NIŠTA OD POVEĆANJA AKCIZA: Ovoga puta protiv će glasati i dvije vladajuće partije – SDA i SBB!

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Prema pouzdanim informacijama “Slobodne Bosne“, SDA neće podržati predloženi Nacrt zakona o povećanju akciza zbog osnovane sumnje da bi dio novca bio usmjeren na krpljenje budžetskih rupa, dok će SBB glasati protiv iz političko-stranačkih razloga jer se već odavno ponaša kao opozicija.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH usvojio je prije nekoliko dana Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, no već je sada skoro izvjesno da će i novi pokušaj povećanja akciza, kao i četiri prethodna, okončati neslavno.

Prema pouzdanim informacijama „Slobodne Bosne“ Nacrt zakona, usvojen preglasavanjem bošnjačkih članova Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u postojećoj formi neće podržati ni jedna od dvije vladajuće bošnjačke stranke – SDA i SBB – kao ni bilo koja opoziciona politička partija iz Federacije BiH, koje su se i ranije, iz različitih razloga, protivile povećanju akciza.

SDA neće podržati predloženi Nacrt zakona jer smatra da predložena rješenja oko prikupljanja i raspodjele sredstava prikupljenih od akciza ne daju dovoljnu garanciju da će se spriječiti moguće manipulacije. Sasvim konkretno, SDA vjeruje da su ponuđena rješenja, iza kojih stoji SNSD i HDZ, namjerno nedorečena i netransparentna, kako bi dio sredstava od akciza, umjesto u cestogradnji, mogao završiti u budžetima.

S druge strane, SBB Fahrudina Radončića neće podržati Nacrt zakona iz političkih razloga. Bez obzira na činjenicu da je SBB dio vladajuće koalicije, i da je pri tome neposredno zadužena za cestogradnju, u ovoj partiji procjenjuju da bi im veću političku korist donijela blokada svih državih projekata, za što će svakako optužiti koalicionog partnera SDA kao dežurnog krivca za sve procese u državi.

SDA je već saopćila da neće podržati predloženi Nacrt zakona o akcizama u postojećem obliku, a pitanje je dana kada će i SBB javno obznaniti svoj stav koji je, kako smo doznali, već čvrsto zakovan.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI