- viikon kysymys - viikon väri  
   
 
                                 
           

Ruskea

Ruskea on spektrin kannalta hankala tapaus. Ruskea pinta sitoo kaikkia aallonpituuksia jossain määrin, mutta keltaista / oranssia muita hiukan vähemmän. Tämä siis tarkoittaa sitä, että ruskea on kirkkaudeltaan likaista keltaista / oranssia, eli aistimus, joka syntyy kun näiden aallonpituuksien valo osuu silmään.

Ruskeat eivät ole väreistä loistavimpia ja niihin liitetään maanläheisyys, luonnollisuus, vaatimattomuus. Ruskeaa on saatavilla kaikkialla maailmassa mm. maaväreinä. Umbrat, okrat ja siennat ovat vain yleisnimityksiä kaikille punaisen, keltaisen, oranssin ja ruskean sävyille, joita esimerkiksi rautaoksidipitoisista maalajeista saadaan.

Suomen kirjakielessä ruskea tarkoitti alun perin punaista. 1500-luvulla eläneen Mikael Agricolan Punainenmeri oli Ruskea meri. Ja vielä Elias Lönnrotin sanakirjassa (1800-luku) ruskealla on merkitys tummanpunainen, punaruskea tai kuparinvärinen. Iltarusko ja aamurusko viittaavat selvästi ruskean punaiseen menneisyyteen tuskin suomalaiselle iltarusko mieltyy ruskeana vaikka rusko- sana nykysuomessa siihen viittaakin. Karjalan kielessä ruskie tarkoittaa punaista. Esimerkiksi ruskieniekka = punaisiin pukeutunut, ruskieparta = punaparta.