Turska upozorava: Grci, klonite se provokacija

Ankara -- Turski premijer Binali Jildirim upozorio Grčku da se uzdrži od "provokacija" posle podizanja grčke zastave na spornom ostrvu na Egejskom moru kod turske obale.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Jildirim je rekao novinarima da su pripadnici turske obalske straže sklonili zastavu s ostrva koje se nalazi u Egejskom moru kod letovališta Didim, preneo je AP.

Turski premijer je rekao da je incident sličano onom iz 1996. godine kada su dva članice NATO zaratila oko nenaseljenih ostrvaca Imija - Kardak na Turskom - za koje i Turska i Grčka tvrde da polažu pravo.

"Naš savet Grčkoj bi bio da se klone provokacija i podbadanja... rešeni smo da damo odgovarajući odgovor na stvaranje situacije svršenog čina", rekao je Jildirim.

Upitan o tom incidentu tokom posete šefu NATO, turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu je optužio grčkog ministra odbrane Panosa Kamenosa, vođu grčke nacionalističke stranke, da podiže tenzije u Egejskom moru.

Portparol grčke vlade Dimitris Canakopulos rekao je u Atini da vlada nema saznanja o tom incidentu i nazvao Jildirimove opaske "provokativnim i sramotnim".

"Mislim da Jildirim treba da bude oprezniji. Pozivamo Tursku da se vrati na put poštovanja međunarodnog prava. Oni treba da preduzmu inicijativu za smanjenje tenzija", rekao je Canakopulos.

Odnosi dva suseda i saveznika u NATO zategnuti su u poslednje vreme zbog odbijanja Grčke da Turskoj izruči osmoricu njenih vojnika odbeglih posle pokušaja državnog udara u julu 2016. godine i zbog hapšenja u Turskoj dvojice grčkih graničara koji su pre mesec dana greškom prešli na granicu.

Zatezanju odnosi poslednjih nedelja doprineli su i sporovi oko prava na bušenje za naftu i gas kod Kipra.

Svet

strana 1 od 460 idi na stranu