Снажна подршка Матици Словачке

25. новембар 2016. године


Нови Сад, 25. новембар 2016. - Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић и његов заменик др Небојша Кузмановић данас су примили председника Матице Словачке др Маријана Ткача и др Зузану Павелецову, директорку Музеја Словака у дијаспори Матице словачке.

 

Посета секретаријату за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама  уприличена је у оквиру тродневног низа културно-уметничких програма које је Матица српска приредила гостима из Матице Словачке под заједничким називом Дани Матице словачке у Матици српској. Током претходна три дана представљен је историјат, те научна и издавачка делатност Матице словачке.

Професор Штаткић је изразио задовољство сарадњом двеју матица, наглашавајући да је и  ресорни секретаријат на располагању када су у питању даљи пројекти сарадње.

 

Посебно нам је важна комуникација са свим националним заједницама, националним саветима, заводима за културу националних заједница, издавачким кућама, а посебно и као кровна институција свега тога са матицама додао је секретар Штаткић.

 

По његовим речима веома је важно да кроз сарадњу истакнемо заједничке именитеље, како из историје, тако и из културе, у оквиру чега је недавно откривена биста нашег песника Јована Јовановића Змаја у Модри у Словачкој.

Код нас се посебно цени улога Павела Шафарика, као писца, историчара и лингвисте, али  и других угледних Словака, рекао је Штаткић.

 

Председник Ткач је истакао да му је посебно драго што Србија, па самим тим и Војводина са посебном пажњом брине о националним мањинама. Језик писмо, култура, обичаји, традиција су, према његовим речима, вредности које се морају неговати, како би се очувао идентитет једног народа. У том правцу ће бити настављена и сарадња двеју матица, уз посебно, апострофирање издаваштв и превођење значајних дела на два језика.