Годишње архиве: 2005

Архива вести 2005


06.12.2005 Sun | 11:04 | kinoteka

02.02.2005 Комеморација поводом смрти Жике Митовића

Данас је поводом смрти истакнутог филмског режисера и сценаристе Живорада Жике Митровића у Музеју Југословенске кинотеке одржан комеморативни скуп на коме су о лику и делу Жике Митровића говорили директор Југословенске кинотеке Радослав Зеленовић, Власта Гаврик, професор Дејан Косановић и Предраг Поповић. Након говора приказана је специјална пројекција одломака из филмова Жике Митровића. Поред многих признања Живорад Жика Митровић је добитник Плакете Југословенске кинотеке.


04.02.2005 Додела годишњих награда YU FIPRESCI
У Музеју Кинотеке данас је одржана свечаност проглашавања и доделе награда YU FIPRESCI-ја за остварења у домаћој кинематографији и остварења која су приказана код нас. Након краћег излагања господина Борислава Анђелића приступило се читању номинација и додели награда по областима.

– за најбољи страни филм проглашен је филм „Повратак“
– за најбољу глумицу награду је добила Ана Франић за улогу у филму „Диши дубоко“
– за најбољег глумца награду је добио Лазар Ристовски за улогу у филму „Сан зимске ноћи“
-за најбољег редитеља награду је добио Емир Кустурица за режију филма „Живот је чудо“
– за најбољи домаћи филм награду је добио филм „Сан зимске ноћи“ редитеља Горана Паскаљевића

  


 

04.02.2005 Специјална пројекција

У Музеју кинотеке је са почетком у 11 часова одржана специјална пројекција филма „Едукатори“ (Године изобиља су за вама), производње Немачка, 2004. Званично најбољи немачки филм 2004 године, победник Фестивала Минхен 2004 и добитник награде у Кану 2004. године. О филму је говорила Лаура Камшек, представник MFC MegaCom Film-а
04.02.2005 Свечана промоција књиге ХОЛИВУДСКИ РУКОПИС
У Музеју Југословенске кинотеке вечерас је одржана промоција књиге проф. Небојше Пајкића „Холивудски рукопис“. Уз присуство аутора о књизи су говорили филмски критичари Богдан Тирнанић, Драган Јеличић, Димитрије Војнов и Динко Туцаковић. Књига је објављена у издању „Прометеја“ из Новог Сада. Након промоције је по избору аутора приказан филм „Убијте Чарлија Ворика“ (SAD 1973)


10.02.2005 Поводом смрти Здравка Велимировића
Велимировић Здравко (11.10.1930, Цетиње), филмски редитељ и сценариста дипломирао је филмску и позоришну режију на Академији за позориште, радио и телевизију у Београду (1954) и филмску режију на Високој филмској школи у Паризу – IDNES (1957). Био је редован професор филмске режије, дугогодишњи шеф катедре и декан на Факултету драмских уметности у Београду. Режирао је 8 играних филмова. Аутор је 37 кратких и дугометражних документарних филмова. ЗА свој рад на играном и документарном филму, телевизији и радију добио је више од 20 значајних домаћих и интернационалних награда и признања, међу њима и ЗЛАТНУ АРЕНУ за режију и за сценарио у Пули, ЗЛАТНА и две СРЕБРНЕ МЕДАЉЕ на Фестивалу документарног филма у Београду, прва награда за режију TV докумената, прва награда за режију радио драме, ЗЛАТНИ ТРОФЕЈ-GRAND PRIX на Фестивалу у Авеиру.. и многе друге, а међу њима и ПЛАКЕТУ ЈУГОСЛОВЕНСКЕ КИНОТЕКЕ.
1990. године је био професор по позиву на Универзитету у Монтреалу, Канада.
2003. године изабран је за редовног члана Црногорске академије наука и уметности (ЦАНУ)
Сахрана Здравка Велимировића обавиће се у петак 11.10.2005. године у 13,30 часова на Новом гробњу у Београду.


