X
Annons
X
Recension

Kulturkvinnan och andra texter En rak höger mitt i nyllet på kulturpatriarkatet

Ebba Witt-Brattström gör sig inte fin för Akademien, hon skriver som hon föreläser och det blir både kul och lättbegripligt. Hon använder systerskapet som politiskt verktyg, hejar på och jublar som en fotbollscoach.

Ebba Witt-Brattström (född 1953) är författare och professor i nordisk litteratur vid Helsingfors universitet. 2016 utkom ”Kulturmannen och andra texter” och den skönlitterära ”Århundradets kärlekskrig”. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Har man ambitionen att vara bildad gäller följande: man måste läsa texter av båda könen. Annars blir man inte helbildad, utan halvbildad. En halvbildning ger en endimensionell bild av människan, av hennes tankar, samspel och villkor för livet på jorden.

Ändå finns det många intellektuella som nöjer sig med att vara halvbildade. Ändå har Svenska Akademien just utsett sin manliga Nobelpristagare i litteratur nummer 100, att jämföra med att 14 kvinnor hittills fått priset.

Ebba Witt-Brattström (född 1953) är författare och professor i nordisk litteratur vid Helsingfors universitet. 2016 utkom ”Kulturmannen och andra texter” och den skönlitterära ”Århundradets kärlekskrig”.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X