентрацията на токсините не са променени, просто човек е по-уязвим при екстремните температури - 

сърцето ни и системата

за терморегулация са

принудени да

работят повече

Дори самата кожа е по-чувствителна при горещо време и възпалителният отговор от ужилването е по-бурен. Мястото отича повече, болката и сърбежът след това са по-силни. На този фон навлизането на токсините в кръвообращението създава усещане за голяма агресивност на ужилването.

Но как да се предпазим от пчели, оси и стършели?

Базово правило е

да се преодолее

инстинктивното желание

за пропъждане на

насекомите с ръкомахане,

защото го приемат като заплаха за себе си и контраатакуват. Когато не им обръщаме внимание, просто хапват и отлитат. Ако няма хладнокръвие за това, компромисен вариант е без резки движения човек да се отдалечи.

Като превенция от нападение на оси в градината и на балкона лични лекари в Германия препоръчват нов трик с шише с пулверизатор с обикновена вода. Осите мразят дъжда и когато се устремят към масата, може с няколко “пуф-пуф” със спрея да ги заблудим и да си тръгнат, следвайки инстинкта да се скрият в гнездото си.

Друг трик, заимстван от участници в експедиции, е край къщи, беседки, в градината да се окачват смачкани на едра топка кафяви хартиени торби. По форма и цвят те напомнят естествените обиталища на стършелите - за тези насекоми било обичайно да спазват дистанция и да не навлизат в “територията” на друго семейство.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Психичноболен простреля в главата полицай след семеен скандал. Кървавият инцидент се разигра по обед в столичния кв. "Илинден". Униформеният Георги Йовчев се отзовал на сигнал за буйстващ мъж в апартамент на блок 78. Оплакването подава майката на стрелеца Живка, която посреща лично ченгетата. Когато отваря жилището,

Феновете на една от най-сексапилните жени в Италия Мелиса Сата могат да си отдъхнат! Съпругата на Кевин-Принс Боатенг, който в момента рита в "Сасуоло", се завръща на малкия екран. Моделката ще води риалити предаването "Бащата на булката" по LA5. Това ще е последното издание на шоуто, което се радва на огромен успех на Апенините.

73-годишната Атидже се бори за оцеляването си Иво АНГЕЛОВ Изоставена в страховита мизерия живее 73-годишната Атидже. Злочестата история на бабата от благоевградското село Абланица трогна хора в региона, които се опитват да я измъкнат от нищетата. "Бабичката има четири деца - две дъщери и двама сина, и много внуци,