08.03.2005 Отварање Фестивала класичног индијског филма

У данашње време синоним за индијску филмску индустрију, највећу и најтиражнију кинематографију на свету је БОЛИВУД (Bollywood), како се назива не само филмски, него културни феномен, чија су доминанта филмови настали у студијима у Бомбају, са широким референцама, на музичку индустрију, гастрономију и културу. Звезде боливудских филмова су данас планетарне и помало су бациле у сенку златни тренутак који се протегао од 50-тих до 70-тих година XX века, када је на велика врата на светску сцену ступио индијски филм.
Фестивал индијског филма већ је традиционалан и ове године ће имати два издања, за ову прилику уз сарадњу агилне Амбасаде Индиjе и Њене Екселенције Лаваније Прасад (Lavanya Prassad),која ће отворити овај Фестивал, одлучили смо се за програм класичних остварења који ће бити нека врста буквара за будуће истраживаче и љубитеље индијског филма, а права посластица за београдске филмофиле и студенте филмских школа, за сусрет са једним од најплоднијих периода у светском филму. Иако су историчари филма склони да кажу да индијски филм „златне ере“ много дугује италијанском неореализму, директан увид ће показати како се ради о јединственом уметничком експерименту, који је сублимисао хиљадугодишње историјске токове са тада, још сасвим новом и пола века старом уметношћу филма.
Динко Туцаковић


10.03.2005 Редовна конференција за медије и промоција књиге „Историја филма“
На почетку редовне конференције за медије директор Југословенске кинотеке је објавио да је искоришћеност сале Музеја Југословенске кинотеке приликом програма „30+3″ филмова са Фест-а била преко 57%. У наставку говора директор Зеленовић је говорио о проблемима са којима се сусреће Југословенска кинотека, наглашавајући да је трећина донације Француске владе утошена на добијање грађевинских дозвола и порез на додатну вредност. У наставку конференције Динко Туцаковић је промовисао текући програм индијског црно-белог филма и следећи програм који је посвећен великану наше кинематографије Живораду Жики Митровићу, посебно наглашавајући сарадњу са Македонском кинотеком. Говорећи о овом циклусу Динко Туцаковић је најавио да ће цене улазница за овај омаж бити 50 динара, док ће студенти уз уписницу имати слободан улаз. Марјан Вујовић је обавестио представнике медија о уговореним циклусима и програмима националних кинематографија Финске, Ирана, Италије, Француске, Немачке, Чешке и Кинеске за коју су преговори у току.

Књигу Дејвида Кука „Историја филма“ представили су Драган Јеличић, уредник и Марко Поповић приређивач овог изузетног издања. Говорећи о књизи која је изашла у издању издавачке куће „Clio“, господин Јеличић је најавио други део књиге за средину ове године


15.03.2005 Ретроспектива филмова Жике Митровића
Вечерас је у Музеју Југословенске кинотеке отворена ретроспектива филмова Живорада Жике Митровића, једног од наших најзначајнијих послератних редитеља и сценаристе. Филмски опус Жике Митровића карактерише тематска и жанровска разноликост. У оквиру ове ретроспективе посетиоци Музеја ће , уз приступачну цену улазница од 50 динара и бесплатан улаз за студенте са индексима, моћи да одгледају сва дела овог аутора, укључујући и три филма „Мис Стон“, „Солунски атентатори“ и „До победе и даље“ које наша Кинотека не поседује а који су за ову прилику позајмљени од Кинотеке Македоније. О лику и делу Жике Митровића говорили су: директор Југословенске кинотеке Радослав Зеленовић, проф. Дејан Косановић, директор Кинотеке Македоније Игор Старделов и директор Филмског центра Србије Ђорђе Миличевић који је отворио ретроспективни програм.


 

22.03.2005 Ретроспектива филмова Здравка Велимировића
Здравко Велимировић, југословенски редитељ специфичног сензибилитета оставио је за собом низ документарних и осам играних филмова, међу којима су и нека антологијска остварења,међу којима су и „Лелејска гора“, „Врхови Зеленгоре“, „Дервиш и смрт“, „Доротеј“ и други.Добитних је многих домаћих и страних признања. Од 1976 до 1996 био је редовни професор Факултета драмских уметности у Београду. Поред филма бавио се и уметничком фотографијом. О лику и делу Здравка Велимировића на отварању ретроспективе филмова овог врсног аутора говорили су директор Југословенске кинотеке Радослав Зеленовић, Мина Станојевић и професор Дејан Косановић.


