Scarlett F, kuollut 11.04.2018

       
© Tomasz Siergeij
Kyseessä on virtuaalihevonen!

Virallinen nimi: Scarlett F, "Essi" Syntynyt: 19.12.2012 (19v.) 4v 19.02.2013
Rek.nro: VH14-031-0026 Rotu & sukupuoli: Suomalainenpuoliverinen & tamma
Säkäkorkeus: 168cm Väritys: Tummanrautias
Kasvattaja: Frida Omistaja: Frida, VRL-05826, Faconde
Painotuslaji: Kouluratsastus Koulutustaso: ko:GP, re:80cm

Meriitit

Palkittu helmikuun KRJ tilaisuudessa KRJ-I palkinnolla pistein 7+41+25+20+10=103p.
Palkittu maaliskuun YLA tialisuudessa YLA2 palkinnolla pistein 23(18+5)-31(19+12)-17-16-5=92p.

Luonnekuvaus

Mitähän sitä kertoisi tästä tammasta tai oikeastaan monellako ylistyssanalla sitä kuvailisi? Silloin aikanaan kun suunnittelin itselleni varsaa yhdestä tallin tammoista, Julista, halusin sille hyvin saman tyyppisen orin. Rauhallinen luonne ja melko iso koko olivat tärkeimmät kriteerit oria valitessa. Tällainen löytyikin Narielta, Whitehallin tallista. Sen jälkeen käytiinkin vain jännittämään periytyvätkö vanhempien hyvät ominaisuudet varsalle josta toivottiin kovasti tammaa, ja sehän sieltä tulikin!

Essi on luonteeltaan luultavasti jokaisen tytön, miksei myös pojan, unelma! Se on hyvin rauhallinen, tasainen ja kaiken lisäksi vielä osaava. Se rakastaa kaikenlaista huomiota, oli se sitten hoitamista tai vain rauhallinen kävely hoitajan kanssa metsässä. Laumassa se on alistuvaa sorttia, se ei jaksa turhia tapella muiden kanssa. Taluttaessa Essi kävelee rauhallisesti ja samaan tahtiin taluttajan vierellä. Kaikki hoitotoimenpiteet sujuvat Essin kanssa helposti, sen voi huoletta jättää karsinaan irti ja se odottaa rauhassa paikallaan. Varusteet sille on helppo ja nopea laittaa. Eläinlääkäristä tamma ei kyllä välitä yhtään mutta kukapa siitä tykkäisi. Se kuitenkin antaa tehdä toimenpiteet pienen luimistelun kera. Tämä kokenut matkustaja on oikein helppoa matkaseuraa ja usein se otetaankin kyytiin jos mukana on jokin stressaavampi tapaus, jo tamman pelkkä läsnäolo rauhoittaa.

Herkkyytensä Essi on perinyt emältään, sei ei siedä turhaa ohjista kiskomista tai pohkeilla paukuttamista. Kyllä sen hermot kestävät osaamattomampaakin kuskia kyydissä mutta ei siitä silloin parasta liikettä irti saa. Osaavan ja vähä eleisen ratsastajan alla tammasta kuoriutuu todella näyttävä kouluratsu! Sillä on todella tasaiset ja pehmeät askeleet joista ehdottomasti paras ja laadukkain on laukka. Toisaalta se pystyy kokoamaan sitä uskomattoman paljon ja sitten taas venyttämään kunnolla.
Pienehköt esteetkin tammalta ylittyvät aina silloin tällöin mutta heti korkeuden kasvettua menee siltä kyllä jalat ihan solmuun. Maastossa tamma on ominaiseen tapaansa tasaisen rauhallinen ja hölmöt sivuun loikkimiset sun muut se jättää suosiolla toisille. Tuntuu että Essi oikein vaistoaa koska ollaan jonkin tärkeämmän tehtävän edessä kuin vain kotikentän rataharjoituksissa. Siellä se oikein ryhdistäytyy ja lisää vielä hieman lennokkuutta askeleisiinsa mikäli se vain on vielä mahdollista.


