Élen a rangsorokban

Élen a rangsorokban
Az ELTE a nemzetközi és a hazai felsőoktatási rangsorokban általában a legmagasabban rangsorolt magyar intézmények egyike.

NEMZETKÖZI VISZONYLATBAN

Országos vezető szerepét megőrizve három szakterületen hat tudományágban került be a rangos QS 2018-as összesítésébe az Eötvös Loránd Tudományegyetem: több mint száz helyet javított pozícióján a természettudományban (a 396-ról a 291. helyre) és a bölcsészettudományban (a 401-450-ről a 321. helyre), a régészet, a nyelvészet, a filozófia pedig a világ legjobb kétszáz képzése között van. A Quacquarelli Symonds (QS) rangsorkészítő 2018. február 28-án közétett tudományági globális egyetemi rangsora több mint 22 millió dokumentum elemzésével készült el 151 ország 1130 intézményét öt szakterület 48 tudományágában összehasonlítva.

A QS 2017. október 17-én tette közzé legfrissebb, ezúttal a feltörekvő európai országok és a közép-ázsiai államok felsőoktatási intézményeit értékelő rangsorát, melyen az ELTE a 30. helyen áll.

A QS a felsőoktatás világában fontos mérőszámokat külön is vizsgál, úgy mint a végzettek foglalkoztathatósági eredményeit és kilátásait. A diplomások munkaerőpiaci keresettségének eredményei alapján 2017 szeptemberében a világ első 500 egyeteme közé került az Eötvös Loránd Tudományegyetem, míg a kiemelkedő eredményt felmutató öregdiákok (Alumni Outcomes) szempontjából egyetemünk a 179. helyen szerepel.

Az Academic Ranking of World Universities (ARWU) 2017-es globális listáján az 501-600. helyen szerepel az Eötvös Loránd Tudományegyetem. További két magyar egyetem került még be az összeállításba:  a Szegedi Tudományegyetem ugyancsak az 501-600. helyen, míg a BME a 701-800. helyen áll.

Az ARWU rangsor 2003 óta veszi számba mintegy 1300 egyetem mutatóit hat indikátor – köztük például a Nobel-díjas tudósok, illetve a Nature vagy a Science-publikációk száma – alapján, és így állítják össze a világ legjobb 500 egyetemének rangsorát.  2017-től kezdve adják közre az 501-800. közé rangsorolt intézmények listáját is. A minősítést 2009 óta a független a Shanghai Ranking Consultancy nevű szervezet készíti. 

A 2017. október 23-án közzétett Best Global Universities a világ legjobb 1250 egyetemét rangsorolta. A 2018-as lista alapján a magyar egyetemek között az ELTE az első, Európában a 212. helyen áll, a világrangsorban pedig a 466. helyen szerepel. Az ELTE fizika szakja idén az előkelő 185. helyet vívta ki a világ egyetemi fizikaoktatásában, míg a növény- és állattudomány szakterületet a 280., a kémiát pedig a 489. helyre rangsorolták. A US News & World Report amerikai oktatáskutató és -elemző kiadócég rangsorának felállításakor figyelembe vették többek között az intézmények globális és regionális ismertségét és elismertségét, a kutatói teljesítményt (a publikációk alapján), valamint a nemzetközi együttműködéseket is.

A Times Higher Education 2017. szeptember 5-én hozta nyilvánosságra a 2017/2018-as évre vonatkozó világrangsorát. Az idén tizenharmadik alkalommal bemutatott Times Higher Education World University Rankings a világ 980 legjobb egyetemét rangsorolja – ez az egyetlen olyan átfogó lista, amely tizenhárom indikátor segítségével egyaránt vizsgálja a felsőoktatási intézmények oktatási és kutatási teljesítményét, tudástranszferét és nemzetközi láthatóságát. Az indikátorokat a PricewaterhouseCoopers (PwC) független szakértői auditálták. A lista legjobb magyar intézménye idén a Semmelweis Egyetem (401-500. hely). Egyetemünk a rangsor 601–800. helyén áll, ebbe a kategóriába sorolták a Pécsi Tudományegyetemet és a Szegedi Tudományegyetemet is. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem a 800+ szegmensben szerepel.

Öt magyar egyetem is felkerült a Leideni Egyetem 2017-es világrangsorára, amelyet a felsőoktatási intézményekben dolgozó oktatók és kutatók publikációinak száma, valamint idézettsége alapján állítanak össze évről évre. Intézményünket a 767. helyre rangsorolták. Európai összehasonlításban a háromszáz legjobb intézmény között vagyunk.