 

05.04.2005 Премијера TV филма ДВОРИШНИ РАЗГОВОРИ
Посетиоци дворане Музеја Југословенске кинотеке вечерас су имали прилику да премијерно виде остварење Драгомира Зупанца ДВОРШНИ РАЗГОВОРИ. Пре пројекције госте и посетиоце је поздравила Радмила Радаковић, сценариста филма.


 

07.04.2005 Отварање Фестивала финског филма СЕВЕРНА СВЕТЛОСТ

Вечерас је у Музеју Југословенске кинотеке, по први пут, отворен Фестивал – циклус финских филмова под називом СЕВЕРНА СВЕТЛОСТ. Представљајући ову значајну манифестацију Директор Југословенске кинотеке Радослав Зеленовић је истакао: „Мото програма нашег Музеја: СУСРЕТ ФИЛМСКЕ ПРОШЛОСТИ И ФИЛМСКЕ САДАШЊОСТИ добија своју пуну афирмацију у ретроспективи или боље рећи малом фестивалу Финског филма. Од вечерас па закључно са 12. априлом бићемо у прилици да се суочимо са филмом с почетка ове кинематографије: ЈУХА (1937), рестаурисаном копијом коју је поводом стогодишњице филма за поновно приказивање приредио нама вероватно најпознатији аутор са тих простора – Аки Каурисмаки.“
Захваљујући се Њеној Екселенцији госпођи Ани Маије Корпи , амбасадору Финске у Београду, и помоћи Националног филмског архива у Хелсинкију, господин Зеленовић је изнео наду да ће представљање финске кинематографије постати традиција. После краћег говора, Њена Екселенције Ана Маије Корпи је отворила ову значајну манифестацију.


 

18.04.2005 Фестивал краткометражног иранског филма
Иако је, захваљујући фестивалима, наша публика била у прилици да види најзначајнија дела по којима је ирански филм стекао славу, до сада није било озбиљније прилике да се она, на један систематичнији и прегледнији начин, упозна са новијом продукцијом иранског краткометражног филма, који су настали на размеђи миленијума. Овога пута је посетиоцима Музеја Југословенске кинотеке то омогућено.
На отварању Фестивал краткометражног иранског филма говорили су: госпођица Бабабег режисер из Ирана, добитница награде „Grand Pri“ на прошлом Београдском фестивалу документарног и краткометражног филма, Вера Влајић, организатор Београдског фестивала документарног и краткометражног филма,господин Вафаи директор Културног центра И.Р. Ирана у Београду и Динко Туцаковић, управник Музеја Југословенске кинотеке.


 

25.04.2005 Најава ретроспективе Антонионија
На конференцији за новинаре одржаној у сали Музеја Југословенске кинотеке,поводом најаве ретроспективе Микеланђела Антонионија, представницима медија су говорили, госпођа Алесандра Талијани, координатор Италијанског културног центра, Радослав Зеленовић, директор Југословенске кинотеке и Динко Туцаковић, управник Музеја. Свечано отварање ове ретроспективе је 26.04.2005 у 20,00 часова.


26.04.2005 Свечано отварање ретроспективе Антонионија
У Музеју Југословенске кинотеке вечерас је отворена ретроспектива Микеланђела Антонионија. Након провокације назване Пазолини, славља званог Фелини, следи мистерија Антониони у још једној посвећеној сарадњи Југословенске кинотеке и Италијанског културног центра у Београду. Након уводне речи директора Југословенске кинотеке Радослава Зеленовића, ретроспективу је отворио Ђорђе Салерно, директор Италијанског центра за културу, са којим Југословенска кинотека има успешну вишегодишњу сарадњу. Овом приликом је господину Салерну, филмски критичар Душан Вукић уручио признање које је југословенска секција FIPRESCI доделила Микеланжелу Антонионију.


 

09.05.2005 Свечано отварање циклуса филмова „60 година победе над фашизмом“
Вечерас је у Музеју Југословенске кинотеке у част прославе 60. годишнјице победе над фашизмом отворен циклус филмова посвећених збивањима у II светском рату. Циклус је отворио Александар Ердељановић управник Архива Југословенске кинотеке. Југословенска кинотека је за ову прилику цене улазница за домаће филмове из овог циклуса који траје до 19.05.2005 снизила на 50 динара.