C:

Sukutaulu & jälkeläiset

i. Kassmeyer
koGP, sk.170cm, rn
KRJ-II
ii. Sir Hanoverevm
ko, recm, sk.cm,
iii. Germanusevm
ko, recm, sk.cm,
iie. Prussian Homage evm
ko, recm, sk.cm,
ie. Caeciliaevm
ko, recm, sk.cm,
iei. Cirinoevm
ko, recm, sk.cm,
iee. Bettina evm
ko, recm, sk.cm,
e. Stock's Juliana
koGP, re80cm, sk.161cm, prn
KRJ-II, SPL-II, YLA2
ei. Dommarby
ko, recm, sk.cm,
eii. Caplaticet Elmerevm
ko, recm, sk.cm,
eie. Hew's Dandeliaevm
ko, recm, sk.cm,
ee. Elwyihts Crystalia
ko, recm, sk.cm,
eei. Provscallevm
ko, recm, sk.cm,
eee. Farsymnithia evm
ko, recm, sk.cm,

ii. Sir Hanover on kansainvälisillä kouluradoilla upeasti menestynyt, II-palkinnolla kantakirjattu ori, jonka jälkeläisiä löytyy tätä nykyä ympäri maata. Orilta löytyy lukuisia arvokilpailu-mitaleja sekä joukkuemestaruus hopeaa vuoden 1998 Olympialaisista.
iii. Germanus on tunnettu kouluperiyttäjä ja yksi halutuimmista isäoreista vuoden 2000 vaihteessa. Se on periyttänyt lukuisia menestyneitä kouluhevosia, vaikkei itse juurikaan mitään suurta urallaan saavuttanut.
iie. Prussian Homage on tamma josta puhutaan monilahjakkuutena. Se on kilpaillut niin koulu- kuin estekentilläkin hyvillä tuloksilla, mutta kärsi jo 10-vuotiaana pahasta nivelvammasta. Näinpä se jäi automaattisesti siitostammaksi, jonka varsoista jopa puolet ovat näyttäneet kykynsä kilparadoilla.
ie. Caecilia on tunnettu nimi kouluratsastuspiireissä, mutta lähinnä sen karun menneisyyden takia. Tamma voitto Saksassa 6-vuotiaiden hevosten finaalin huimilla prosenteilla vuonna 1999 ja sille povattiin aivan huikeaa uraa. Tamma myytiin kuusinumeroisella summalla Japaniin, joka olikin vain lopun alkua. Tamma rahdattiin maahan laivalla, erittäin puutteellisissa olosuhteissa, ja kun se vihdoin lastattiin ulos, löydettiin se kolmijalkaisena rahdista. Huhu kertoo että tamman oikea etujalka oli täysin rikki ja siitä saattoi nähdä kavioluunkin tulevan ulos. Uudet omistajat eivät välittäneet muuta kuin rahasta ja tosiaan kilpailuttivat tammaa kipupiikkejen voimassa. Tätä kesti puolisen vuotta, jonka jälkeen pitkän taistelun ja eläinrääkkäyssyytteiden jälkeen tamma myytiin Englantiin. Siellä se hoidettiin kuntoon ja saikin muutaman varsan, mutta kilpailuihin siitä ei koskaan enää ollut. Hevostietäjät kertovatkin että tamman lahjakkuus tulee suoraan isältään, Cirinolta, joka oli taasen huippumenestyjä huippusuvusta. Vain parhaat tammat astutettiin tällä upealla mustanpuhuvalla orilla ja nekin ainoat joutuivat tästä lystistä pienen omaisuuden maksamaan.
iei. Cirino tulee orista Ciro xx, joka on myös ehdottomasti mainitsemisen arvoinen. Se tulee saksalaiselta omistajalta ja menestyi oman maansa ikäluokissa paremmin kuin oli luvattu. Ori joutui kuitenkin ikävään lastausonnettumuuteen ja menehtyi näin ikään 12-vuoden iässä.
iee. Bettina oli upea ilmestys ja ihmiset puhuivatkin sen liikkuvan enemmän orimaisesti kuin tammamaisesti. Hurjan lihaksikas ja ehdottomasti hieno eläin, joka sijoittui melkeinpä jokaisessa kilpailuissa, johon se osallistui.
C: narie