A Center for World University Rankings (CWUR) 2017. október 16-án hozta nyilvánosságra legfrissebb, a világ legjobb ezer egyetemét rangsoroló listáját. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem – ismét a lista legjobb magyar intézményeként – az 515. helyen szerepel, a Semmelweis Egyetem a 611., a Debreceni Egyetem a 694. A CWUR nyolc szempont alapján rangsorolja az egyetemeket, többek között az oktatás minősége, a végzett hallgatók elhelyezkedése, az oktatók kiválósága, a publikációk száma, az idézési arány és a szabadalmak száma alapján.

A National Taiwan University Ranking (NTU) minden év októberében hat szakterületen és tizzennégy képzésben rangsorolja a felsőoktatási intézményeket. Egyetemünk fizika képzése 2017-ben az előkelő 293. helyen áll, megelőzve többek között a jénai Friedrich Schiller Egyetemet, a Northern Illinois Egyetemet és a Shanghai Egyetemet. Szerepel még az összesítésben az ELTE matematika (301-350. hely) és kémia (451-500. hely) képzése is. 

2015 júniusában az Eötvös Loránd Tudományegyetem a nemzetközi és országos felsőoktatási rangsorok készítőit összefogó szervezet, az Observatory on Academic Ranking and Excellence (IREG) első teljes jogú magyar tagja lett. Az IREG egy nemzetközi non-profit egyesület, amely rangsorkészítéssel és a minőségi felsőoktatás népszerűsítésével foglalkozik. Teljes jogú tagságot olyan szervezeteknek biztosítanak, akik kiemelkedően aktívak az akadémiai rangsorkészítés kutatásában és elemzésében.

ITTHON

A HVG Diploma 2018 rangsora szerint az Eötvös Loránd Tudományegyetem ismét az ország legjobb egyeteme, mind az oktatói, mind a hallgatói kiválóság listáját az ELTE vezeti. Az egyetemi karok országos összehasonlításában is intézményünk áll az élen: az első helyen a Bölcsészettudományi Kart, a második helyen a Természettudományi Kart találjuk.

Az oktatói kiválósági mutatók szerint az ELTE-n dolgozik a legtöbb tudományos fokozattal rendelkező oktató, az MTA-címek aránya (több mint 10%) a legmagasabb a tudományegyetemek között. A hallgatói kiválósági összesített listáról kiderül: az ELTE-re érkezett a legtöbb elsőhelyes jelentkezés (7294), valamint a legtöbb, középiskolai versenyen helyezett felvételiző (248 fő) is egyetemünket választotta, amely ebben a kategóriában is az élen áll. Az összesített kari rangsor hallgatói kiválósági mutatói alapján a Bölcsészettudományi Kar a harmadik, az Állam- és Jogtudományi Kar a negyedik, a Pedagógiai és Pszichológiai Kar a nyolcadik, az Informatikai Kar a kilencedik, a Tanárképző Központ pedig a tizedik helyen áll. A karok oktatói kiválóságát vizsgáló alrangsorban a Természettudományi Kar áll az élen, ahol a tudományos fokozattal rendelkező oktatók száma közel 91%, az akadémikusok aránya pedig 24%.Országosan az ELTE öt kara – az ÁJK, a BTK, a BGGyK a PPK és a TTK –, valamint a Tanárképző Központ tudta 400 pont felett tartani a felvettek pontátlagát.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem két gyakorlóiskolája ismét felkerült az ország tíz legjobb középiskolájának listájára. Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium a harmadik, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium a hetedik helyet foglalja el a 2018-as listán.

A Heti Válasz 2017. november 30-án megjelentetett felsőoktatási rangsora a felvett hallgatók kiválósága, a végzett hallgatók diplomás pályakövetési adatai, valamint az oktatói kiválóság alapján készült. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem két képzési területen is az élen áll. A bölcsészettudományban a korábbi évekhez hasonlóan első a Pedagógiai és Pszichológiai Kar, második a Bölcsészettudományi Kar, a pedagógusképzésben pedig első helyen ismét az ELTE Tanárképző Központját találjuk, és a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar is megőrizte második helyét. 

A különböző egyetemi rangsorok módszertani különbségeiről intézményünkben rendszeresen szerveztek konferenciát, erről bővebben itt és itt olvashat.