 

12.05.2005 Промоција албума „Добро јутро, то сам ја“ групе Галија
Данас је у Музеју Југословенске кинотеке промовисан најновији CD диск групе Галија под називом „Добро јутро, то сам ја“. Публика у дворани музеја је имала прилику да погледа видео пројекцију три музичка спота са овог диска и да на крају промоције поразговара са члановима ансамбла и сарадницима на диску и спотовима.


 

24.05.2005 Прeмијера филма „Француска школа“
Уз поздравну реч ауторке филма госпође Љиљане Првуловић, и господина Марјана Вујовића, који су најавили премијеру филма, посетиоци у Музеју Југословенске кинотеке су имали прилику да виде причу о тројци младића, страсних обожавалаца фудбала, који се одлучују да своју срећу окушају у Француској…


 

07.06.2005 Отварање циклуса иранског филма
У оквиру сарадње са Културним центра И.Р. Ирана у Београду од 07.06.2005 до 10.06.2005 одвијаће се циклус иранског филма на коме ће бити приказано седам филмских остварења из ове земље. Након поздравне речи представника Југословенске кинотеке Божидара Марјановића говорио је Богдан Златић. Фестивал је отворио Његова Екселенција Амбасадор И.Р. Ирана у Београду, господин Мирхеидари Мортеза. Овај фестивал је организован у сарадњи Културног центра И.Р. Ирана у Београду, Друштва српскоцрногорско-иранског пријатељства и Југословенске кинотеке.


 

14.06.2005 Информација за медије
У Љубљани је од 5. до 12.06.2005. одржан 61. Конгрес светске федерације филмских архива, FIAF,у организацији Словенског филмског архива и Словенске кинотеке. Конгрес је био изузетно радног карактера, а осим централног догађаја, Генералне скупштине, одржани су и Симпозијум посвећен етнографском филму, комисије за каталогизацију, технику и нове технологије и програмирање, као и многобројне филмске пројекције. По први пут на једном конгресу FIAF-а Југословенске кинотека је имала комплетну делегацију у саставу Радослав Зеленовић, директор, Динко Туцаковић, руководилац Музеја, међународни односи, Александар Ердељановић, управник Архива и Марјан Вујовић, спољни сарадник ЈК за међународне односе. Овакав састав наше делегације је омогућио да квалитетно и свеобухватно испратимо Конгрес и активно учествујемо у његовом раду. У току наставка конференције за медије најављено је и отварање изложбе чешког филмског плаката и ревија филмова Милоша Формана. Ова манифестација је заказана за среду 15.06.2005 године са почетком у 18.00 часова. Позивамо вас да присуствујете овом догађају.


 

15.06.2005 Отварање изложбе чешког филмског плаката и циклуса филмова Милоша Формана
У сарадњи са Амбасадом Чешке Републике у Београду, Југословенска кинотека је вечерас у Музеју Југословенске кинотеке презентовала јавности изванредну колекцију чешких филмских плаката, који показују и доказују озбиљност и величину ове кинематографије. Као филмска илустрација ове изложбе, коју је отворио Његова Екселенција господин Иван Јестраб, Амбасадор Чешке Републике у Београду, биће приказан циклус филмова оскаровца Милоша Формана,под називом „Фокус на Милоша Формана“, чији се филмски опус протеже од Прага до Холивуда. У оквиру циклуса ће бити приказано осам филмова, од којих три, из ранијих Форманових дана, публика ретко има прилику да види.


 

Август 2005 Реновирање Музеја Југословенске кинотеке
Јул и август су по традицији месеци када се врши реновирање и обнављање Музеја Југословенске кинотеке. Наше посетиоце ће од септембра дочекати две битне промене у овом простору. У Музеју Југословенске кинотеке ради се на реконструкцији вентилационог система, тако да ће се посетиоци пројекција пријатно осећати у сали.


 

За специјалне видео пројекције, конференције, презентације и друга догађања која имају мањи број посетилаца, Југословенска кинотека ће у оквиру Музеја отворити мању видео салу, капацитета до 20 седишта, са најмодернијим уређајима за ову намену.
05.09.2005 Свечано отварање сезоне и нови садржаји Музеја Југословенске кинотеке
У подне, на дан свечаног отварања сезоне 2005-2006 одржана је конференција за медије на којој су Радослав Зеленовић, директор Југословенске кинотеке и Динко Туцаковић, управник Музеја Југословенске кинотеке, упознали представнике медија са новинама у Музеју. Том приликом званично је отворена и представљена видео сала Музеја, намењена мањим (18 седишта) пројекцијијама видео записа у дигиталној форми, презентацијама, конференцијама и промоцијама.

Након кратке презентације могућности овог простора настављена је конференција приказом редовног репертоара Музеја са посебним освртом на 7. Фестивал нитратног филма, чије је отварање у уторак 27.09.2005 у 20 сати у Сава центру. Споменути су и традиционални септембарски програми Дани европске баштине и Битеф на филму, као и скуп Слависта са темом о Иви Андрићу, и дводневни симпозијум на тему „Љубав“ Београдског психоаналитичког друштва

У вечерњим сатима је, пред мањим бројем гледалаца, отворена сезона 2005-2006 низом кратких српских сторија из мађарских журнала и пројекцијом филма „Магдолна“ са Светиславом Петровићем у главној улози. Уводну реч дао је Александар Ердељановић , управник Архива Југословенске кинотеке.


06.09. 2005 Промоција књиге „Како је био рокенрол“
Пред стотинак посетилаца, љубитеља рокенрола, поштовалаца и пријатеља Бранка Вукојевића, група Вукојевићевих пријатеља кроз поновно објављивање његових текстова подсећа на значај рада једног од најутицајнијих аутора који су на српском језику писали о рокенролу. У раѕговору су учествовали: Предраг Буца Поповић, Мома Рајин, Милутин Петровић, Саша Ракезић и Драган Амброзић.


07.09. 2005 Промоција књиге „Масонски симболи у Београду“
Промоција књиге „Масонски симболи у Београду“ аутора Зорана Николића, која је одржана у Музеју Југословенске кинотеке, изазвала је велико интересовање и готово сасвим испунила салу Музеја Југословенске кинотеке. Након краћих излагања гостију и аутора о књизи уз приказивање слика из исте, посетиоци су имали прилику да одгледају кратак филм о Београду, из архива Југословенске кинотеке, на коме су се могли видети неки од масонских обележија у Београду.


20.09. 2005 Најава 14. Фестивала домаћег играног филма „Новосадска арена“
У дворани Музеја Југословенске кинотеке оджана је конференција за медије на којој је најављен 14. Фестивал домаћег играног филма „Новосадска арена“. Директор Фестивала Павле Миливојев је представио програм фестивала и чланове жирија. У такмичарском програму биће представљено 11 остварења а више информација можете видети на интернет адреси фестивала www.zvezdafilm.co.yu


 

21.09.2005 Најава 7.Фестивала нитратног филма „Запаљиви снови“
Данас је у Сава центру у коме ће се одржати свечано отварање 7. Фестивала нитратног филма под називом „Запаљиви снови“ (27.09.2005 у 20.00 часова) одржана конференција за медије на којој је представљен програм фестивала, гости који ће бити на фестивалу и пратећи програм у оквиру кога ће бити одржан састанак Извршног одбора европске федерације филмских архива (АСЕ). На Фестивалу ће бити приказано 36 остварења из 15 земаља.


27.09.2005 Почетак 7.Фестивала нитратног филма „Запаљиви снови“
У Музеју Југословенске кинотеке пројекцијом филма „Мој мали врабац“ започео је 7. Фестивала нитратног филма под називом „Запаљиви снови“. Пре пројекције представницима медија се обратио управник Музеја Југословенске кинотеке Динко Туцаковић који је поздравио присутне и симболичним отварањем боце шампањца пожелео добродошлицу гостима и представио организаторе ове манифестације, и званичног превозника фестивала „RENAULT NISSAN SRBIJA“


28.09.2005 Свечано отварање 7.Фестивала нитратног филма „Запаљиви снови“

У Плавој дворани Сава центра премијером филма „Љубав побеђује“ са Рудолфом Валентином и Глоријом Свансон синоћ је свечано отворен 7. Фестивала нитратног филма под називом „Запаљиви снови“. Пред око 700 љубитеља филма после краћих говора Динка Туцаковића, управника Музеја Југословенске кинотеке и министра културе Републике Србије Драгана Којадиновића ,које је генерални спонзор Фестивала, Фестивал је отворио великан филмског стваралаштва код нас, сценариста, режисер и глумац Пуриша Ђорђевић. Након тога је уз клавирску пратњу Милоша Крстића приказан један од наших најстаријих, недавно пронађених филмова, из колекције Светозара Ботурића „Једна стара српска сеоска свадба“.