ei. Dommarby on 165cm korkea, punaruunikko suomalainen puoliverinen-ori joka kilpaili aina eläkeikään saakka erittäin menestyksekkäästi omassa painotuslajissaan kouluratsastuksessa. Tämä herra sijoittui lähes kaikissa kilpailuissa joihin osallistui kisa-aikanaan ja senpä vuoksi Dommarbyn nimi tunnetaankin laajalti kouluratsastuspiireissä aina ulkomaillakin saakka. Nykyisin ori kumminkin viettää hyvin ansaittuja eläkepäiviään ja toimii samalla täysipäiväisenä siitoshevosena. Kysyntää jalostukseen löytyykin todella paljon sillä tämä herra on kantakirjattu ensimäisellä palkinnolla, sekä palkittu kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa toisella palkinnolla. Tällä hetkellä jälkeläisiä on yhteensä kolmekymmentäkaksi kappaletta ja vain aika näyttää, syntyykö jälkeläisiä lisääkin.
eie Hew's Dandelia oli 167cm korkea, punaruunikko ruotsalainen puoliverinen-tamma joka syntyi ja eli elämänsä ensimäiset neljä vuotta Ruotsissa, mutta myytiin sitten Suomeen kouluratsuksi kilpailukäyttöön. Menestys olikin erittäin hyvää ja tamman kasvattaja olikin todella ylpeä kasvatistaan ja tahtoi jopa yhden varsan itselleen jatkamaan Hew's Dandelian sukua. Yhteensä tamma saikin jälkeläisiä viisi kappaletta jotka kaikki pärjäsivät erittäin hyvin emänsä lajissa ja jatkoivat sukuaan kunnialla.
eii Caplaticet Elmer oli 163cm korkea, ruunikko ruotsalainen puoliverinen-ori joka painottui kouluratsastukseen erittäin hyvällä menestyksellä jo nuoresta lähtien. Tämän orin menestyksekäs kisaura jatkuikin aina siihen saakka kunnes Caplaticet Elmer jäi eläkkeelle 19-vuoden iässä. Hyvän kisamenestyksensä lisäksi ori myös kantakirjattiin toisella palkinnolla, sekä palkittiin kotimaansa Ruotsin kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa ensimäisellä palkinnolla. Jälkeläisiäkin tälle herralle kertyi yhteensä huimat neljäkymmentäviisi kappaletta, joista lähes kaikki painottuivat isänsä tavoin kouluratsastukseen.
ee. Elwyihts Crystalia oli 160cm korkea, tummanruunikko suomalainen puoliverinen-tamma joka toimi omistajansa yleispainotteisena kisaratsuna sekä koulu-, että esteratsastuksessa. Menestystä tuli molemmista lajeista hyvin tasaisesti ja oikeastaan ei voinut sanoa, että kummassa lajissa tamma olisi pärjännyt paremmin vaan molemista lajeista kertyi hyvin taseisesti sijoituksia sekä voittoja. Tamma palkittiin kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa toisella palkinnolla, mutta esteratsastusjaoksen laatuarvosteluun tätä neitiä ei ikinä viitsitty viedä sillä yksi palkinto riitti omistajalle. Jälkeläisiä Elwyihts Crystalia kerkesi kumminkin saamaan elämänsä aikana yhteensä viisi kappaletta, joista suurin osa oli koulupainotteisia.
eei. Provscall oli 160cm korkea, musta, estepainotteinen suomalainen puoliverinen-ori jonka menestys omassa lajissaan oli hyvin vaihtelevaa ja siksi oria ei voikaan sanoa miksikään parhaimmaksi esteratsuksi. Tästä huolimatta orin omistaja oli tyytyväinen sijoitusten määrään ja piti omaa ratsuaan maailman parhaimpana hevosena. Minkäänlaisiin laatuarvosteluihin, eikä kantakirjauksiin tätä herraa ei ikinä raahattu koska omalla tavallaan Provscallin omistaja tiesi ettei kyseisistä tilaisuuksista heruisi kovinkaan kummoista menestystä.
eee. Farsymnithia oli 165cm korkea, ruunikko, kouluratsastuspainotteinen suomalainen puoliverinen-tamma joka eli lähes koko elämänsä eräässä pienessä ratsastuskoulussa toimien omistajansa kisaratsuna, sekä samalla satunnaisena tuntihevosena. Tuntihevoseksi tämä tamma soveltuikin aivan erinomaisesti kiltin luonteensa ja erittäin hyvien hermojen vuoksi ja ratsastajat harmittelivatkin kun eivät saaneet Farsymnithiaa tunneille niin usein kuin olisivat halunneet. Jälkeläisiä tälle neidille kertyi yhteensä kaksi kappaletta ja molemat varattiin jo ennen niiden syntymää.
C: *lumienkuli*

Syntynyt Varsan tiedot Isä Omistaja
15.03.2013 o.Rebellion F Passive Relations! VIM Jere
17.04.2013 t. Bethel F Chicory Gabi
20.02.2014 o. Fredie F Fangtasia PB Gabi
10.09.2014 o. Cirius F Basket Case Coast Jinsy
21.06.2014 t. Magnolia F Don Ares Calla
19.05.2015 o. Salazar F Serpentard PB Narie
16.12.2015 o. Edward F Eduard von Lark Juulia
.