 

30.09.2005 Предавање „Пројекат филм Х“
Гост Југословенске кинотеке на 7.Фестивалу нитратног филма Дан Нисен из Данског филмског института из Копенхагена у оквиру филмске едукације деце и омладине одржао је у Музеју Југословенске кинотеке предавање на тему „Пројекат филм Х“. Предавању су присуствовала деца из основне школе „Дринка Павловић“ и неколицина гостију Фестивала. Предавање господина Нисена уз видео презентацију и пројекцију одломака из филмова је преводио Динко Туцаковић.


 

30.09.2005 Презентација и предавање „The advanced project manual“
У оквиру 7.Фестивала нитратног филма Торкел Сатрвадет из Норвешког филмскиг института из Осла одржао је предавање на тему „The advanced project manual“ у Дворани Културног центра. Посетиоци предавања су имали могућност да се уз симултани превод Марјана Вујовића, упознају са најновијим достигнућима у области дигиталне технике у оквиру филмског стваралаштва.


 

01.10.2005 Чланове Извршног одбора Европске Федерације филмских архива примио је Министар културе Републике Србије Драган Којадиновић

Чланове Извршног одбора Европске Федерације филмских архива (АСЕ) у преподневним сатима примио је Министар културе у влади Републике Србије Драган Којадиновић. Говорећи о филмском стваралаштву у Србији, Министар Којадиновић је навео да се у овом тренутку у земљи снима или снимило 25 филмова, наглашавајући чињеницу да смо овога пута посегнули за квантитетом, а не квалитетом остварења, са надом да то неће постати пракса.


 

01.10.2005 Председник Републике Србије Борис Тадић примио чланове Извршног одбора Европске Федерације филмских архива и представнике Југословенске кинотеке

Председник Републике Србије Борис Тадић примио је данас чланаве Извршног одбора Европске Федерације филмских архива (АСЕ) и представнике Југословенске кинотеке, поводом 7. Фестивала нитратног филма и састанка Извршног одбора АСЕ-а чији је домаћин Југословенска кинотека. У кратком и срдачном разговору Председника Тадића су представници Архива упознали са потребом и значајем заштите и чувања филмског материјала.


11.10.2005 Конференција за медије поводом циклуса шпанског филма
Гост на конференцији за медије поводом циклуса „Шпански филм на размеђи векова“ био је господин Андрада,министар саветник при Амбасади Краљевине Шпаније у Београду, који је представио филмове овог циклуса. Наглашавајући добру сарадњу на овом плану са Југословенском кинотеком, господин Андрада је позвао све заинтересоване да присуствују овом циклусу, на који је улаз слободан и упознају се са филмским стваралаштвом Шпаније на размеђи векова. Део конференције за медије посвећен је и програму Музеја Југословенске кинотеке у наредном периоду који је представио Маријан Вујовић.


 

13.10.2005 Свечано отварање циклуса“Шпански филм на размеђи векова“
Вечерас је у препуној дворани Музеја Југословенске кинотеке отворен циклус шпанских филмова под називом „Шпански филм на размеђи векова“. Отварајући овај циклус Радослав Зеленовић, директор Југословенске кинотеке је рекао:
„Даме и господо, поштовани љубитељи филма, велико ми је задовољство да ове ноћи још једном имамо прилику да у нашој дворани поделимо задовољство гостопримства, са драгим пријатељима из Амбасаде Шпаније, на отварању програма „Шпански филм на размеђи векова“.
Можда је помало излишно говорити колико београдска публика воли шпански филм. Још од времена Буњуела, преко Сауре до Алмодовара, којем је Југословенска кинотека доделила своје највеће признање, Златни Печат, које још чека да буде уручено. Али верујем и знам сасвим извесно да ће то бити, и то баш на овом месту.
Следећих недељу дана видећемо филмове нама неких већ познатих аутора, али и оне сасвим нове, који су будућност шпанског филма у новом миленијуму. Ово је и прилика да се захвалимо Амбасади Краљевине Шпаније на истрајности у презентацији националног филмског блага у нашој земљи.
Зато молим Његову Екселенцију Хозе Риеру Сикијера да нам се обрати и свечано отвори овогодишње издање шпанске филмске феште“. Отварајући овај циклус Његова Екселенција Хозе Риера Сикијер се захвалио на указаном гостопримству и и вишегодишњој плодоносној сарадњи са Југословенском кинотеком истичући да ће Алмодовару пренети поздраве из Југословенске кинотеке и да се нада да ће нас велики редитељ ускоро посетити и примити додељену награду.


 

09.11.2005 Свечано отварање циклуса индијског филма
Вечерас је у дворани Музеја Југословенске кинотеке по четврти пут отворен циклус филмова индијске кинематографије. У сарадњи са Амбасадом Индије у Београду, посетиоци ће имати прилике да одгледају остварања у којима ће се свакако наћи филм за свачији укус. Циклус је након поздравног говора директора Југословенске кинотеке Радослава Зеленовића отворила Њена Екселенција госпођа Лавинија Прасад, Амбасадор Индије у Београду.

Филмски запис није доступан у архиви.


 

22.11.2005 Конференција за медије поводом снимања филма „Последњи круг у Монци 2″
На конференцији за медије која је одржана у дворани Музеја Југословенске кинотеке гостовала је екипа филма „Последњи круг у Монци 2″. Поред редитеља Луиђија Перелија, сценаристе Душана Прелевића и глумца главне мушке улоге Драгана Николића који су говорили на конференцији, саопштена су и имена осталих чланова глумачке екипе Моника Белучи, Џереми Ајронс, Сабрина Ферели и Инес Састре. Ова изузетна глумачка екипа снимаће на локацијама у Београду, Италији и Лондону уз буџет од 3.500.000 евра у коме учествује и Министарство културе Републике Србије. На конференцији су говорили и Орхан Драгаш испред „Коморе филма“ и Иван Ивановић из Министарства културе. Прва клапа најављена је за 11.јануар 2006 године.


23.11.2005 Промоција каталога нитратног филма
Настављајући традицију издавања публикација у вези филма Југословенска кинотеке је представила још једно своје издање, и овога пута у писаној и дигиталној форми. Реч је о Каталогу нитратног филма аутора Александра Ердељановића селектора традиционалног Фестивала запаљивог филма. У систематизованом каталогу налазе се подаци о свим нитратним филмовима до сада приказаним у нашој дворани, са подацима и фотографијама. Овај каталог намењен је филмским радницима, историчарима филма, истраживачима и студентима филмске уметности. Каталог је доступан и на компакт диску чији је аутор Маријана Цукућан.


 

28.11.2005 Свечана пројекција филма „Анастазија Слуцкаја“
Пре вечерашње пројекције филма „Анастазија Слуцкаја“ којом је отворена сарадња са кинематографијом Белорусије, заменик министра културе Белорусије уручио је Горану Паскаљевићу награде освојене на „Листопад“ фестивалу у Минску. Паскаљевић је добио две награде: награду стручног жирија и трећу награду публике.


 

01.12.2005 Конференција за медије поводом Фестивала документарног филма „Život=Life“

Поводом Фестивала документарног филма данас је у Музеју Југословенске кинотеке одржана конференција за медије на којој је најављен Фестивал и представљен програм. На конференцији су учествовали Сусанне Васовић-Бохсе из „Goethe“ института, Милан Влајчић селектор главног програма, Динко Туцаковић селектор архивског програма, Вук Павловић селектор студентског програма, Борис Митић селектор алтернативног програма и Марјан Вујовић организатор Фестивала. Фестивал почиње у недељу 04.12.2005 пројекцијом у 12 часова,а свечано отварање је истог дана у 20 часова. Улаз на све пројекције Фестивала је слободан.


04.12.2005 Свечано отварање Фестивала документарног филма „Život=Life“
Пред пуном двораном Музеја Југословенске кинотеке вечерас је отворен Фестивал документарног филма „Život=Life“ премијерном пројекцијом филма „ЗАБОРАВЉЕНИ ГРАН ПРИ ИЗ 1939.“ режисера Динка Туцаковића. Најављујући фестивал директор Југословенске кинотеке Радослав Зеленовић је рекао: „Ове године навршиће се 110.година од прве филмске пројекције. Едисон, браћа Складановски и,као најупешнији међу њима – браћа Лимијер, нехотице су снимили прве документарне филмове. Можда ће зазвучати као претеривање, али могло би се рећи да је век филма који је за нама понајвише век документарног филма. Од вечерас у Кинотеци, у прилици смо да се упознамо са филмовима који чине први Фестивал документарног филма „Život=Life“. Селекторски тим поделио је филмове у више програмских целина, које обухватају 71 дело из 16 националних кинематографија. Оно на чему ћемо ми инсистирати је да фестивал постане традиционалан, а ако за то буде услова да идуће године поред документарних буду приказана и играна остварења из региона Југоисточне Европе. Надам се да ће нам искуство са овогодишње манифестације помоћи да и ту идеју догодине реализујемо. На крају, и овом приликом подсетићу вас на пророчанске речи Болеслава Матушевског који је још 1898.године записао:“Филм, та обична осликана целулоидна трака, представља не само историјски документ, већ и добар део историје која није исчезла и којој није потребан чудотворац да би оживела“. Надам се да ћете се у данима Фестивала који је пред нама, не једном уверити у њихову истинитост.“

Први Фестивал документарног филма свечано је прогласио отвореним господин Волкер Марвиц, директор Гете Института у Београду који је био иницијатор покретања регионалног фестивала документарног филма, уз подршку Пакта за стабилност Југоисточне Европе.


05.12.2005 „Погледај назад да би ишао напред“ предавање
Вечерас су посетиоци првог Фестивала документарног филма „Život=Life“ имали прилике да послушају предавање господина Ханса Јоакима Шлегера, дугогодишњег селектора фестивала у Оберхаузену и једног од врсних познавалаца историје документарног филма Југоисточне Европе, под називом „Погледај назад да би ишао напред: Југо-документарци у Немачкој 70-их и 80-их година“. Уводну реч одржао је Срђан Кољевић, режисер и сценариста.
16.12.2005 Додела награда и признања међународног Фестивала студентског филма
Вечерас је у фоајеу дворане Музеја Југословенске кинотеке обављена додела награда и признања ауторима који су учествовали на овогодишњем међународном Фестивалу студентског филма. Награду за најбољи филм и Награду публике освојио је шведски филм „Краљ Конрад“, награда за фотографију припала је бугарском филму „Роњење“, награду Кинотеке су добили аутори наших филмова „Кубанац“ и „Добро јутро колега“, наградду Поноћни биоскоп је освојио немачки филм „Велики Франц“, а Специјалном наградом је награђен шведски филм „Летњи облаци“.


20.12.2005 Свечано отварање циклуса израелског филма „Нови живот у старој домовини“
Још један сусрет са кинематографијом Израела, осми по реду у сарадњи са Амбасадом Израела у Београду, отворен је вечерас у Музеју Југословенске кинотеке. У наредних пет дана гледаоци ће моћи да погледају седам филмова израелске кинематографије који су снимљени у периоду од 1964. до 2004.године, од комедија, малих породичних драма до урбаних записа, уз посебан осврт на стваралаштво познатог сатиричара, романсијера, драмског писца и филмског редитеља Ефраима Кишона.

Фестивал је након поздравног говора Радослава Зеленовића, директора Југословенске кинотеке, отворила Њена Екселенција госпођа Јафа Бен-Ари Амбасадор Израела у Београду.


27.12.2005 Промоција књиге Зорана Живковића
У дворани Музеја Југословенске кинотеке данас је представљена књига Зорана Живковића „Немогуће приче 2″. Посебну занимљивост ове промоције била је и пројекција екранизованих прича из ове књиге под називом „Сакупљач“ коју је остварила телевизија „Студија Б“. Пројекцији су присуствовали сви чланови екипе која је снимила овај филм, аутор књиге и бројна публика.


 

27.12.2005 Прослава 110 година филма
У оквиру прославе 110 година постојања филма у Музеју Југословенске кинотеке је одржана пригодна прослава на којој су гледаоцима приказана остварења са почетка филмске историје. Том приликом је премијерно приказана и петоминутна сторија о посети краља Петра I Карађорђевића Турској (данас Солуну) 1910 године, који је Кинотека добила из Данске кинотеке. Пригодан говор пре пројекција одржао је Александар Ердељановић, управник Архива Југословенске кинотеке.