Päiväkirja & valmennukset

Kouluvalmennus, valmentajana Cery
Essi oli hyvn kuulolla alusta asti. Se kulki kaula ja niska rentona, käyttäen hyvin myös takapäätään. Lämmittely oli siinä mielessä mukava, että ratsukko pystyi täysillä keskittymään oleellisiin asioihin eikä harmittaviin pikkuseikkoihin jotka kuitenkin vaikuttavat paljon. Ratsastaja teki lämmittelyn aikana paljon istuntaharjoituksia; kaikki temmonlisäykset ja muut siirtymiset tehtiin istunnalla. Essi oli selvästi hyvin herkkä painoavuille ja kuunteli lopuksi oikein hyvin. Aluksi sen keskittyminen ei ollut sitä luokkaa, että se olisi reagoinut ilman ääntä ja tai ohjaa. Seuraavaksi tehtiin laukanvaihtoja joissa ratsastajan istunta oli vahvassa roolissa. Koska istuntaharjoitukset menivät niin hyvin, myös laukanvaihtojen onnistumilseta oli isot odotukset. Ja ne kyllä toteutuivat, sillä Essi esitteli meille hyvin tyylipuhtaita pätkiä!

Pk-merkintä, kirjoittajana SissiP
Tänään on kouluhevosen vapaapäivä ja Frida pyysi minua hypyttämään tammaansa. Olin ottanut mieheni Joukon mukaan jotta tämä olisi esteen nostajana ja henkisenä tukena. Jouko itse on kouluratsastaja henkeen ja vereen, joten saatan alkuun joutua hiukan vääntämään. Tallissa hoitajat olivat jo harjailleet Essi-tamman valmiiksi ja minä vain satuloin sen. Onneksi sille oli katsottu estesatula lainaan niin ei tarvitse hypellä koulusatulalla. Maneesissa Jouko punttasi minut kyytiin ja kiristettyä vyön annoin Essille luvan siirtyä käyntiin. Hetken kuluttua keräsin ohjat ja aloin taivutella ensin käynnissä ja pian siirryinkin keventelemään. Essi tuntui iloisen reippaalta, mutta oli kuitenkin hyvin avuilla kuten kunnon kouluhevonen aina on. Vaihtelin paljon suuntaa ja sain Joukolta muutamia vinkkejä omaan istuntaani etten pääse lösähtämään. Toisaalta ihanaa koska kotona emme ikinä ehdi seurata toistemme harjoituksia, koska molemmilla on paljon töitä ratsastuksen lisäksi. Nyt kuitenkin keskitymme molemmat Essiin. Laukassa istuin kevyessä istunnassa ja annoin tamman totutella ajatukseen ettei kokoajan joku ole satulassa tiiviisti. Jouko kasaili muutaman kavaletin ja puomiharjoituksen, missä jouduimme molemmat miettimään suuntaa ja apuja. Minä miten niitä apuja käytettiinkään oikein ja Essi kuinka näihin apuihin tulisi reagoida. Otin alkuun ravissa lähestymisiä ravipuomien kautta kaarevasti ristikolle, mutta pikkuhiljaa piti ehtiä nostamaan laukka ravipuomien jälkeen ja lähestyä laukassa. Alkuun ristikolle tuli aika ihmeellisiä loikkia, mutta kun Essi rauhoittui kuuntelemaan minua se hyppäsi ihan miellyttävästi. Jouduin vain itse kiinnittämään paljon huomiota esteille ratsastamiseen ja esteen jälkeen työskentelyyn, kun en ole pitkään aikaan hypännyt kouluhevosella. Jopa nuorilla on helpompi hypätä kuin kouluhevosilla. Jumppasarjalla Essi näytti kouluhevosen notkeuden ja keksi idean että hypätessä kuuluu nostaa säkää ja meinasi siinä äitiä ikävä tulla kun tamma keräsi vähän takajalkoja alleen ja säkä lähti kohti kattoa. Hei kyseessä on kuitenkin vain 50cm ristikoita kolme peräkkäin, niin silti me kävimme sellaisessa korkeudessa että alle olisi mahtunut varmasti myös 120cm pysty este. Seuraavalla kerralla hiukan jarruttelin ja rauhoittelin. Painoin käden harjaan niin etten antanut sille yhtään tilaa ja kevyesti hypyn aikana painoin kättä alas pyytäen siltä päätä vähän alemmas toivoen ettei niin korkealla käydä. Nyt meni paremmin ja Essi ansaitsi isot taputukset. Tulin kaikki tehtävät vielä kertaalleen ja Jouko nosti osan esteistä ihan esteiksi ja jumppasarjan perään laitettiin 80cm okseri odottelemaan. Essi tuntui superkivalta kun siirryin loppuraveihin ja keventelin sen pyöreäksi ja pehmeäksi. Veimme tamman talliin käyntien jälkeen, jossa hoitaja ottikin sen vastaan ja hehkutin hänelle tammaa. Me pääsimme lähtemään kotiin.

valmennus, valmentajana

Kilpailukalenteri

sijoituksia KRJ 48kpl
11.02.2013 - kutsu - KRJ - IntII - 4/60
20.02.2013 - kutsu - KRJ - GP - 5/40
21.02.2013 - kutsu - KRJ - GP - 4/40
26.02.2013 - kutsu - KRJ - GP - 2/40
28.02.2013 - kutsu - KRJ - GP - 3/40
03.03.2013 - kutsu - KRJ - GP - 1/40
06.03.2013 - kutsu - KRJ - GP - 1/30
14.03.2013 - kutsu - KRJ - GP - 2/30
10.03.2013 - kutsu - KRJ - IntII - 3/30
12.03.2013 - kutsu - KRJ - IntII - 4/30
13.03.2013 - kutsu - KRJ - IntII - 3/30
14.03.2013 - kutsu - KRJ - IntII - 4/30
24.02.2013 - kutsu - KRJ - GP - 1/40
04.03.2013 - kutsu - KRJ - GP - 4/40
16.03.2013 - kutsu - KRJ - GP - 3/40
21.03.2013 - kutsu - KRJ - GP - 4/40
21.03.2013 - kutsu - KRJ - GP - 6/40
25.03.2013 - kutsu - KRJ - GP - 3/40
25.03.2013 - kutsu - KRJ - GP - 4/40
01.04.2013 - kutsu - KRJ - GP - 1/50
05.04.2013 - kutsu - KRJ - GP - 5/50
09.05.2013 - kutsu - KRJ - GP - 5/30
23.04.2013 - kutsu - KRJ - IntII - 1/30
14.05.2013 - kutsu - KRJ - GP - 5/30
01.05.2013 - kutsu - KRJ - GP - 1/40
02.05.2013 - kutsu - KRJ - IntII - 6/40
02.05.2013 - kutsu - KRJ - GP - 5/40
03.05.2013 - kutsu - KRJ - GP - 2/34
06.05.2013 - kutsu - KRJ - IntII - 4/30
26.05.2013 - kutsu - KRJ - IntII - 5/30
01.06.2013 - kutsu - KRJ - GP - 3/30
20.08.2013 - kutsu - KRJ - IntII - 4/42
05.09.2013 - kutsu - KRJ - GP - 4/30
21.10.2013 - kutsu - KRJ - GP - 4/30
24.10.2013 - kutsu - KRJ - GP - 4/30
26.10.2013 - kutsu - KRJ - GP - 1/30
17.02.2014 - kutsu - KRJ - GP - 6/50
19.02.2014 - kutsu - KRJ - GP - 7/50
20.02.2014 - kutsu - KRJ - GP - 1/50
24.02.2014 - kutsu - KRJ - GP - 3/50
25.02.2014 - kutsu - KRJ - GP - 6/50
26.02.2014 - kutsu - KRJ - GP - 3/50
24.02.2014 - kutsu - KRJ - GP - 5/50
17.02.2014 - kutsu - KRJ - GP - 1/50
17.02.2014 - kutsu - KRJ - GP - 1/50
18.02.2014 - kutsu - KRJ - GP - 3/50
21.02.2014 - kutsu - KRJ - GP - 6/50
31.10.2016 - kutsu - KRJ CUP - GP - 14/194

ETUSIVU | HEVOSET | ESITTELY | TOIMINTA
Webdesign © Pirdila     Faconde on virtuaalitalli!